Lämpimien säiden taas tauottua on mukavampi puuhailla keittiössäkin. Työpäivän jälkeen ei vain jaksa kovin suuriin ponnistuksiin lähteä. Salaatti maistuu perheelle aina ja sen kaveriksi päätin sommitella quiche lorrainen. Keväällä ostamani italialainen pekoni voi edelleen mainiosti jääkaapin nollalaatikossa, joten sitäpä sitten vain veistämään. Mutta sitä ennen tein perinteisen taikinan lepäämään jääkaappiin hetkeksi. Otin peruspohjan ohjeen uudesta kirjastani, FRENCH COOKING, Classic Recipes and Techniques (Vincent Boue, Hubert Delorme). Tämä ohje sopii yhtälailla makeitten kuin suolaistenkin piirakoiden pohjaksi, jälkimainittuun ei vain laiteta sokeria.
- 250 g vehnäjauhoa
- 1 tl suolaa
- 125 g voita
- 1 kananmunan keltuainen
- 0,5 dl kylmää vettä
- (40 g sokeria, jos kyse makeasta leivonnaisesta)
Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja lisää voi pieniksi kuutioiksi leikattuna, parhaiten voi toimii, kun se on ollut huoneen lämmössä noin puolisen tuntia. Murustele voi ja jauhot sekaisin sormillasi, tarkoitus on saada aikaan leivänmurujen tapaista silppua. Lisää joukkoon yhteen sekoitetut vesi ja keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Jos olet viitseliäs, teet samantien taikinan kaksin- tai kolminkertaisena, se kestää hyvin pakastamisen ja kun taputtelet sen litteäksi levyksi ennen pakastamista, se sulaakin nopeasti käyttöön.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kaulitse taikina käyttämäsi vuoan muotoon. Jos haluat, esipaista haarukalla pisteltyä ja taikinapainoilla kesytettyä pohjaa noin vartin verran. Tällä kertaa taputtelin taikinan vuokaan käsin enkä esipaistanut pohjaa vaan tottelin ohjetta sanasta sanaan. Täytteeseen tulee:
- 2 dl maitoa
- 2 dl kermaa
- 2 kananmunaa+yksi keltuainen
- raastettua muskottipähkinää
- 200 g pekonia
- 120 g gruyereä
- suolaa ja pippuria
Sekoita maito, kerma ja kananmunat kevyesti keskenään, varo sitä, että ne alkaisivat vaahtoutua. Lisää mausteita. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja ryöppää ne nopeasti ja valuta siivilässä kuiviksi. Ripottele pekonikuutiot pohjalle tasaisesti ja kaada päälle maitomunaseos, viimeiseksi ripottele päälle juustoraastetta makusi mukaan. Paista noin 40-45 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskettua ja vuokaa hieman heilauttamalla huomaat, ettei täyte ole enää vetelää. Syödään mieluiten vähän jäähtyneenä. Quiche maistuu vielä myöhemminkin, mutten välttämättä lämmittäisi piirakkaa uudelleen, sillä pohjan rasva tahtoo erottua siinä vaiheessa ikävästi.
Tour de Francen kolmas etappi on ajettu aurinkoisessa säässä Olonne-sur-meristä Redoniin, 198 km. Karavaani on siirtynyt kohti Bretagnea ja etapin aikana ylitettiin Loire kuuluisaa Saint-Nazairen siltaa. Tämän tasamaan etapin korkein kohta sijoittui juuri tuon sillan korkeimpaan kohtaan, joten siellä oli päivän ainoa mäkipiste jaossa. Maaliin on vielä tunnin verran matkaa, loppurutistus käytäneen kirimiesten kesken, joten voittajaksi voinee veikata vaikkapa Mark Cavendishia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti