Muutama päivä meni tässä töiden parissa sen verran tiiviisti, ettei ollut aikaa ruoanlaitolle, eikä oikein syömisellekään. Tänään aikaa taas oli ja mikäpä paremmin sopisi kuumaan kesäpäivään kuin jääpaloilla viilennetty ranskalainen tomaattikeitto. Tämä saattaa muistuttaa espanjalaista kylmää tomaattikeittoa, mutta kyllähän maailmaan soppia mahtuu. Otin vinkkiä tästä ohjeesta, mutta muuntelin sitä hieman.
Kylmä ranskalainen tomaattikeitto
- 3 suurta tomaattia
- 1 punainen suippopaprika
- 2 uuden sadon punasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl tomaattimehua
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 tl sokeria
- 1 rkl punaviinietikkaa
- suolaa ja pippuria
- runsaasti tuoretta ranskalaista rakuunaa
- 2 pientä kiekkoa yrttistä tuorejuustoa tarjoiluun
Alkuperäisohjeessa oli mukana myös leipämurua, mutta minä unohdin sen kohdan kokonaan. Ei se haitannut. Laitoin kaikki ainekset suolaa, pippuria ja tuorejuustoa lukuunottamatta kannuun ja käytin sauvasekoitinta ainesten soseuttamiseen. Kun keitto oli melkoisen tasaista, maustoin sitä suolalla ja pippurilla, kunnes maku oli kohdallaan. Laitoin keiton lasipulloon ja lasipullon suureen astiaan, joka on tavallisesti kukkaruukun suojaruukkuna. Tuuppasin pullon ympärille niin paljon pieniä jääpaloja kuin sain mahtumaan. Keitto kylmeni nopeasti. Annoksien päälle leikkasin tuorejuustokiekot ja ripotin viimeiset rakuunalehdet. Keitto oli virkistävää ja valkosipuli heräsi henkiin tomaatin ja oliiviöljyn syleilyssä.
Tour de Francen 17. etappi oli mäkinen, se sijoittui jo Alppien juurelle, muttei vielä sentään kiivetty vuorille. Niiden vuoro on kolmella seuraavalla etapilla. Ranskassa on edelleen todella lämmintä, ajajat hikoilivat melkein 40 asteen lämmöissä. Etapin voittoon ajoi Matteo Trentin, hän oli mukana alusta asti suuressa hatkassa, mutta pudotti muut matkastaan. Julian Alaphilippe johtaa edelleen kokonaiskilpailua ja alkaa tuntua, että saattaa hän kestääkin johdossa Pariisiin asti. Mutta pitää nyt malttaa odottaa miten Alpeilla käy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti