Eilisen pohjoisen keikan meri-ilmastosta ja jetlagista (?) toivuttuani
jatkoin taas kokkailemista. Pakastimentyhjennysmissiomme osa 115.
sisälsi hirvenpaistin, joka oli äitini tuoma tuliainen pohjoisesta.
Toivomusteni mukaisesti paisti oli otettu nollalaatikosta huoneenlämpöön
hyvissä ajoin minua tervehtimään. On se aina niin kotoista, että
perheenäitiä odottaa reipas kilon pala raakaa lihaa hänen pääsessään
kotiin reissultansa. Lihapala säikäytettiin Grand Hallissa joka puolelta
ja heti kun näpit kestivät, paisti sai ylleen suola- ja pippurihunnun.
Seuraavaksi se päätyi uuniin 150 asteeseen lihamittarin anturi siellä
itteessään. Tavoitteena oli 65 astetta. Se otti x minuuttia, joka
käytettiin valkoviinin siemailuun ja Tour de Francen katsomiseen, mutta
onneksi äänimerkki hälytti, kun 65 oli käsillä. Paisti käärittiin
folioon odottamaan terävää veistä.
En ole ihan täysin viivalla siinä, miten paljon ranskalaiset
lähimmäisemme käyttävät hirvenlihaa päivittäisessä ruokavaliossaan,
joten en tohdi käyttää paistia tämänpäiväisenä ranskakokkauksessani.
Ollessani aamulla Oulun Stokkalla ihastuin vihannesosaston terhakkaisiin
latva-artisokkiin ja koska lähiruoka-aspekti on nyt vähän unohduksissa,
ei latvusten ranskalainen alkuperä haitannut vaan oli oikeastaan
plussaa. Niinpä ostin rehvakkaasti pari karheaa latvusta. Koska teinimme
ovat jo ohittaneet askarteluvaiheensa ja me olemme taas sen
saavuttaneet, emme koittaneetkaan asettaa latva-artisokkaa nälkäisen
teinin lautaselle teemalla "revi siitä". Lupaamme hoitaa
kulttuurikasvatuksen toiste.
Valmistin latva-artisokan ranskalaiskirjojeni ohjeitten mukaan erittäin
pedantisti. Ensin leikkasin sokkaparoilta jalat poikki, tylysti vain
varsi irti. Samoin lehdykkäpään yläosasta leikkasin pari senttiä irti,
niin että punertava sisin osa pilkisti vienosti. Kumpaankin leikattuun
päähän hieraisin reippaasti sitruunaa (auts, olen kuullut että
kasveillakin on tunteet), tämän pitäisi vähentää tummentumista.
Kiehautin kattilassa reilusti vettä, heitin sekaan sitruunan, jolla olin
sen auts-osion tehnyt ja vähän suolaa. Sijoitin sokat kiehuvaan veteen
ja päälle rypistetyn arkin leivinpaperia, sekin kuulema auttaa
kypsymisessä ja vähentää tummentumista. Noin puolen tunnin kuluttua
kokeilin lähteekö yksittäinen lehti irti helposti ja lähtihän se. Niinpä
päättelin aukottomasti, että alkuruokamme on valmis. Nostin latvukset
lautasille ja lorotin häpeämättömästi voisulaa niiden päälle. Tuotapikaa
nyhdimme kilpaa lehdykköjä irti ja raastoimme pehmeän maistuvan osan
niistä irti hampaistollamme. Tämä pitää tehdä kerran kesässä!
ennen |
jälkeen |
Tour de Francen 16. etappi oli oikein jännittävä,
Saint-Paul-Troisista Châteauxiin, 162,5 km. Etappia voisi luonnehtia
nousevaksi ylämäeksi kohti Alppeja. Asetelmat vähän muuttuivat kymmenen
parhaan sakissa, Thomas Voeckler edelleen jatkaa keltapaidassa, mutta
nyt Alberto Contador jo pikkuisen hytisytti astelmia. Schleckit vähän
tuntuivat tutinoivan, tilanne tullee muuttumaan lähipäivinä. Tilanne on
muodostunut todella kiinnostavaksi, juuri ja juuri maltamme odottaa
huomista ensimmäistä Alppi-etappia, joka vielä päättyy Italian
puolelle.
Paavien palatsi |
2 kommenttia:
- Taidan kanssa kokeilla tällä ohjeella, kun seuraavan kerran törmään jossain latva-artisokkiin. Hauskan oloinen ohje.
Ja naurattaa tuo teinin kulttuurikasvatus :) - Ankerias: teinit ovat ihan ilman naamanväänteitä kokeilleet vaikka mitä, mutta monessa kohtaa äiti/isä ymmärtää, että nyt pitää olla tolkun apetta naamariin, eikä mitään hienostelua:)) toisaalta, iältään (vaikkei kooltaan) "vähäisempi" teinimme on valmis kyllä kokeilemaan mitä ruokaa vain, ei haittaa onko kohde elossa vai kuollut, pienet kivet olivat hänelle suosikki snack kolmivuotiaana, äiti vain oli huolissaan hampaistosta.
Taidan kanssa kokeilla tällä ohjeella, kun seuraavan kerran törmään jossain latva-artisokkiin. Hauskan oloinen ohje.
VastaaPoistaJa naurattaa tuo teinin kulttuurikasvatus :)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista