![]() |
Moulinsart vai oliko se Cheverny? |
Ranskalaisetkaan eivät taida olla kovin innokkaita aamiaisensyöjiä, eivät ainakaan samaan tapaan kuin itäiset naapurinsa tai me pohjoismaalaiset. Aamiaisen virkaa toimittavat usein iso kuppi maitokahvia ja croissantti tai pätkä patonkia voinokareen ja hillon kera. Motelleissa on joskus tarjolla jogurttia ja muroja, mutta niitä näyttävät einehtivän enimmäkseen ulkomaanelävät, eivät alkuasukkaat. Ranskalaiset kaatavat vahvaa kahvia kuppiin ja kuumaa maitoa päälle, nappaavat patonkipätkän mukaansa ja pian tyytyväisinä kastavat vehnästään kahviin siinä kun meikäläiset tuumivat, että olisipa kaurapuuro poikaa.
Ennen kuin olimme ehtineet enemmän innostua italialaisesta kahvikulttuurista, teimme joskus aamukahvia ranskalaisittain, pressopannulla. Eilen kaivoimme presson esille ja mietimme kulmat kurtussa kuinka se nyt menikään. Kummallakin oli mielikuvia sekuntikellon käyttämisestä ja tikulla huljuttelusta myötäpäivään, mutta ihan varmaksi emme muistaneet. Nyt pannu (tai kannu se oikeammin on) puunattiin hyllypölystä ja aamiaisella kokeilimme vieläkö osaisimme. Sen muistimme, että kahvin pitää olla karkeammaksi jauhettua kuin italialaiseen kahviin käytetty ja siitähän oli hyvä lähteä säätämään. Lopputulos oli vahvaa tummaa kahvia, jonka joimme, mutta espressopohjaiseen maitokahviin tottuneena taisi kummaltakin jäädä vähän viemäriinkin lorautettavaksi.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti