TAPAS-kirjani mukaan jokaisella espanjalaisemännällä on oma lihapullareseptinsä, ihan kuin meillä Suomessakin. Tänään pyörittelin pullia espanjalaiseen tapaan.
- 650 g jauhelihaa (ohjeessa possunlihaa)
- reilu kourallinen erilaisia tuoreita yrttejä silputtuna
- 1 sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- ripaus chilijauhetta
- suolaa ja pippuria
- 1 kananmuna
- 3-4 rkl korppujauhoja
- (oliiviöljyä käsiin pullien pyörittelyyn ja uunivuokaan)
Ainekset kerätään kulhoon ja sekoitellaan käsin taikinaksi. Meillä oli ruokapiirin kautta hankittua naudanlihaa täältä. Paistetaan pieni koepulla ja maistellaan onko mausteita tarpeeksi. Kun taikinassa on toivottu maku, pyöritellään öljyisin käsin reilunkokoisia pullia ja asetellaan ne uunipellille, jolle on valutettu oliiviöljyä. Kun kaikki pullat (noin 25-30 kpl) ovat valmiit, niitä vielä hieman öljytään ja paistetaan uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia. Viitseliäs kokki kääntää pullat ainakin kertaalleen.
Pullien paistuessa keitellään tomaattikastike, jossa pullat saavat viimeistelynsä. Siihen tulee mukaillun ohjeen mukaan
- oliiviöljyä paistamiseen
- puoli sipulia
- 1 porkkana hienonnettuna
- suolaa ja pippuria
- loraus portviiniä
- punaviiniä
- tomaattimurskaa
- basilikaa
- laakerinlehtiä
Kastikkeen määrä on viitteellinen, se keitellään laakeassa padassa ja sitä tulee olla sen verran, että pullat mahtuvat viimeistelykypsymään kastikkeessa. Aluksi sipulia ja porkkanaa pehmitellään öljyssä hieman ja sitten perään muut ainekset . Kun pullat ovat saaneet uunissa kauniin värin, ne voi siirtää kastikkeeseen kypsymään loppuun. Kaikkiaan kastike saa kiehua lempeästi tunnin verran ja pullat siellä puolisen tuntia. Nautitaan leivän kanssa. Meillä tarjottiin lisäkkeenä myös pastaa.
Vueltassa on käynnissä rankka mäkietappi, jonka lopussa on karmaiseva nousu. Maaliin on vielä 23 km ja jyrkkyyttä viimeisessä nousussa on jopa 23 %! Coloradossa Levi Leipheimer voitti etapin, tämä oli hänelle kauden neljäs voitto, samalla hän siirtyi Pro Cycling Challenge-kisan johtoon.
Amerikassa kaikki on suurta! |
Aaaah, kuola valuen luin tämän lihapullapostauksen! :) Olen itse tehnyt muutaman kerran vastaavia pullasia, mutta en ole ruskistanut/paahtanut pullia kunnolla uunissa, koska ovat yleensä päätyneet liian "löllöisksi" ja hajoileviksi.
VastaaPoistaTuohon ohjeeseen vielä jos joskus palaatte, niin suosittelen kokeilemaan lihapullataikinan sekaan murusteltua juustoa, esim. mustakuorista (eli vanhaa) manchegoa!
Saima: sitähän olisi kaapissa ollutkin! Suosikkijuustoni tällä erää.
VastaaPoistaPakko lähteä (juusto)kauppaan!
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua teille!