Puolalainen ruokaminimissiomme on loppusuoralla, huomenna Tour de Pologne päättyy. Tuumimme, että jälkiruoka voisi olla kolmas koukkauksemme puolalaisen keittiön puoleen. Pelkästään netti apunani löysin muutamia jälkiruokia, joita leimallisesti pidetään puolalaisina. Etsintäni veivät minut veikeään blogiin Polish Girls Can Cook ja sieltä otin jablecznikin ohjeen kokeiltavaksi. Vapaahkosti käännettynä ja sovellettuna ohje menee noin tähän tapaan (en ole kääntänyt cup-mittoja, sillä käytän niitä itse siinä missä desejäkin)
- 2 1/3 cup vehnäjauhoja
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 3/4 tl suolaa
- 1 cup sokeria (taikinaan 3/4 ja 1/4 pinnalle)
- 1/2 cup pehmeää voita taikinaan
- 3 rkl kylmää voita kuutioiksi leikattuna taikinan pinnalle
- 3/4 cup maitoa
- 2 kananmunaa
- 4 omenaa kuorittuna ja viipaleiksi leikattuina (sain mahtumaan kolme)
- 1/4 tl neilikkaa jauhettuna
- lämmitä uuni 180 asteeseen
- voitele irtopohjavuoka
- laita yleiskoneen kulhoon jauhot, 3/4 osaa sokerista, leivinjauhe, pehmeä voi, munat ja maito ja sekoita muutama minuutti kohtuullisella vauhdilla tahmeahkoksi taikinaksi
- levitä puolet taikinasta vuoan pohjalle ja puolet omenaviipaleista taikinan päälle
- levitä puolet jäljellä olevasta taikinasta omenaviipaleiden päälle ja siihen päälle loput omenaviipaleet
- ripottele loppu taikinasta omenien päälle
- sekoita loput sokerista, neilikka ja kylmä voi tahnaksi ja ripottele tämä seos päällimmäiseksi
- paista 180 asteessa noin 40 minuuttia (meidän uunissamme kypsyminen otti 50 minuuttia)
Tour de Polognessa Peter Sagan ajoi eilen toiseen etappivoittoonsa tässä kisassa, jonka viides etappi ajettiin Zakopanessa. Tämän päiväinen etappi, josta lähetys on vasta iltasella, on mäkivoittoinen ja jälleen ajetaan samoja kierroksia useaan otteeseen.
Loistava päätös puolateemalle, jälkiruoka! Sopiko se tuo neilikka hyvin piiraaseen? Ettei ylivoimaisen voimakkaana tuntunut? Eihän sitä tosin järin paljoa ollut...
VastaaPoistaKotiharmi: Kyllä neilikka sopi hyvin, vastajauhettuna se kyllä laittoi koko talon tuoksumaan hyvältä ja jälkeläisetkin hoksasivat heti, että jouluhan tästä tulee mieleen:) Mukava vaihtelu siihen tavanomaiseen kaneliin, jota yleensä aina laitan omenapiirakkaan.
VastaaPoistahi there, thanks for stopping by my blog... I wish I could read finnish then I would know what youre writing, but the photos look good!
VastaaPoistaKrissie, my foreign friends use google translataror. It gives you funny translations time to time, but it is possible to get an idea what's been written. You could try that too and see if you get anything out of that.
VastaaPoistaHi Krissie, I tried your applecake recipe and we liked it a lot. Especially cloves gave a nice chance, I usually use cinnamon with apples.
VastaaPoista