sunnuntai 14. elokuuta 2011

Juhlapöydän kasvisvaihtoehtoja


Meillä vietettiin eilen rippijuhlia.  Etsin ruokaideoita muista blogeista ja ystävien luotto-ohjeista. Jo heinäkuussa päätin, että Oulun blogipinkillä maistamaani taboullehia tarjottaisiin meilläkin. Ohjeen kävin katsomassa Soppaa ja silmukoita-blogista
  • 400 g kuskusia
  • sitruunamehua
  • öljyä
  • vettä
  • suolaa
  • sokeria
  • tuoretta minttua
  • keltasipulia (käytin punasipulia)
  • kurkkua
  • tomaatteja
Tarjoamista edeltävänä päivänä kuskus kumotaan tilavaan kulhoon ja päälle kaadetaan sitruunamehua, kylmää vettä ja öljyä. Veden ja öljyn määrä on rukkaskurssilla noin kaksinkertainen sitruunamehun määrään. Kuskus alkaa heti turvota ja imeä nestettä. Sipuli pilkotaan pieneksi silpuksi, kurkku ja tomaatit leikataan myös pikkukuutioksi ja sekoitetaan kuskusin joukkoon. Käytin tähän määrään kolme pientä punasipulia, kokonaisen keskikokoisen kurkun ja kolme isoa tomaattia. Kaikki kurkusta ja tomaateista leikatessa irtoava neste kaadetaan myös mukaan kostuttamaan ja maustamaan kuskusia. Seos maustetaan suolalla ja pippurilla ja minttua leikataan joukkoon. Seosta sekoitellaan ja maistellaan aika-ajoin, jos neste on imeytynyt kokonaan ja rakenne on liian kuiva, lisätään vettä ja öljyä. Jollei sitruunan makua ole vielä liikaa, mehuakin voi lisätä. Taboulleh on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tekeytyneet, tämä kylmä lisäke maistui juhlavieraille ja tänäänkin söimme sitä vielä tyytyväisinä.


Toisena kasvisvaihtoehtona tarjosin  maku.fi-sivuston perunasalaattia , jonka ohjeen minulle vinkkasi ystäväni sauvajyvänen-blogista . Tämänkin ruokalajin voi tehdä asettelua vaille valmiiksi edellisenä iltana,  se on jopa suositeltavaa, jälleen makujen kehittymisen kannalta. Tapani mukaan soveltelin ohjetta mielinmäärin.
  • 1,5 kg perunoita
  • 6 pientä punasipulia
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 2 dl oliiviöljyä (ohjeessa oli rypsiöljyä)
  • sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kapriksia
  • rucolaa
sipulit marinadissa
Tarjoamista edeltävän päivän aamuna punasipuli leikataan suikaleiksi tai viipaleiksi ja laitetaan suljettavaan rasiaan, päälle kaadetaan punaviinietikka ja öljy, seos maustetaan sokerilla (noin lusikallinen) ja ripauksella suolaa ja pippurilla. Sipuli saa marinoitua iltaan asti, muutaman kerran välillä sekoitellen.  Illalla perunat keitetään kypsiksi, mieluiten kuorineen etenkin näin kesäperunoiden aikaan. Kypsät perunat leikataan muutamaan suupalan kokoiseen osaan ja palat kootaan suureen kulhoon, johon kaikki palat suosiolla mahtuvat. Marinoidut sipulit liemineen ja kapriksia oman maun mukaan kaadetaan päälle ja sekoitetaan kauttaaltaan perunoihin. Tässä vaiheessa voi jo alustavasti maistella suolan määrää ja tarvittaessa lisätä. Perunasalaatti laitetaan jääkaappiin yöksi. Juhlan alla isolle vadille asetellaan reilusti rucolaa ja perunasalaatti kumotaan päälle. Lisäsin vielä kasvihuoneesta keräämiäni minikokoisia tomaatteja ja ruohosipulisilppua salaattiin tuomaan iloista väriä. Ohjeen määrät riittivät hyvin yli 25 syöjälle. Muita tarjolle valmistamiani ruokalajeja postaan myöhemmin tulevalla viikolla, mikäli aikaa riittää.


Ensi lauantaina Vuelta starttaa Benidormissa joukkueaika-ajolla. Tällä viikolla juhlavalmisteluiden lomassa seurailimme  tänään päättynyttä Eneco Touria, jonka voitti Sky-tallin norjalainen Edvald Boasson Hagen. Häntä emme näe Vueltassa, mutta iloksemme kuulimme, että Tour de Polognessa etappivoittoja kahminut Marcel Kittel osallistuu Vueltaan, jolloin tulemme varmaankin näkemään hänen ja Mark Cavendishin välisiä loppukiritaistoja tasamaan etapeilla.


2 kommenttia:

  1. Teillähän on jo ihanasti tomaatteja! Tämä on kyllä ihan paras aika vuodestä järjestää juhlia.

    VastaaPoista
  2. sauvajyvänen: Niin kyllä on, tosin mansikka-aika ehti mennä ohitse. Mutta yrttejä ja salaatteja on runsain mitoin ja tosiaan tomaattejakin viimein alkaa olla. Kumatot ovat alkaneet saada ruskeaa väriään, niistä pitää muistaa heti ottaa siemeniä talteen, sillä emme ole löytäneet ostosiemeniä mistään. Viidestä Ranskasta monta vuotta sitten tuodusta siemenestä sekä äiti että me kasvatamme kumatoja edelleen:)

    VastaaPoista