keskiviikko 3. elokuuta 2011

Pierogit, puolalaiset keitinpiiraat


Tour de Polognessa oli eilisiltana kolme etappia takana ja voittajaksi oli polkenut joka kerta saksalainen ensimmäisen vuoden ammattilainen Marcel Kittel. Hänen loppukirinsä tasamaan etapeilla on ollut aivan ilmiömäinen.  Toivon, ettei hänelle käy piakkoin ohraisesti ja tule ohiajetuksi maaliviivalla, sillä kasvanut itseluottamus näyttää saavan kädet nousemaan tuuletukseen päivä päivältä aikaisemmin. Tänään siirryttiin jo mäkisempiin maisemiin, joissa kirimiesten mahdollisuudet heti heikkenevät. 

Koska Puola on siis edelleen tapetilla, kokeilimme tänään pierogeja, eli puolalaisia keitinpiirakoita. Olemme syöneet niitä reissuilla, eri maissa eri nimillä kutsuttuina, mutta ajatus on sama. Ohueksi kaulitusta taikinasta otetaan pyöreitä paloja, joiden keskelle laitetaan nökönen täytettä, pyörylä taitetaan ja rypytetään puolikuun muotoon. Piiraat keitetään kypsiksi ja tyypillisesti nautitaan keiton kanssa. Ohje on täältä ja minä sitä tietysti heti soveltamaan, koska en ole ennen tätä koskaan tehnyt.
"Taikina:
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 3/4 dl vettä
Täytevaihtoehto 1:
  • 4 perunaa keitettynä ja soseutettuna
  • 2 dl cheddarjuustoa rouhittuna (meillä meni emmental-kannikka)
Täytevaihtoehto 2:
jotain pikkuvauvamaista pehmeyttä
  • 300 g jauhelihaa
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • 1 dl hapankaalia (jätin pois, hapankaalikiintiö nyt täynnä)
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
Tarjoiluun:
  • hapankaalia
  • punakaalisalaattia
  • suolakurkkuja
  • smetanaa

1.Mittaa taikinan raaka-aineet yleiskoneeseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja odota 10 minuuttia. (minä sekoitin ainekset käsin ja työstin taikinaksi)
2.Tee valitsemasi täyte taikinan levätessä. Valmista juustotäyte sekoittamalla perunasoseeseen cheddarjuusto. Ruskista lihatäytettä varten jauheliha ja sipuli. Pane liha-sipuliseos ja loput täytteen raaka-aineet tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi seokseksi.
3.Kaulitse taikina niin ohueksi levyksi kuin mahdollista. Paina taikinasta muotilla pyörylöitä, joiden halkaisija on noin 12 senttiä. Pane taikinapalalle täytettä, kostuta reuna kylmällä vedellä ja taita piirakka puolikuun muotoiseksi.
kuuma kylpy
4.Keitä suuressa kattilassa vettä ja mausta se suolalla. Pane piirakka kiehuvaan veteen ja keitä noin viisi minuuttia, kunnes piirakka nousee pintaan. Tarjoa hapankaalin, punakaalisalaatin, suolakurkkujen ja smetanan kera.
Vihje: Voit pakastaa keitetyt piirakat, jos sipaiset piirakoille rasvaa ja pidät ne jäätymiseen asti laakealla tarjottimella. Jäätyneet piirakat voit pakata pusseihin. Sulata piirakat paistinpannulla kasviöljyssä. "

Tein kumpaakin täytevaihtoehtoa. Taikinasta tuli 25 noin 10 senttistä ympyrää, minulla ei ollut suurempaa muottia. Taikina oli hyvin kauliutuvaa, roipepalat sai hyvin sekoitettua käyttämättömään taikinaan. Tein 12 jauhelihatäytteistä ja 13 perunatäytteistä pierogia. Laitoin ensimmäiseen keitinerään 12 kpl ja toiseen loput 13 kpl ja isossa kattilassa mahtuivat hyvin kypsymään.

voilla sivellyt herkut
Puolassa neljäs etappi Oswiecimistä Cieszyniin oli 176,9 km mittainen  ja voittajaksi selviytynyt slovakialainen Liquigas-Cannondale-tallin Peter Sagan siirtyi kokonaiskilpailun kärkeen. Kisan alkua hallinnut Marcel Kittel arvattavasti putosi sijalle 104.  7, 08 kärjestä. Suomalaiset ovat edelleen mukana kilpailussa, hieman vähällä näkyvyydellä. Huominen etappi ajetaan Zakopanessa, viitenä 40,3 km kierroksena, kyseessä on sangen mäkinen etappi.



8 kommenttia:

  1. Huippua, jo kaksi puolalaisruokaa! Se on just kaksi enemmän kuin mitä minun tajuntaan mahtuu :) Netti on niin kätevä. Ellei sitä olisi, niin olisi sinunkin pitänyt lompsia kirjastoon "puolalainen ruoka" -osastolle ja laavata ohjeet läpi kirja kerrallaan. Niin vaivalloista, uh.

    VastaaPoista
  2. Juu, varmaan olisi laiskalta jäänyt tekemättä:)) Kiitos Kotiharmi, että viitsiydyit kommentoimaan, ilahdun niin näistä kommenteista!

    VastaaPoista
  3. Heeeei, keitinpiiraat kuulostavat tosi hauskoilta. Miltä maistuivat? Tuliko piiraista "löysiä" vai rapeita? Olisi hauska kokeilla, jos makunautinnon puolesta suosittelet. Mukavan simppeli ohje.

    VastaaPoista
  4. Saima: Nämä ovat sellaisia niljakkaanomaisia, se ei kuulosta kovin hyvältä, mutta kyllä se yllättäen on. Keittäessä pinnasta ei tule rapeaa. Ehkä täytteessä saisi olla vähän enemmän potkua, mutta jos ajattelee vaikka syövänsä näitä aromikkaan lihaliemen kanssa, niin maku olisi oikein paikallaan.

    VastaaPoista
  5. Arvelinkin, ettei keittämällä tule rapeaa, ellei keitä öljyssä. Mutta piiraat näyttivät kuvissa vallan herkullisilta. Puolan keittiö on varmaan hauska ekskursio.

    VastaaPoista
  6. Saima: Kyllä vaan, näin lyhyenä etenkin, ehkä en olisi jaksanut kolmeksi viikoksi paneutuakaan puolalaiseen ruokaan nyt tässä Ranskan ja Espanjan välissä:)) Mutta myöhemmin, mikä ettei voisi kokeilla vaikka mitä. Pitäisi vain vähän hommata kirjallisuutta ja tietoa.

    VastaaPoista
  7. Terveisiä Wroclawista ;ohjeesi kuulostaa hyvältä ja täytyypä kokeilla!Paikallinen tapa syödä pierogia on,että keittämisen jälkeen pannulla paistetaan pieniä pekonipalasia ja sipulia laardissa (!) ja keitetyt piiraat paistetaan rapeiksi.

    VastaaPoista