Lauantaisen
kreikkalaispäivällisen päätti baklava. Tosin pidimme elokuvan mittaisen
paussin, se oli aivan välttämätöntä, että saimme pienetkään palat
jälkiruokaa uppoamaan.
Koska
olin niin verrattoman nokkela viime lauantaina, aloitin baklavan
valmistamisen heti aamiaisen jälkeen. Filotaikinapakkaus oli otettu
sulamaan jääkaappiin jo edellisenä iltana. Käytin jälkiruokaan niin
pientä vuokaa, kuin mahdollista, vuokani on noin 18x18 cm kokoinen
metallinen irtopohjavuoka. Viritin siihen leivinpaperisisuksen makeaa
kostuketta suitsimaan. Leivonnaisen täytteeseen tuli:
- kourallinen kuorittuja kokonaisia manteleita
- niin monta kuorittua ja suolattua pistaasia, kuin jaksoin nypertää (noin 20 kpl)
- kunnon ripaus jauhettua kanelia
- samanmoinen kardemummaa (unohdin)
Hienonsin mantelit ja pähkinät
Bamixin minimyllyllä, seoksesta tuli osin melko hienoa, mutta muutamia
sattumia sai jäädä joukkoon. Sekoitin kanelin mukaan.
Kostukesiirappiin tuli:
- 1,5 dl sokeria (käytin vaniljatangon kotipurkista ruokosokeria)
- 1 dl vettä
- iso lusikallinen hunajaa
- muutama kuivattu neilikka
Leikkasin
filotaikinarullan kahteen osaan, mittasin silmämääräisesti, että
leikattu rulla on noin käyttämäni vuoan levyinen. Toisen pötkön
peittelin visusti jääkaappiin odottamaan myöhempää käyttöä. Olen lukenut
monesta paikkaa ja nähnyt tv-ohjelmia, joissa kovasti toitotetaan,
kuinka kiire filotaikinan kanssa on, kuinka sitä pitää hyvitellä
peittelemällä odottamassa olevaa osaa kostealla pyyhkeellä ja muutenkin
olla kovin hopuissaan. Toisen taikinaerän tuomalla kokemuksen
rintaäänellä sanon, ettei siinä mikään hengenhätä ole. Eikä filotaikinan
käsittely ole ollenkaan vaikeaa, turhaan minäkin sitä 20 vuotta
arastelin.
Avasin
varovaisesti filotaikinarullan ja levitin taikinakerroskasan
leikkuulaudalle rullan mukana olevan muovisuikaleen päälle. Mittasin
vielä millintarkasti (NOT) vuoan kokoon nähden sopivan mitan ja
katkaisin levyt noin puoleen. Jäljellä oli siis kaksi neljäsosan
kokoista levypinoa, puolethan kokonaismäärästä oli jo pakattu pois. Olin
jo näppärästi sulattanut noin 1,5 desin verran voita valmiiksi.
Tarkoitus
oli tehdä aina kuuden taikinalevyn paksuinen kerros ennen täytettä,
mutta olipa vaikea pysyä laskuissa! No, kerroksia tuli noin kuusi. Eli
vuoan pohjalle levy taikinaa, kevyt mutta kattava sipaus sulaa voita
pintaan, seuraava kerros, uusi voisipaus (Juu, ei ole laihdutusruokaa,
mutta tuskin kukaan sellaista kuvittelikaan?), uusi taikinakerros jne,
kunnes tasan kuusi kerrosta oli valmiina. Voitelin päällimmäisenkin
kerroksen ja ripottelin sen päälle kolmasosan manteli-pähkinätäytettä.
Jälleen kuusi kerrosta taikinalevyjä, voita, täytettä. Täytettä riitti
kolmeen kerrokseen, joten taikinakerroksia oli kaikkaan neljä.
Taikinalevyistä jäi aivan pieni määrä, käytin päällimmäiseen kerrokseen
levyjä hieman limittäin, että sain niitä tukittua reunoille kattamaan
koko vuoan. Kaikkein päällimmäinen pintakin sai vielä voisilauksen.
Leikkasin terävällä veitsellä päällimmäisen pinnan salmiakkikuvioiseksi,
se auttaisi valmiin leivonnaisen annospaloihin leikkaamisessa, sillä
pinnasta oli tarkoitus tulla todella rapea.
Paistoin
baklavaa uunin keskiosassa 170 asteessa puoli tuntia. Alensin
lämpötilaa 150 asteeseen ja paistoin vielä toisen mokoman. Tarkkailin,
ettei pinta pääsisi ruskettumaan liikaa. Tunnin paistamisen jälkeen
nostin baklavan uunista, siirsin sen leikkuulaudalle ja leikkasin
aiempia pintaleikkauksia pitkin paloiksi. Nostin leivonnaisen takaisin
vuokaan ja kaadoin jäähtyneen siirapin kauttaaltaan baklavan päälle.
Leivonnainen jäähtyi peiteltynä iltaan asti. Siitä tuli ihanan stickiä
ja makeaa, pistaasin suolaisuus kutitti kivasti makuhermoja ja
filotaikinan rapeus tuntui suussa mukavalta. En kyllä tiedä tahdonko
koskaan tehdä enää baklavaa, mutta oli hauska onnistua kerran sen
tekemisessä!
Pitäisi varmaan joskus kokeilla baklavan tekoa, mutta kun en oikein siitä tykkää, on se niin supermakiaa. Mutta en ole kyllä varmaan kahteenkymmeneen vuoteen maistanut edes, joten voisi olla että mun maku on kehittynyt...
VastaaPoistaJust eilen mieltin, että pitää yrittää tehdä baklavaa! Sattuipa sopivasti =)
VastaaPoistaBaklawan tekoon menee tosiaankin aikaa mutta lopputulos kruunaa vaivan.Se on tosin niin makeaa,että voin ihan pikku pikku palan maistaa korkeintaan kerralla.
VastaaPoistaTosi upea jälkiruoka! Oon monta kertaa katsellut reseptikirjoista baklaavan kuvia ja miettinyt, että toi ois varmaan hyvää, mutta en oo koskaan uskaltautunut urakkaan.
VastaaPoistaNanna: samat mielikuvat minullakin oli baklavasta ja lopputulos jäi minulla jopa vähän maltillisen makeaksi ja stickiksi. Mutta tärkeintä olikin kokeilla moisen valmistamista:)
VastaaPoistaCooking Delicious Dreams: Kiitos blogivierailusta, kävin lueskelemassa teidän blogianne!
Yaelian: Nimenomaan, mahdollisimman pieni pala!
Ankerias: Uskalla vaan, minäkin pärjäsin ihan hyvin:)
Hienon näköisiä leivonnaisia! En ole koskaan tehnyt baklaavaa, mutta ehkä nyt voisi kokeilla...
VastaaPoistaHiidenuhma, kokeile vain! Olin eilen Hakaniemen hallissa ja katselin siellä tiskeissä baklavaa, olivatpa ne topakassa siirapissa:) Minulla oli jopa kuivakkaa verrattuna hallin tuotteisiin!
VastaaPoistaMonen monta kertaa olen suunnitellut Baklavan tekoa... aina se vaan on jäänyt. Silloin tällöin olemme ostaneet sitä Silkkitiestä.
VastaaPoistaluimupupu: en ole ihan varma, oliko noin yleensä vaivansa väärti, kun emme ihan noin makeista tykkää, mutta oli tosiaan hauska kokeilla:)
VastaaPoista