Uuden ammattipyöräilykauden alku ei ihan vielä häämötä, mutta mielessäni pyörii jo Australiasta alkava kausi ja 15.-22.1. ajettava Tour Down Under. Minulla ei ole juurikaan käsitystä siitä, mitä ruokia pidetään leimallisesti australialaisina, mutta eiköhän niitäkin löydy viikon mittaisen kisan verran kokattavaksi. Jos jollakulla on tähän hyviä vinkkejä, kommenttilaatikko on avoin! Tammikuuta odotellessa päätin toteuttaa maateemaa viikonlopun mittaisella Kreikka-sukelluksella. Otsikossa tulin käyttäneeksi kaiken kreikankielentaitoni, enkä edes muista mitä tuo huudahdus tarkoittaa, toivottavasti ei mitään sopimatonta.
Nyt
lauantaiaamun valjetessa, on viikon työt tehty ja koko perheen yhteinen
vapaa-aika alkanut. Kaikki muut vielä nukkuvat, mutta minulla jo pää
kuhisee kokkaussuunnitelmia. Tällä(kin) kertaa haluan tehdä ruokia,
joita en ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Ruokavieraita ei ole tiedossa,
vain oma perhe koekaniineina, joten mahdollinen möhläyskään ei ole niin
vaarallista. Yhtään kreikkalaisen keittiön kirjaa ei taloudestamme
löydy, joten on syöksyttävä internetin reseptiviidakkoon.
Moussaka
on repertuaarissani osastossa "nolot aukkopaikat". Olen todella monesti
ollut aikeissa sitä kokeilla, mutta aina se on jäänyt. Lukemattomat
ovat ne pilaannuttamani munakoisot aikoessani valmistaa moussakaa. Mutta
ei tällä kertaa. Suomalaisessa ruokapöydässä moussakaa tunnutaan
tarjottavan pääruokana, mutta muistini mukaan Kreikassa sitä on tarjottu
jonkunlaisena alku- tai väliruokana, ennen pääruokaa kuitenkin.
Sellaiseen asemaan aion minäkin moussakan tuupata.
Päätös
pääruoasta valikoitui kaupassa (ääh, taas oli älä-osta-mitään-päivä
enkä minä muistanut, ostin vain autonperän täyteen ruokaa, mutta
lieventävänä asianhaarana voitaneen pitää sitä, että autoni on verraten
pieni). Riemukseni germaaniperäisen valintamyymälän pakastealtaassa
köllötti keko australialaisia (!) karitsanpotkia. Niinpä aion valmistaa
stifadoa. Ymmärrän sen olevan lihapata, jonka jokainen keittiövastaava
valmistaa omalla tavallaan, ei siis suuria autenttisuuspaineita!
Jälkiruokana
meillä tulee olemaan niin ikään aiemmin ohitettua laatua, baklavaa.
Olemme syöneet sitä Kreikassa ja Suomessa kreikkalaisissa ravintoloissa
ja muistikuvissa on ajatus, että olisinpa ottanut vähän pienemmän palan!
Filotaikinaan tutustuin viime keväänä ennen blogin aloittamista, tein
empiiristä koetta, kuinka kauan filotaikina säilyy jääkaapissa
käyttökelpoisena, eikä se muistaakseni ehtinyt useassa viikossa mennä
miksikään. Nyt on tarkoitus tehdä pienin mahdollinen annos baklavaa,
sillä olen varma, että jopa makeasta pitävät teinimme pitävät baklavaa
ätläkkänä.
Näistä kreikkalaisen keittiön hedelmistä aion siis tänään suoriutua ja palata lopputuloksiin kuvien kera tuonnempana.
Näistä kreikkalaisen keittiön hedelmistä aion siis tänään suoriutua ja palata lopputuloksiin kuvien kera tuonnempana.
sauvajyvänen: postasin uudelleen tämän jutun, sillä eka kerralla päiväys oli väärin, enkä osannut sitä siihen korjata. Siksi kommenttisi katosi, anteeksi siitä. Kerro kun kerkiät miltä se pikkujoulun stifado maistui ja mitä lihaa siihen oli käytetty:)
VastaaPoistaMuuta en Australiasta tiedä, mutta oon kuullut että ruoka siellä on todella hyvää. Paljon aasialaisvaikutteita. Mielenkiinnolla odotan tämän tourneen alkamista :)
VastaaPoistaStifadoreseptiä odotan erityisen suurella mielenkiinnolla! Itse kun olen tehnyt sitä lukuisia kertoja yhdellä ja samalla reseptillä (jolla tulee kyllä ihan sairaan hyvää pataa). Jonkun viikon olen aikonut stifadoa tehdä, mutta niin vain on jäänyt haihatteluksi...
VastaaPoistaAnkerias, joo, paitsi vegemite on aika järkkyä.
VastaaPoistaJos et vielä löytänyt reseptejä, niin meiltä löytyy (blogin haulla) hyväksi todetut ohjeet sekä moussakaan että stifadoon, suuria herkkuja molemmat.
VastaaPoistaKaikille: Kiitos kannustuksesta! baklava on uunissa ja kohta lampaanpotkien kimppuun:)
VastaaPoistaBaklavaa tein aikoinaan usein vielä Suomessa asuessani,kun ei sitä oikein siellä saanut.Täällä taas se on niin yleistä,että sitä ei tule tehtyä,ja muutenkin makeanhimoni on niin pienentynyt,että se nykyään maistuu liian makealle.Filotaikina on ihanan kätevä monissa jutuissa;esim. suolaisissa juustopiirakoissa ihan loistava:); Mukavia ja herkullisia hetkiä kreikkalaisen keittiön innostamina:)
VastaaPoistaHuh,täällä on hieman hiki hatussa, stifado on uunissa, baklava jäähtymässä ja moussaka bechamel-kastiketta ja kokoamista vaille valmiina. Nyt on ouzon paikka!
VastaaPoistaHuh, ei ole nälkä eikä kylmä, eikä neljä (setävainaani hokemus olotiloista) kyllä kreikkalaiseen tapaan syömällä hengissä pysyy! Perheleffailta jatkuu ja huomenissa katsotaan millaisia kuvia saimme päivän ruoka-annoksista:)
VastaaPoistaKiva päästä kanssasi Australia-turneelle. Odotan etenkin reseptejäsi, nam.
VastaaPoistaOdotan myös vesi kielellä näitä viimeisimpiä kokkailuita resepteinä, koska moussakaa lukuunottamatta en itse ole niitä vielä kokeilemaan.