Tapaninpäivänä se yleensä tapahtuu. Tai luultavammin se tapahtui jo joulupäivänä, mutta sitä ei vielä huomannut. Sitä luulee vielä jaksavansa ja haluavansa. Mutta ei. Kiintiö on kertakaikkiaan tullut täyteen, enää ei hymyilytä ajatus lanttulaatikosta eikä edes melkein täydellisen onnistuneesta tuuvingista. Savukala ja kinkku ahdistavat ihmisenlasta, kun kurkkaa jääkaappiin.
Koska
ruoan, syömäkelpoisen ravinnon, poisheittäminen tuntuu (ja aivan
oikein) pahalta, on kehitettävä jotain muuta. Nyt on juuri sopiva hetki
huijata itseään ja perhettään sittenkin vielä syömään jouluruokaa.
Päivän teemana ovat siis tähdenlennot ja jatkojalostus.
Mikäpä
olisikaan helpompi tapa huijata itseään, kuin piilottaa kyllästymistä
aiheuttavat ruoka-ainekset piirakkaan? Niinpä valmistimme piirakoita,
joihin salavihkaa katosi kinkkua, lohta, rosollia ja lanttulaatikkoa.
No, ei sentään kahta viimemainittua. Niitä en voi kuvitella
taikinakuorenkaan alle, ne nostettiin vielä pöydänkulmalle ja toivottiin,
että joku muu ottaa niitä vielä, edes vähän.
Joinakin
vuosina olemme käyttäneet kinkunlopun hernekeittoon, mutta se oli
silloin ennen. Silloin kun vielä itse paistoimme kinkkumme vaihtelevalla
menestyksellä, joista useimmat olivat "katastrofin ja
menettelee"-asteikon puolivälissä. Nyttemmin olemme saaneet kinkkumme
täydellisesti paistettuna ja kotiovelle tuotuna ystäviemme
leivinuunista. Ei voi valittaa, paitsi sitä ettei kinkusta jää
hernekeittoon.
Erilaiset
lohipalaset ja viipaleet siis päätyvät yhteen piirakkaan, kinkku
toiseen ja vielä olisi palapaistia sen verran, että voisin huomenna
valmistaa cottage pie-versiota , jossa vuoan pohjalle tulee paksua lihakastiketta ja pinnalle uunissa kauniin päivetyksen saavaa perunasosetta.
Piirakkapohjana käytin vakio-ohjettani. Yhteen pohjaan menee:
Uuni lämmitetään 190 asteeseen. Piirakkataikina kaulitaan vähän käytettävää vuokaa suuremmaksi ja nostetaan vuokaan, ei haittaa, jos taikinaa menee vähän reunojen ylitse. Pohjaan pistellään muutamia reikiä haarukalla ja päälle levitetään rypistetty ympyrä leivinpaperia. Sen päälle ripotellaan paistopainoja tai kuivia herneitä pitämään pohjaa litteänä esipaistamisen ajan. Pohjaa paistetaan noin 15 minuuttia. Esipaistamisen jälkeen on helppo leikata ylimääräinen reunojen yli menevä taikina pois, taikina ei enää loppupaistamisen aikana kutistu.
Täytteeseen tulee
EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.
Piirakkapohjana käytin vakio-ohjettani. Yhteen pohjaan menee:
- 250 g vehnäjauhoja
- 125 g voita pieniksi kuutioiksi leikattuna
- 1 kananmuna
- 1 tl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 40 ml vettä
Uuni lämmitetään 190 asteeseen. Piirakkataikina kaulitaan vähän käytettävää vuokaa suuremmaksi ja nostetaan vuokaan, ei haittaa, jos taikinaa menee vähän reunojen ylitse. Pohjaan pistellään muutamia reikiä haarukalla ja päälle levitetään rypistetty ympyrä leivinpaperia. Sen päälle ripotellaan paistopainoja tai kuivia herneitä pitämään pohjaa litteänä esipaistamisen ajan. Pohjaa paistetaan noin 15 minuuttia. Esipaistamisen jälkeen on helppo leikata ylimääräinen reunojen yli menevä taikina pois, taikina ei enää loppupaistamisen aikana kutistu.
Täytteeseen tulee
- 3 dl kermaa
- 3 kananmunaa
- kinkkua, lohta, katkarapuja, mitä nyt haluaakin
- kevätsipulia, pippuria, suolaa, jos täyte ei ole riittävän suolaista
- 2 dl vahvaa juustoraastetta
- halkaistuja kirsikkatomaatteja
EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.
Piirakka on aina loistava piilo ja mitä herkullisin sellainen.
VastaaPoistaYllättävän hyvä annostus oli meillä tänä vuonna. Tänään tosin venyttiin vielä jouluruokaan, mutta se ei maistunut ollenkaan hassummalta, kun joka päivä on myös jotakin uutta. Nyt aika lailla kaikki on mennyt, silakoitakin jäi jäljelle kaikkiaan kolme puolikasta filettä. NYt voi hyvillä mielin kääntää taas ajatukset ihan muuhun kuin jouluruokaan ilman huonoa omatuntoa ruoan tuhlaamisesta.
suolaajahunajaa: Meilläkin oli melko sopivasti ruokaa, pitää vain muistaa tehdä ensi vuonna vähän vähemmän laatikoita:)
VastaaPoistaAjatukset ovat kyllä jo uusissa kokkauksissa, minun pitäisi keksiä jotain down under-sapuskaa, kun pyöräilykausi alkaa Australiasta:))
Surf 'n turf ;-) Odotan innolla aussipostituksia.
VastaaPoistaand she made me a vegemite sandwich...
VastaaPoistasuolaajahunajaa ja Nanna: tuumin kyllä, että mistä saisi kokonaisen kengurun.... Eiku vitsivitsi!
VastaaPoistaWotkinsilta saat sitä kengurua ;-)
VastaaPoistasuolaajahunajaa:onneksi se kauppa on tarpeeksi kaukana:))
VastaaPoista