Myönnän, ettei nyt ole "ihan"
parsakausi. Onkin vähän ristiriitaista, että niin monia tuotteita voi
nykyisin ostaa kaupoista ympäri vuoden. Eihän se tietenkään tarkoita,
että niitä pitäisi ostaa... Minulla oli nyt
baklavaviikonlopulta filotaikinaa jäljellä ja tähdemuusiakin
toissapäivältä, joten pyysin Kammenpyörittäjää tuomaan parsaa
persmarketista, jos sitä sattuisi siellä olemaan. Ja olihan siellä,
tuoretta leipää sen sijaan sai kuulema etsiä suurennuslasin kanssa.
Kummallinen tämä maailma joskus.
Tein
keväällä ennen blogin aloittamista pari kertaa hyvää
filotaikinapohjaista peruna-parsapiirakkaa ja nyt kun aineksia oli
käsillä, halusin tehdä sitä uudelleen. Näin tämän ohjeen Jamie @
HOME-sarjassa ja ajattelin heti, että onpa kivan näköinen. Muistan
siitä jutellun jonkun blogin kommenttilaatikossa, lopputulosta oli
pidetty raskaana ja rasvaisena. En tiedä mikä minulla meni pieleen tai
oikein, mutta minusta se oli hyvää, ilmavaa ja jopa kaunista. Sellaiseen
siis pyrin tänäänkin. Ohjeen alkuperäisenä voi katsoa täältä.
Löysin sen ohjelmapätkänkin YouTubesta, mutta aloin epäröidä onko
hyväksyttävää liittää linkkiä sellaisesta harrastelijan blogiin.
Kertokaa pitempään bloganneet, kuinka sen kanssa on. Olen kyllä nähnyt
erilaisia filminpätkiä blogeissa, mutta tämä oli suoraan tv-ohjelmasta,
joten en sitten tohtinut. Sovelsin alkuperäisohjeen määriä sopimaan
kauniiseen irtopohjavuokaani.
- kymmenkunta vihreää parsatankoa poikkinapsaistuna niin, että mahtuvat hyvin käytettävään vuokaan, puiseva osa tietty pois, kuoritaan jos ollaan nöpönuukia
- tähdemuusia tai juuri tehty muusi noin 5-6 isosta perunasta
- filotaikinaa sen verran, että sitä riittää vuokaan 5-6 kerrosta taikinaa, pitää mennä jonkun sentin reunojen yli
- sulatettua voita reilusti (näin voipulan aikaan voi tehdä tiukkaa)
- 2 kananmunaa
- 0,5-1 dl kermaa
- 1,5 dl vahvaa juustoraastetta
- suolaa ja pippuria (jos muusi on tuoretta, eikä vielä maustettu)
- jokunen raapaisu muskottipähkinää
Keitä parsatankoja muutama minuutti, niin etteivät tule ihan kypsiksi.
Kumoa ne jääkylmään veteen, jolloin kypsyminen pysähtyy ja väri säilyy
niin kirkkaanvihreänä kuin mahdollista. Keitä perunat, jos valmistat
muusin alusta asti. Survo kypsät perunat kulhossa ja mausta, lisää
kerma, munat ja juustoraaste. Jos käytät tähdemuusia, lämmitä sitä
vähän, niin se notkistuu tyytyväisemmin ja lisää sitten kerma, munat ja
juustoraaste. Maistele ja lisää muskottipähkinää, ellei sitä ole vielä
muusissa. Jätä muusi kulhoon odottamaan. Muusi saa olla melko löysää, samantapaista velliä, kuin perunasoselaatikkoa tehdessä.
Kuumenna uuni 190 asteeseen. Sulata
iso nokare voita (voit aina sulattaa lisää, jos ensimmäinen satsi ei
riitä) ja ota esille filotaikina. Laita kerros taikinaa vuoan pohjalle
niin, että sitä menee aina 2-3 senttiä reunan ylitse, voitele taikinan
pinta kevyesti sulatetulla voilla. Asettele kerrokset limittäin, jos
vuokasi malli ei ole juuri optimaalinen taikinalevyjen kokoon. Laita
uusi kerros taikinaa ja voitele aina välissä. Kerroksia saa tulla noin
5-6 kpl.
Levitä
pehmeä perunamuusi filotaikinapohjan päälle, asettele esikeitetyt
parsatangot taiteellista näkymystäsi hyväksikäyttäen muusin pinnalle.
Nostele reunan ylitse roikkuva taikinareunus ylös ja asettele nätisti
vuoan sisäreunoja myöten. Voitele vielä koko hommeli kauttaaltaan ja
paista 190 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea
ja filotaikina rapeaa. Jos käytät irtopohjavuokaa, kuten minä, laita
vuoka pellille, sillä voita saattaa tällaisen läträämisen seurauksena
tihkua pohjan rakosesta uunin pohjalle ja kuka sellaista nyt haluaa?
Anna piiraan jäähtyä kymmenisen minuuttia ja leikkaa sitten sieviä
viipaleita parsatankojen väleistä ja nauti salaatin kera.
Linkkaa Campa huoleti vaan youtubeen, jos tekee mieli. Ei siitä kukaan pahastu.
VastaaPoistaHyvä! Jos joku muuta väittää, voin aina sanoa, että Ankerias lupasi:))
VastaaPoista