Minua
ihastutti muinoin kovasti tv-shopin edeltäjän, kuponkiuutisten
mainos, jossa kehotettiin: "Tee seinätaulusi itse!". Heidän
tuotepakkauksellaan säästäisi suuret summat ja saisi varmasti mieluisia
seinätauluja. Kieltämättä oli totta, ettei silloinen budjettini
riittänyt mieluisiin taideteoksiin, mutta jätin silti kotimaalarisetin
hankkimatta. Ajatus siitä, että itse tekemällä saa sekä parempaa, että
halvemmalla, on kyllä usein toimiva, mutta usein myös itsetekemiseen
liittyy kokeilemista ja hassuttelua, tehdään ihan vain sen vuoksi, että
voidaan tehdä!
Hannele Kokeista ja Poteista
riemastutti minua postauksellaan "Baileysin" (tekijänoikeudet
kunniaan!) tekemisestä ja se toi mieleeni nämä monenlaiset
tee-se-itse-(paremmin)-kokeilut, joista jää ennen kaikkea hauska mieli. Niillä ei ole juurikaan tekemistä sen kanssa, että säästäisikö kenties
roposen tai pitäisikö juomanvalmistajajättien pomojen olla huolissaan
siellä kulmahuoneissaan (vai lienevätkö omissa executive-kerroksissaan),
kun me pikkumuurahaiset teemmekin juomamme itse.
Eräs
bloggaamisen hyvä/huono puoli on se, että keittiön kaappeihin alkaa
kertyä kaikkea kummallista. Tai ei välttämättä niinkään kummallista,
mutta erilaista verrattuna ruokablogia edeltävään elämään (jota
muistaakseni kuitenkin oli, näin puolivuotiaan bloginpitäjän
itsevarmuudella sanottuna). Siellä on pino ankanrasvapurkkeja, on
kondensoitua maitoa niin, että kulmakunnan hammaslääkärit jo hierovat
pikkukäsiään yhteen, että pian nähdään. On uusia erikoisia mausteita,
joita olen ostanut, mutten tohtinut vielä käyttää ja on vaniljatankoja
niin paljon, että heikompaa hirvittää. Siis materiaalia erilaisten
äkkikokeilujenkin varalle on paljon aiempaa enemmän, munista nyt
puhuttakaan. Se huono puoli on sitten sinä päivänä, kun kaappeja
käydään läpi ja komposti huokaa, että ei kai taas tätä settiä.
Modasin
vähän Hannelen postauksen ohjetta, en laittanut kaakaota enkä
suklaakastiketta, sillä aiemmat kokeiluni kondensoidun maidon kanssa
ovat olleet vähintäänkin makoisia. Vaikeinta, ehdottomasti vaikeinta,
tämän ohjeen toteuttamisessa oli sopivan pullon löytäminen. En ole
varma, riittääkö kelpuuttamani astian korkin tiiviys, mutta toisaalta se
antaa luvan ottaa juomaa useammin, ettei se vain ehdi pilaantua!
Ihminen on sitten hyvä antamaan lupia itselleen. Niitä heltiää ihan
kysymättäkin. Pullolliseen tätä pehmoisaa ihmejuomaa käytin:
- 1,5 dl kermaa
- 1,5 dl viskiä
- purkki kondensoitua maitoa
- 1 rkl espressoa
- siemenet muutaman sentin vaniljatangon pätkästä
Aineet kannuun ja topakka sekoitus vispilällä, pulloon, lasiin, suuhun (ja epäilemättä päähänkin, jos enempi nauttii). Toimii! Kiitos Hannelelle! ps.anteeksi Hannele tuo vaniljatanko tuossa kuvassa, en muistanut, että sinun kuvassasi oli se myös!
Ehkä
joku luulee, että olen ruokkinut kompostia teerellä, jonka
valmistamisella varovasti pelottelin itseäni sivupalkin
"tulossa"-osastossa. Näin ei ole, lintu on tuossa pöydällä odottamassa
kuinka vapisevin käsin tohdin siihen tarttua. Se tapahtuu myöhemmin
tänään, ihan varmasti tänään, kauemmas en voi asiaa siirtää enää
millään. En vaikka telkkarista tulisi Tuulen viemää laajakuvaversiona ja
sellaisella lopulla, jossa Scarlett saa Rhettin. Eli lintua myöhemmin
ja postaus siitä, jollei kaikki mene ihan reisille.
Kiitos nauruhermoja kutittelevasta kirjoituksesta. :) Sokeroimaton kaakauojauhe olisi muuten varmaan toiminut. Mun ehkä pitää tehdä tätä joulutuliaisiksi eräälle todella makean ystävälle.
VastaaPoistaEIkun teertä peliin vaan! Meni syteen tai saveen. Oppia ikä kaikki. :)
Tusla: suosittelen kyllä kokeilemaan, espressoa olisin voinut laittaa enemmänkin, koko shotin.
VastaaPoistaHauska juttu ja varmasti hyvä juoma - mutta ihan odotin niitä munia sinne minä hetkenä hyvänsä! En osaa olla ajattelematta niitä enää. Kokeile seuraavaksi munalikööriä (advocaat). ;)
VastaaPoistaSaima: Kiits, mukavaa, että olet hengessä mukana tässä muna-asiassa, harmi etteivät kananmunat ole kovin toivottu joululahja. Ajattele nyt, 30 munaa nätisti pakattuna! Great idea! Eikö?
VastaaPoistaHihi onpas teille kerääntynyt kaikenlaista mielenkiintoista;D
VastaaPoistaTuo kotitekoien Baileys muistuttaa hieman tai aika paljonkin Venezuelassa juomaani Ponche Cremaan (ohje täällä)
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2009/01/venezuelalainen-munatoti.html
Yaelian: Niinpä tosiaankin muistuttaa! Tuollaisia herkkujuomia ei saisi kyllä olla ihmisen jääkaapissa, niillä on kummallinen taipumus sieltä kutsuvasti huudella:)
VastaaPoistaHannelen suklaisempi resepti ei ihme kyllä ole oikeasti liian makeaa! En ole ollenkaan makean ystävä, mutta Hannelen juomaa tuli juotu liikaakin. Loput suoraan pullosta, kun niin vähän enää jäi:) Mutta kahvin ystävänä tämäkin kuulostaa hyvältä!!! Johanna
VastaaPoista