Saimme ystäväperheemme pojan metsästämän teeren tässä yhtenä päivänä, aivan patavalmiina kotiovelle tuotuna, ei voisi helpompaa olla. Kiitos K! Tähän asti kaikki oli hauskaa ja helppoa, mutta seuraavaksi piti alkaa miettiä, mitä lintupololle. Pari päivää sulattelin lintua (lue:pidin sen kylmässä, ettei olisi pakko kokata) ja kyselin suvulta ja ystäviltä neuvoa. Lopulta muistin, että onhan minulla riistakeittokirjakin. Ostin sellaisen noin vuosi sitten, kun halusin saada uutta vinkkiä esimerkiksi poron laittamiseen. Lannistuin tosin heti, kun poronkäristysohje alkoi sanoilla: "sulata 200 g valmista käristyslihaa". Nyt minulla oli parempi onni, teeren valmistus alkoi sillä, että kokonainen lintu siivotaan (mikä oli tehty jo) ja lintu paistetaan kauttaaltaan. Tämä kuulosti jo paremmalta.
Paistoin
teeren pinnan parhaani mukaan ankanrasvassa suuressa padassa. Suolasin
ja pippuroin pinnan. Pilkoin pataan pari sipulia ja porkkanaa ja
(huom!) palan palsternakkaa. Kaadoin pataan kana- ja lihalientä sen
verran, että kyljellään pötkötellyt lintu uiskelteli puoliksi liemessä.
Muutama katajanmarja pinta murskattuna lensi pataan myös. Olisin
laittanut padan uuniin hautumaan, mutta siellä oli jo possua. Teeri
hautui liedellä noin puolitoista tuntia.
Koska
itseluottamukseni riistakokkina oli vielä verraten pieni ja pataan
laittamani lintu niinikään verraten pieni JA koska olin ostanut Heinolan Heilasta
possunlapaa, päätin tehdä senkin ruoaksi tänään. Ihan vain siltä
varalta, että ryssisin linnun pahasti tai se olisi niin järkyttävän
hyvää, että se loppuisi ennen kuin perheen nälkä. Suolasin ja pippuroin
lapapalan kauttaaltaan ja sijoitin sen toiseen pataan sipulilohkojen,
porkkanapalojen, omenan ja valkosipulin kanssa. Päälle lihalientä ja
uuniin. Toivoin, että näillä eväin pääsisimme tämänkin päivän iltaan
asti. Possu viihtyi kuumassa uunissa kolmatta tuntia.
Lisukkeiksi
valmistin lyttypottuja, jotka ovat rapsakkuudessaan kivoja lisäkkeitä
ja valmistuvat helposti, kun vain muistaa esikeittää perunat hyvissä
ajoin. En käsitä miten kukaan voi moisen itsestäänselvyyden unohtaa...
Teeren rintapalat olivat yllättävän isot ja se kaksivärisyys oli hämmentävä, vaikka olin siitä lukenutkin. Muuta en oikeastaan linnusta saanutkaan irti. Liha oli tiivistä ja tummaa maultaan, hyvää ja intensiivistä. Possun riivin liemeen ja sitäkin söimme hyvällä ruokahalulla. Nälkä siirtyi ainakin seuraavaan syöntikertaan ja sehän ruokailun perimmäinen tarkoitus onkin. Se mitä teerestä on jäljellä päätyy huomenna liemipataan, sillä kotitekoiset liemet alkavat olla jo vähissä.
Teeren rintapalat olivat yllättävän isot ja se kaksivärisyys oli hämmentävä, vaikka olin siitä lukenutkin. Muuta en oikeastaan linnusta saanutkaan irti. Liha oli tiivistä ja tummaa maultaan, hyvää ja intensiivistä. Possun riivin liemeen ja sitäkin söimme hyvällä ruokahalulla. Nälkä siirtyi ainakin seuraavaan syöntikertaan ja sehän ruokailun perimmäinen tarkoitus onkin. Se mitä teerestä on jäljellä päätyy huomenna liemipataan, sillä kotitekoiset liemet alkavat olla jo vähissä.
Minun pitäisi kanssa tuntea tuollainen K, joka toisi teeren kotiovelle!
VastaaPoistaAnkerias: Oli kyllä K:n isä joka tämän toimituksen teki, mutta K pitää ehdottomasti tuntea jo syntymästään asti, muutoin ei onnistu:)
VastaaPoistaKiva että lihat maistuivat hyvältä. Miksi se lihan kaksivärisyys oli hämmentävää?
VastaaPoistaMinä muuten laitan aina metsälintuihin pataan vettä, kun tykkään siitä metsän mausta niin paljon, etten halua peittää sitä tavallisella liha- tai kanaliemellä. Toisin päin kyllä voin kyllä tehdä, silloin ei haittaa ;)
sauvajyvänen: En siis muistanut, miltä se oikeasti näyttää, kun rintapala leikataan irti ja siellä on vaaleampi sisus. Tuli oikein isävainaa mieleen sitä ruokaa syödessäni, ne metsän maut.
VastaaPoistaLiemen suhteen vähän epähuomiossa unohdin neuvosi veden riittämisestä ja laitoin pakastimesta lientä.
Hienoa, että teeri onnistui!
VastaaPoistaKuvassa se kylä näyttää jotenkin siltä, kuin aikoisi kivuta sieltä padasta pois. :)
Tusla, hassua, että sanot noin, kun kuvasin lintupoloisen, mietin että noinkohan sen lennot on lennetty. No tietty oli, mutta sen siipiressukat näyttivät siltä, että josko ihan pieni kierros vielä...
VastaaPoistaTietämätön kyselee, mitä ne lyttypotut ovat?
VastaaPoistaMietin ihan samaa kuin luimupupu. Kivaa, etten ole ainoa tietämätön. Hiljaista on valitettavasti ollut meidän ovella näissä teeriasioissa.
VastaaPoistaLuimupupu ja suolaajahunajaa: En muista millä nimellä lyttypotut ovat minun tietoisuuteni alunperin tulleet. Mutta ne ovat yksinkertaisesti perunoita, jotka esikeitetään kuorineen, lytätään noin sentin paksuisiksi kiekoiksi öljytylle pellille, päälle jotain yrttiä,suolaa ja pippuria, loraus öljyä ja uuniin vartiksi. Tulee kivan rapeita lisäkkeitä.
VastaaPoistaRohkeutta, nöyryyttä ja viisautta samassa paketissa! Uskaltaa käydä linnun paistoon ja samalla myöntää noviisi tilanteen, kokaten ohessa vararuokaa.... Nostamme hattua :-)
VastaaPoistaPastanjauhajat taisivat keksiä suomenkielisen nimen lyttypotuille
VastaaPoistahttp://pastanjauhantaa.blogspot.com/2009/02/lytatyt-potut.html
mutta Pioneer Womanilla on vaihekuvat
http://thepioneerwoman.com/cooking/2008/06/crash-hot-potatoes/
(anteeksi rumat linkit, mä en osaa käyttää tätä bloggerin kommenttiboksia)
Tuuli, kiitos kauniista sanoista!
VastaaPoistaElena: Pastanjauhajat ovat kyllä olleet vaikuttamassa suureen osaa uusia ruokakokeilujani, ensimmäinen ruokablogi johon koskaan olen osunut:) Siellä varmaan just nämäkin potut on tullut tavattua!
Teillä o ruokailut yhtä juhlaa, niin hienoja ja aitoja makuja sinä valmistat. Vautsi. Minä en ole koskaan teeriä syönyt saati valmistanut. Kiva maistella edes blogisi kautta :)
VastaaPoistaHiidenuhma: Kun olin pikkutyttö, meillä oli usein metsäkanalintuja, isä metsästi paljon siihen asti, kunnes tuli niin hellämieliseksi, ettei enää raaskinut lintuja ampua. Se makumaailma on kyllä mielessä, olipa vain uinumassa, kun en ollut vuosikymmeniin maistanut:)
VastaaPoista