Pitkähkön
loman alkaessa tuntuu, että lomahan kestää ikuisesti ja on aikaa vaikka
mihin. Parasta tässä talvisessa lomassa on ollutkin kiireettömyys, ei ole
tarvinut tehdä mitään, ei mennä minnekään, jollei ole halunnut.
Itseotettu täysi vastuuvapaus sosiaalisesta elämästä (poislukien netti) on maistunut
hyvältä, joskin tästä voinee myös päätellä, etteivät erakkous ja
mökkihöperyys välttämättä ole kaukana.
Ruokataloudessa
on menty isoilla aallokoilla, välillä on keittiössä vietetty aikaa
tuntikaupalla ja tehty monimutkaista ruokaa, välillä on vellottu tyvenessä ja oltu syömättäkin. En ole tehnyt mitään keittiöön tai blogiin
liittyviä uudenvuodenlupauksia tai -päätöksiä. Olen onneton pitämään
niitä ja huono omatunto on ikävä kumppani. Parempi kun ei lupaa mitään,
niin saattaa yllättää itsensä! Ainoastaan blogin alkuperäinen teema
palailee piakkoin pintavesiin, nimittäin ammatipyöräilyn seuraaminen ja
niiden maiden ruokien kokeileminen, joissa kilpailuja milloinkin
pidetään. Viikon kuluttua kausi alkaa ja unissani olen jo etsinyt
epätoivon vimmalla ruokia, joita voi tehdä ja syödä pää alaspäin.
Tänään
oli vielä vapaata ja aamuisella kierroksella tuttuja ja
tuntemattomia blogeja selaillessani päätin päivälliseksi tehtävän empanadoja.
Niitä en loppukesän Espanja-viikoilla tehnyt, lähin sipaisu olivat
pinaattitäytteiset voitaikinanyytit. Jääkaapissamme on ollut jo hetken aikaa
pätkä chorizoa, myös paketti broilerin fileitä ja setti viiriäisenmunia kaipasivat käyttöä. Löysin monenmonia
blogeja, joissa empanadoja oli tehty, eikä minulla ollut tietoa mitkä
niistä ovat perinteisiä tai oikeita eikä se oikeastaan kiinnostanutkaan. Ne hylkäsin kättelyssä, joissa ohje alkoi valmiiden taikinakuorien
sulattamisella, sillä sellaisia ei täällä ole saatavilla ja muutenkin
tahdoin kokeilla taikinan valmistamista tähän tarkoitukseen. Ohjeen
taikinaan ja viitteet täytteeseen otin tästä ilmeisen suositusta blogista.
Aloitin tekemällä taikinan ja siihen käytin (mitat muutettu meikäläisiksi niin tarkoin kuin osaan, alkuperäiset linkistä.):
- n 10,5 dl vehnäjauhoja
- 3 tl suolaa
- 225 g voita
- 2 suurta kananmunaa
- n 1,6 dl kylmää vettä
- 2 rkl etikkaa
Kumosin
jauhot suureen kulhoon ja lisäsin siihen pieniksi kuutioiksi leikatun
kylmän voin. Murustelin voin sormenpäillä hieroen jauhoihin tavoitellen
leivänmurumaista silppurakennetta. Sekoitin pienemmässä kulhossa munat,
veden, etikan ja suolan haarukalla ja lisäsin nesteen suureen kulhoon.
Sekoitin taikinan käsin tasaiseksi ja lopuksi työstin sitä kämmenellä
kulhon reunoja myöten niin, että sain aikaan kiinteän taikinapallon.
Käärin pallon kelmuun ja nostin jääkaappiin asettumaan.
Tässä
kohtaa tulin ajatelleeksi, että lähes kaikki viime aikoina tekemäni
taikinat ovat olleet juuri tällaisia, olen tullut kai vahingossa
oppineeksi tekemään perinteistä, monikäyttöistä taikinaa! Vuosi sitten
en ollut koskaan tehnyt tämänkaltaista taikinaa, olin ainoastaan aukonut
keltaisia pakkauksia. On muuten ollut myös hauska huomata, että
tunnistaa sen hyvän yksinkertaisen tuoksun, joka tulee siitä, kun voi
taipuu sekoittumaan jauhoihin. Yksinkertaisia keittiöiloja!
Ohjeen
mukaan taikina saa olla jääkaapissa kuusikin tuntia ja ymmärsin, että
tämänkaltaisen taikinan voi myös pakastaa. Ehkäpä sen voisi
kaulita valmiiksi lätyiksikin, pakastaa vaikka voipaperipalojen väliin
pinottuna, jolloin saisi niitä pakastettuja kuoria sitten kiireempään
aikaan.
Taikinoiden suhteen olen tavallisesti kiltti tyttö ja täytteiden kanssa tottelematon ja sovellan. Käytin täytteeseen:
- 4 broilerin filettä pieniksi kuutioiksi leikattuna
- noin 10 cm pätkä chorizoa (olisi saanut olla enemmänkin)
- 8 keitettyä viiriäisenmunaa
- 1 sipuli silputtuna
- 1 iso valkosipulinkynsi silppuna
- 1 suippopaprika suikaleina
- 2 tl pimentonia
- suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
- laakerinlehti (nyt tuore, ostimme Tampereelta kasvin, joka ei vielä ole kuollut)
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
Paistoin
broilerikuutiot oliiviöljyssä, lisäsin joukkoon muut aineet ja annoin
täytteen hautua hetken aikaa, maistelin ja maustoin. Annoin täytteen
jäähtyä.
Jaoin
taikinan 18 palaan ja kaulin ne jauhoisella alustalla halkaisijaltaan
noin 15 cm letuiksi. Levitin lettusille vähän paksua turkkilaista
jogurttia ranskankerman puutteessa. Osaan empanadoista laitoin
täytteeksi keitetyn viiriäisen munan ja ison lusikallisen täytettä.
Muihin laitoin täytettä ilman viiriäisenmunaa. Käänsin lettuset
puolikuun muotoon ja kieritin reunan taitteelle samaan tapaan kuin puolalaisissa keitinpiiraissa.
Voitelin empanadat veden ja kananmunan sekoituksella ja paistoin niitä
200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytin niitä niin kauan kuin ikinä
maltoimme ja sitten aloimme varovasti polttaa kieliämme. Lisänä meillä
oli salaattia ja patatas bravas.
Yritin tehdä aiolia, mutta kesäinen aloittelijan moukantuuri ei
toistunut, en saanut majoneesia muodostumaan, en sitten millään. Niinpä
sekoitin nopean kastikkeen turkkilaisesta jogurtista ja
valkosipulimurskasta aiolia paikkaamaan. Empanadat olivat maistuvia, täyttäviä ja kuori mukavan rapeaa eikä tehnyt mieli jättää reunuksiakaan syömättä. Maistunevat huomennakin välipalana.
Nää ois niin mun näköisiä herkkuja! Kokeiluun menee. En oo muuten ikinä törmännyt missään tuoreisiin laakerinlehtiin. Käytetäänkö niitä jotenkin erilailla kuin kuivattuja? Entäs maku, eroaako?
VastaaPoistaAnkerias: Eka kertaa minäkin näin oikein elävänä kasvina laakerin, sehän piti paleltumisen pelossakin ostaa. Käytin siitä yhden lehden, leikkasin sen oikein ohuiksi siivuiksi ja siellä se meni empanadojen sisällä. En vielä tohdi tehdä syvempää analyysia mausta:)
VastaaPoistaKivalta näyttävä resepti, taas kerran :). Täytyypä kokeilla joskus.
VastaaPoistaMarja: Söimme näitä eilen salaatin kanssa, olivat 100 asteen lämmössä noin 20 minuuttia, ei kuori kuivanut, mutta kivasti lämpenivät. Pitää ensi kerralla maustaa vielä topakammin:)
VastaaPoistaHola! Päädyin lukemaan useampia näistä Espanja -kirjoituksista. Ainakin kanarialainen kahvi menee meillä kokeiluun tänään... Mainitsit jossain Rick Steinin ohjelmat Espanjasta. Oletko nähnyt Gwyneth Paltrown tähdittämän Spain -on the road again ruokasarjan? Voin suositella...voi kyllä aiheuttaa matkakuumetta!
VastaaPoistajokihakakokkaa: Kiva, että vanhemmatkin jutut kiinnostavat:) Tuo mainitsemasi sarja on minulle vieras, kiitos vinkistä!
VastaaPoista