Sain kauniisti pyytämällä Kammenpyörittäjän tuomana Eiringiltä
Korkeavuorenkadulta jo marraskuussa kaksi somaa leivänkohotuskoria.
Olin lukenut niistä eri blogeista ja lehdistä ja olin heti halukas
kokeilemaan. Kuten minulle toisinaan käy, oli mukana enemmän intoa kuin
ymmärrystä ja sössin ensimmäisen kerran aivan totaalisesti. Jokaisessa
lukemassani ohjeessa puhuttiin toisesta kohottamisesta, joka tehdään
korissa. Enköhän kuitenkin lätkäissyt taikinan heti vaivaamisen jälkeen
koreihin, vaikka kaiken järjen mukaan jopa minulla olisi pitänyt olla
älyä vähän enemmän. Taikina nousi kyllä kiltisti korissa, mutta eihän se
tietenkään lähtenyt irti kuin itkemällä, eikä sittenkään kovin hyvin.
Kaavin taikinan parhaani mukaan uunipellille, enkä kertonut kenellekään
kokeilleeni kohotuskoreja. Kammenpyörittäjä kyllä huomasi asian, kun
korit olivat kuivumassa pitkällisen pesuoperaation jälkeen. Ehkä tämä
oli virhe, jonka kerrasta opin välttämään? Korostan sanaa ehkä.
Tänään,
vuoden kolmantena päivänä oli taloutemme neljäs päivä ilman
kaupassakäyntiä. Ehkä teimme empiiristä koetta, kuinka kauan voi elää
ruoalla, jota kotona lukuisista kaapeista löytyy? Kenties olimme niin
laiskoja, ettei huvittanut mennä kauppaan? Joka tapauksessa leipä oli
loppu ja haaveilin bruschettasta alkupalaksi, sillä kaapissa luuruili
hyvä pallero buffalomozzarellaa ja pöydällä korissa kaksi isoa tomaattia
oli jo ikääntymässä.
Tein
aivan tavallisen vaaleanleivän taikinan, johon en mittaa yleensä mitään
muuta kuin veden määrän. Puoli litraa vettä ja pala hiivaa, siinä
perussetti, johon sitten teelusikallinen suolaa, loraus tummaa
siirappia ja toinen auringonkukkaöljyä, vaaleita Lidlistä ostettuja
hienoja (en viittaa huonon vastakohtaan) sämpyläjauhoja noin 10-12 dl.
Sekoittamista ja taikinointia, sitten kohotus (HUOM!) kulhossa, kunnes
verraten löysä taikina oli kaksinkertainen. Jauhotin kohotuskorit hyvin
runsaasti samoilla jauhoilla. Muksautin ilmat taikinasta ja kumosin sen
jauhotetulle leivinalustalle ja mänkkäsin taikinaa parhaani mukaan,
lisäten vähän jauhoja, jotta sain aikaan kaksi mukavankokoista leipää,
toinen pitkulainen ja toinen pyöreä korieni mukaan. Nostin
leivät koreihin, ripottelin päällekin vielä jauhoja ja kohotin
uudelleen. Toinen kohotus kesti noin 30 minuuttia.
Tällä kertaa leivät putosivat kiltisti leivinpaperin päälle uunipellille, taisin hihkaista melko kuuluvasti, kun sain leivät ehjinä pellille. Ne paistuivat kauniisti 200 asteessa kiertoilmalla noin 25 minuuttia. Leivistä tuli aika isoja ja olin hieman huolissani, mitä niille tapahtuu uunissa, mutta ne mahtuivat kuin mahtuivatkin paistumaan samalla pellillä. Seuraavalla kerralla en laita kahta leipää samalle pellille.
Tällä kertaa leivät putosivat kiltisti leivinpaperin päälle uunipellille, taisin hihkaista melko kuuluvasti, kun sain leivät ehjinä pellille. Ne paistuivat kauniisti 200 asteessa kiertoilmalla noin 25 minuuttia. Leivistä tuli aika isoja ja olin hieman huolissani, mitä niille tapahtuu uunissa, mutta ne mahtuivat kuin mahtuivatkin paistumaan samalla pellillä. Seuraavalla kerralla en laita kahta leipää samalle pellille.
Kohotuskoreilla syntyy kyllä kaunista jälkeä.
VastaaPoistaEdullisin tapa käydä Eiringillä on lähettää sinne puoliso, koska silloin tulee ainakin meillä vähemmän heräteostoja, mutta ei se kyllä yhtä kivaa ole, kun mennä sinne hiplailemaan ;-)
Voi miten kauniita leipiä! Toivottavasti makukin oli ihana. Kyllä noita kelpaisi tarjota muillekin. Pitäisikin reippailla itskein leipää vaikka loppiaisena, jos silloin olisi sopivasti aikaa. :)
VastaaPoistasuolaajahunajaa: Minun kaikkein ihanin kattilani, paksu kuparikasari on Eiringiltä peräisin, tilasin sen jo monta vuotta sitten sieltä ennen kuin olin koskaan käynyt paikanpäällä. En pääse sieltä koskaan jotain ostamatta, niin IHANA kauppa!
VastaaPoistaSaima: leipä oli oikein hyvää, etenkin kun lastasimme sille aimo viipaleet mozzarellaa, tomaattisilppua ja oliiviöljyäkin ripoteltiin. Kävi kyllä niin, että alkuruoasta tuli meille aikuisille pääruoka, emme jaksaneet arkista makaronilaatikkoa ollenkaan:)) Teinit jaksoivat, ihme vatsat niillä.
Minullakin on kohotuskori,jolla tulee nättiä leipää. Siis jos jauhottaa sen kunnolla :D Pikkasen kaapimishommia oli minullakin eka yrittämällä...
VastaaPoistaKotiharmi: "kiva" kuulla, että joku muukin on ekakerralla vähän innostunut liikaa:))
VastaaPoistaälä muksauta ilmoja taikinasta kun ne sinne asti on saatu :)
VastaaPoistameidän aleksi: Älä nyt, kun aina neuvotaan, että pitää muksauttaa:) Eikö ne lähde, kun siihen taikinaan kosketaan. Kiitti neuvosta, taas!
VastaaPoistaTaas moon aivan out! Mikä Eiring?
VastaaPoistaNanna: no katto sitä linkkiä, niin ei tartte olla ihan out!! Son mahottoman upia kauppaliike sielä isolla kirkolla!
VastaaPoistapuusilmä!
VastaaPoistaNanna: No sanoppa muuta:)) On oikeasti ihan kamala paikka se Eiring, täynnä toinen toistaan tähdellisempiä tavaroita ja ruokia, siellä tulee ihan hulluksi, älä vaan mene sinne ikinä! Tai jos menetkin, älä syytä minua, jos joudut tilaamaan peräkärryn viemään pois ostoksiasi.
VastaaPoistaja välillä herra Eiring itse tarjoilee kahvia ja kertoo sekavia juttuja.. ei kannata mennä todellakaan
VastaaPoistameidän aleksi: Sekin vielä!
VastaaPoista