- 5 dl pihjalanmarjoja
- 4 dl vettä
- 3,5 dl hillosokeria
- 1 vaniljatanko
Puhdistimme poimimamme marjatertut poistaen roskat ja huonot marjat, niitä oli lähes joka tertussa muutamia. Huuhtelin marjat huolellisesti kylmässä vedessä ja kaadoin sitten marjat paksupohjaiseen kattilaan yhdessä veden kanssa. Keittelin marjoja kannen alla noin 20-25 minuuttia. Kaadoin marjat mehuineen tiheään lävikköön keräten tietysti mehun astiaan. Puristin lusikalla marjat rikki lävikön verkkoa vasten, mehuun tuli mukaan paksua marjaseosta. Huuhtelin kattilan ja kaadoin mehun takaisin kattilaan. Halkaisin pullean vaniljatangon ja raaputin siemenet veitsen tylsällä puolella irti. Kiehautin mehun uudelleen, lisäsin sinne vaniljansiemenet ja halkaistun tangon. Sekoitin hillosokerin mukaan vispilällä ja annoin sitten seoksen kiehua 10 minuuttia. Ongin vaniljatangon seoksesta ja kaadoin tumman oranssiin vivahtavan, vielä juoksevan seoksen huolella puhdistettuun purkkiin. Kun purkki oli säällisesti jäähtynyt, siirsin sen jääkaappiin, jotta marmeladi jähmettyisi loppuun. Marmeladia tuli noin 3 dl purkki ihan täyteen ja pieni koemaistoastiallinen, josta näkisi hyytyykö marmeladi kunnolla. Jo kattilan sekoittamisessa käyttämästäni nuolijasta tehty nuolaisu ennen tiskaamista toi mieleen heti kettukarkit, vaikka puhuinkin Kammenpyörittäjälle marianneista. Onneksi hän tietää, mitä tarkoitan, kun puhun puuta heinää. Tämä marmeladi sopisi varmasti manchego-juuston kaveriksi tai paahtoleivälle.
Kuule, mun olkkarin pöydällä on kuivamassa pellillinen tulevia kettukarkkeja! ainakin wannabeetä. Raporttia tulossa.
VastaaPoistaMielenkiinnolla odotan raporttia! Ensi vuonna voisi askaroida sitten sellaisia.
PoistaPihlajanmarjat eivät ole herkkua mutta toisaalta ne pihlajamarmelaadit ovat ihania,joten varmaan tuokin!
VastaaPoistaOn tosiaan, minä en muista olenko koskaan maistanutkaan aiemmin, tästä tuli tosi hyvää.
PoistaKuulostaa todella hyvältä!
VastaaPoistaKiva, kun kerettiin ennen lintuja:)
PoistaIhanalta näyttää! Minä keitin eilen vielä puoli maijallista pihlajanmarjamehua puolukoiden jälkeen, katsotaan mihin kaikkeen se taipuu. Kettukarkit kiinnostaa täälläkin.
VastaaPoistaMehuksi asti meillä ei ollut marjoja, niitä tulee ihmeen epätasaisesti pihlajiin.
PoistaKaunista. Meillä olisi pihassa paljon pihlajanmarjoja ja tuollainen marmeladi on tosi hyvää lihan(kin) kanssa. Saa nähdä, ehdimmekö/jaksammeko mennä puun kimppuun ennen rätkiä ja tilhiä.
VastaaPoistaKiireesti nyt sitten vaan! :D Otsikoin postauksen ensin hesarin linkin mukaisesti "vaniljainen jne", mutta kun makustelin sanaa vaniljainen, sain siitä vain niljaisen tuntuman. Muutin otsikon:D
PoistaOlipas kiva postaus. Pakko tunnustaa, etten ollut edes tajunnut kettukarkkien olevan pihlajanmarjaa. Tasan ei ole jaettu älynlahjoja. Nyt tuli hinku yrittää tehdä niitä ihan itte. Ne oli mummolan vakiokamaa ja sellaisena ihanan nostalgisia.
VastaaPoistaKiitos. Älä kuule yhtään ujostele, minäkin huomasin tuon yhteyden sanontaan happamista pihjalanmarjoista vasta lähteeni kuvan kautta, vaikka muuten olen kyllä tiennyt, että kettukarkeissa on makuna pihlajanmarja :D Innolla odotan Nannan postausta karkeista! (ei mitään paineita, Nanna!)
PoistaMyydäänköhän näitä tällasia valmiina missään että pääsis maistamaan edes, en ole meinaan koskaan syönyt pihlajanmarjoista varmaan mitään.. (paitsi tietty kettukarkit)..
VastaaPoistaEn muista nähneeni, mutta luulisi kyllä olevan ainakin pientuottajien valmisteita markkinoilla jne.
PoistaKettukarkit tuli heti mullakin mieleen! Sellaisia on ollut ajatuksissa tehdä, mutta tästä olisi hyvä aloittaa.
VastaaPoistaKatselin tänään kävelylenkillä kadehtien ihmisten pihlajia, mietin voisiko mennä kysymään, että saako ämpärillisen tai vaikka 3 litraa:)
PoistaKettukarkit on kyllä hyviä! Voisko myös niitä tarjoilla manchego-juuston kera? No ehkä ei, ehtisköhän sitä jossain välissä tekemään tällaisen marmelaadin...
VastaaPoista