Uudessavuodessa ei ole muuta vikaa, kuin että se tulee liian pian joulun jälkeen. Ei oikein ole ehtinyt toipua henkisesti ja fyysisesti joulun herkutteluista. Ajatuksissa ovat kaikenlaiset tipattomuudet ja rasvattomuudet, keveydet ja uudet elämät. Mitäänhän niistä ei koskaan tule, mutta jotenkin tuntuu, ettei nyt juuri pitäisi mässäillä, eikä kokkailla ylettömästi. Eikä tietysti tarvitsekaan. Perheen miesväki oli tapansa mukaan avulias, kun kyselin mitä tahtoisivat syödä vuoden viimeisenä päivänä. Sain kuulla mm. jotain hyvää ja kaikki käy. Se helpottaa mukavasti kauppareissua. Pari kiloa tuota kotimaista luomuhyvää ja sitten vähän pienempi pala siivuina tuota kaikki käytä.
Ehdotin sitten itse itselleni, että kävisivätkö blinit. Se sopi minulle oikein hyvin ja miesväkikin oli sopivan johdatellusti samaa mieltä. Tein blinejä viimeksi kaksi vuotta sitten myös uutena vuonna ja silloin ystäväni sauvajyväsen ohjeella. Tuolloin olin saanut ohjeen sähköpostitse, eikä minulla ollut sitä tallella enää. Tänään ohjetta etsiessäni en älynnyt katsoa sauvajyväsestä, vaan otin ohjeen täältä. Saisipa nähdä tulisiko yhtä hyviä. Olinhan unohtanut kokonaan tuon voin kirkastamisenkin.
Taikinan tekeytymisaika jäi nyt muutamaan tuntiin, sekin epäilytti. Olisi pitänyt aloittaa jo eilen. Turskale, niin monta keittiöjuttua pitäisi älytä aloittaa jo eilen. Taikinaan tuli:
- 4 dl maitoa
- 1/3 pakettia tuoretta hiivaa
- 3 dl tattarijauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
- 0,5 dl voisulaa
- 2 dl olutta
- 1 tl suolaa
Lämmitin maidon kädenlämpöiseksi ja musertelin hiivan kulhon pohjalle. Sekoitin maidon mukaan ja liuotin hiivan maitoon. Mittasin tattarijauhot ja sekoitin ne maitoon. Sitten seurasi pikayö, joka kesti kolmisen tuntia. Sen aikaa taikinanalku tekeytyi huoneenlämmössä. Erottelin kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin ja vatkasin valkuaiset vaahdoksi. Sulatin voin ja mittasin vehnäjauhot. Otin esille kulhon, jossa taikinanalku oli tekeytymässä ja lisäsin sinne vuoronperään keltuaiset, oluen, sulatetun voin, suolan ja vehnäjauhot. Vispilöin taikinan tasaiseksi ja lopuksi kääntelin mukaan valkuaisvaahdon. Jätin taikinan edelleen huoneenlämpöön ja toivoin, ettei se menisi jotenkin pilalle sillä välin, kun kävisimme perinteisillä uudenvuoden glögeillä naapurissa.
Myöhemmin illalla paistoin blinit runsaassa voissa ja söimme herkut kukin mieluistensa lisäkkeiden kanssa. Tarjolla oli punasipulisilppua, kirjolohen mätiä, smetanaa, savulohta, jokirapuja, graavilohta, pikkukurkkuja ja makeina vaihtoehtoina hilloja ja kermavaahtoa, mutta niitä emme ensisyömisellä jaksaneet.
oooh... ihanaa. tää menee taas sille listalle...heti kun tää vauva syntyy mä haluan...:) hyvää uutta vuotta!!
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta sinne kauaskauas!
VastaaPoistaOlen hipelöinyt blinipannua jo useampaan otteeseen. Vielä en ole tarttunut tuumasta toimeen, ehkä pitäisi. Niin hyvältä ne aina näyttävät :)
VastaaPoistaTäytyy kyllä sanoa, että sauvajyväsen neuvoin blineistä tuli vielä parempia, mutta kyllä nämä tämänpäiväisetkin maistuivat:)
PoistaBlinejä, nam, nam. Jospa saisi jonkun mateen mukana mätisetin...
VastaaPoistaMaukasta uutta vuotta!
Kiitos samoin sinne! MInä en muuten ole mateen mätiä koskaan syönyt.
PoistaOi ja voi, nämä herkut ovat jo piiiitkään roikkuneet testilistallani. Blinipannun sain hankittua muistaakseni viime vuonna, tattarijauhot muuttivat kaappiin kuluvana vuonna ja josko sitten ensi vuonna jo pääsisin tuumasta toimeen... :D Maukasta alkavaa ruokavuotta!
VastaaPoistaSamaa sinulle, Canelia! :)
PoistaJotain hyvää ja kaikki käy... jokaemännän toivevinkit... ;)
VastaaPoistaMutta blinit on <3 . Ehdottomasti
Vois ne oikeasti vähän tarkemmin toivoa :D
PoistaPitäisi tosiaan hankkia se blinipannu... Nää on ihan liian hyvän näköisiä !
VastaaPoistaIhmeen täyttäviä ne vain ovat, kolmen jälkeen piti jo harkita kovasti jaksanko syödä neljännen, nuo olivat noin kuusi senttiä halkaisijaltaan. Kuvausmannekiinin vielä popsin sitten :D
PoistaOlen tehnyt tuolla samalla hesarin ohjeella ja todennut, että tällä tulee vielä parempia. Jotenkin kuohkeampia
VastaaPoistahttp://suolaajahunajaa.wordpress.com/2012/02/11/blinipannu-kuumana/
Se on Välimäen eikä minun reseptini, joten voit huoletta kehua sitä ;-)
Kiitos, pitää kokeilla seuraavalla kerralla tätä. Luulen kyllä, että se pikayö oli tuossa se syy, miksei aivan osunut ytimeen. :)
PoistaJa mieti sinulla voisi olla sellaisetkin miehet, jotka aina haluaa vain makaronilaatikkoa tai nakkikastiketta. Tuo on p-a-l-j-o-n parempi vaihtoehto ;-) Se olisi ainakin minun henkilökohtainen helvettini keittiössä
VastaaPoistaJoo, on se noinkin, ihan totta. Sushia meillä nuorin usein toivoo ja siihen askarteluun menee sen verran enemmän aikaa ja tahdon siinä koittaa oppia aina jotain uutta, että sitten saattaakin tulla sitä makaronilaatikkoa :D Se on oikeasti hieno asia, että aina kaikki kelpaa. Ja luottamuksenkin osoitus, kun kaikki käy:)
PoistaNam! Herkullisen näköisiä blinejä olet paistellut.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta!
Vältin täpärästi ähkyn, kun ystävät pyysivät lasilliselle :D Hyvää uutta vuotta sinullekin!
PoistaSlurps, blinit mädillä tai lohella on jotain niiiiin hyvää! Kiva huomata, että sultakin tilataan ihansamapäätäsä-illallisia...
VastaaPoistaBlinejä pitäisi tehdä useammin!
PoistaNam, blinit ovat kyllä erinomaista uudenvuodenruokaa :) ensi kerralla kokeilen itsekin sitä kirkastettua voita niin ei tarvitse syödä silmät kirvellen!
VastaaPoistaSiinä mielessä uusivuosi voisi olla useammin, että tulisi tehtyä blinejä :D
PoistaRipsarit poskilla nauran täällä, tää oli tosi hyvä! Ja blinitkin varmaan.
VastaaPoistaOpetithan jo silloin kauan sitten, että meikit pitää aina poistaa, no vaikka itkemällä sitten :D
Poista