maanantai 4. maaliskuuta 2013

Vadelmaviinietikka

Silloin tällöin näkyy ruokaohjeissa käytettävän vadelmaviinietikkaa, mutten ole huomannut sitä kaupoissa myytävän. Meillä on menossa marjavarastojen alasajaminen ja päätin käyttää ison rasiallisen vadelmia etikkakokeiluun. Otin ohjeen täältä. Alkuvalmistelut ovat yksinkertaiset. 
  • 240 g vadelmia
  • 320 ml valkoviinietikkaa
  • 320 ml väkiviinaetikkaa
Laitoin vadelmat tiiviisti suljettavaan kannuun, survoin hieman marjoja pienemmiksi. Kaadoin etikat päälle ja suljin kannun, jonka nostin jääkaappiin kymmeneksi päiväksi. Odottaminen on näitten ohjeittein vaikein osuus, en malttaisi millään odottaa kymmentä päivää, mutta se on sentään vähän, kun vertaa kuinka kauan täytyy suolasäilöttyjen sitruunoiden tai vaniljauutteen kanssa odottaa. Tänään kaadoin etikkaliemen talouspaperilla vuoratun siivilän läpi ja pullotin vadelmaviinietikan desinfioituun lasipulloon. Etikasta tuli kauniin punaista ja se tuoksuu huumavan hyvälle. Pullo säilytetään jääkaapissa ja sen luvataan vielä kypsyvän ikääntyessään. Nyt pitää sitten uudelleen bongata niitä ohjeita, joissa käytetään vadelmaviinietikkaa!


16 kommenttia:

  1. Ihanan väristä ja uskon, että tuoksu ja maku ovat huumaavia! Odottelen innolla reseptejä, joissa käytät vadelmaviinietikkaa.

    Etikat ja vadelmat jääkaappiin pian :)

    VastaaPoista
  2. Loistava etiketti! *hihittää* Tosiaan huikea väri, kelpaa laittaa esille.

    VastaaPoista
  3. Citymarketista sitä saa!

    VastaaPoista
  4. VArmasti ihanan tuoksuista. Minä taisin viimeksi lukea ohjetta jossa vinaigretten perusetikka oli korvattu vadelmaviinietikalla ja sinappikin oli sitä hunajaista dijonia...

    VastaaPoista
  5. Oi, kun kaunista ja kallisarvoista itse tehtynä...munkin oma tulee cittarista....

    VastaaPoista
  6. Väri on ihana! Itsekin tykkään aina välillä tehdä omia etikoita ja kerran tein postauksenkin eri makuisista sellaisista.Hih,hauska etiketti;D

    VastaaPoista
  7. Kesäisissä salaateissa ihan ehdoton, kuin myös punasipulin marinoinnissa, aivan ihanaa ;)

    VastaaPoista
  8. Kaunista! Jos vatut ei olis meillä niin kortilla, laittaisin heti tekeille.

    VastaaPoista
  9. Herahti vesi kielelle, herkullisen näköistä viinietikkaa :) olen viinietikoiden suurkuluttaja, tämäkin varmasyi maistuisi!

    VastaaPoista
  10. Hei, sinulle on tunnustus ja haaste blogissani. Käyhän kurkkaamassa :). http://sivusilmailya.blogspot.fi/2013/03/tunnustus-ja-haaste-hannustus-ja-tuuste.html

    VastaaPoista
  11. Mielenkiinnolla jään odottamaan reseptejä, joihin tätä voi käyttää! Tätä tekisi mieli kokeilla itsekin, mutta niin kuin tuossa jo joku kohtalontoveri kommentoi, vadelmat ovat kortilla :(

    VastaaPoista
  12. Kaikki: Kiitos vinkeistä etikan suhteen, vielä sitä ei ole mehuksi luultu, onneksi lisäetiketti ja tuoksu auttavat:) Meillä usein on kotitekoista mehua jääkaapissa, joten siksi erehtymisen mahdollisuus on olemassa. Pitääpä katsoa tarkemmin Cittarin etikkahylly, jokunen aika sitten en ainakaan vadelmaviinietikkaa hoksannut siellä.

    VastaaPoista
  13. mä sitten rakastan vadelmaviinietikaa, enkä tiedä miten ilman sitä pärjäisin! käytän sitä hyvin usein salaattikastikkeisiin ja se on erittäin hyvää avokadon kanssa. kaikista parahainta vadelmaviinietikkaa saa kesän tuoreista vadelmista ja kun antaa sen tekeytyä auringonvalossa ikkunalaudalla. sateisena kesänä siitä ei tule yhtä hyvää kuin jos se saa aurinkoa. http://lautasella.blogspot.fi/2011/08/vadelmaviinietikka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä kokeilla etikkaa avokadon kanssa! Muistankin nyt, että luin postauksesi ikkunalla pidetyistä etikoista:)

      Poista
  14. Itse tehdyt marjaetikat ovat tosi ihania ja sopivat hyvin moniin salaatteihin. Pari hyväksi todettua ohjetta jaettavaksi.
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/255954/tuoksuvavadelmaetikka
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/168704/herukkaviinietikkavegaani

    VastaaPoista