Tänään Tour de Francessa ajettiin karmaiseva vuorietappi, joka päättyi Mont Ventouxille. Koko 242,5 km pitkä etappi ajettiin tavallista nopeammin, kerrankin lähetysaika riitti mainiosti. Operaattorimme katsoi kuitenkin hyväksi laittaa pakkopullana jonkunlaisen päivityksen heti kärjen tultua maaliin ja saimme lopuksi kuulla kyllä äänen, mutta still-kuvassa näkyi vain suorastaan kettuuntuneen näköinen pallopaitaan pukeutunut Pierre Rolland. Hän näytti tosiaan siltä, että olenpa väärin pukeutunut. Onneksi ehdimme nähdä, miten Chris Froome jätti viimeisellä kilometrillä hienosti sinnitelleen Nairo Quintanan ja senkin, että Alberto Contador tuli kuudentena maaliin. Huomenna on vuorossa lepopäivä, jonka varmasti jokainen kilpailija on ansainnut ennen viimeistä kuuden etapin settiä.
Päivällisen ehdimme syödä ulkona etapin lomassa, ennen kuin alkoi sataa. Tätä kirjoittaessani taivaalta mätti vettä oikein kunnolla. Avasimme ovet molemmilta puolilta taloa ja edellispäivien sisälämpö saa hyvin kyytiä ilman vaihtuessa reippaasti.
Muistin tänään, että minullahan on menossa keittokirjahaaste, olin unohtanut koko jutun pariksi kuukaudeksi. Otin aamulla neljä keittokirjaani esille ja selasin ne sillä silmällä, löytäisinkö niistä jotain ranskalaista. Ja löysinkin. Nigellan kirjasta löytyi ranskalaisen rakuunakanan ohje, sovellettu toki, mutta kaikki Nigellan ohjeet ovat sovellettuja ja sinnepäisiä. Ei se mitään haittaa, minä sovelsin vielä Nigellan ohjettakin eteenpäin. Rakuunakanan kaveriksi tein oman muunnelmani papusalaatista, johon neuvot otin tästä Noble Pig-blogista.
Rakuunakana:
- 4 broilerin ohutta rintafilettä
- oliiviöljyä
- tuoretta rakuunaa
- valkoviiniä
- kermaa
- suolaa
- pippuria
- sipulia
- ruohosipulia
Papusalaatti (mukaeltu):
- 1 tetra valkoisia suuria papuja (niitä juuri sattui olemaan kaapissa)
- 1 suuri tomaatti
- 15 cm pätkä kurkkua
- puolikas punasipuli
- riisiviinietikkaa
- sitruunamehua
- ruohosipulisuolaa
- oliiviöljyä
- pippuria
- ruohosipulia
Tein ensin papusalaatin maustumaan. Huuhtelin kypsät, valkoiset pavut ja jätin ne siivilään valumaan siksi aikaa, että pilkoin tomaatin, kurkun ja sipulin kuutioiksi. Sekoitin ainekset keskenään kulhossa ja maustoin salaatin lorauksella riisiviinietikkaa ja oliiviöljyä ja sitruunamehua, jotka kaksi viime mainittua ovat oma söhellykseni alkuperäiseen ohjeeseen. Suolaa salaatti ei tarvinut lainkaan, mutta hieman pippuria ja ruohosipulia kylläkin.
Rakuunakana oli nopea valmistaa. Kuumensin pannulla oliiviöljyä ja kuullotin siinä sipulia ja tuoretta rakuunaa. Nostelin kanapalat pannulle ja paistoin niitä molemmin puolin muutaman minuutin. Ripsottelin kanapaloille pippuria ja ruohosipulisuolaa ja kaadoin pannulle noin desin verran valkoviiniä. Annoin kanan kypsyä viinissä viitisen minuuttia, pari kertaa käännellen. Nostin sitten kanapalat lautaselle ja annoin pannulla olleen sipulisen viinin kiehua hieman kasaan. Lisäsin pannulle vajaan desin kermaa ja sekoittelin seoksen tasaiseksi kastikkeeksi, joka sai kiehua pari minuuttia. Asettelin kanapalat takaisin kastikkeeseen ja loppukypsensin niistä muutaman minuutin puoleltaan. Lopuksi lisäsin vielä tuoretta rakuunaa ja ruohosipulia ja tarkistin kanan kypsyyden. Kastikkeesta muodostui aivan loistava, kerrankin jäi kerma juoksettumatta, kastikkeessa oli hyvä viinin maku ja kermainen pehmeys, se säesti kanaa mainioisti.
Keittokirjahaasteen osa 10/48 tehty!
Keittokirjahaasteen osa 10/48 tehty!
On se hieno kuumäki, haluaisin itsekin ajaa.
VastaaPoistaTäällä ei ole satanut, tuulee vaan kovasti.
Minä luultavasti haluaisin istua mukavasti autossa ja katsoa, kun Kammenpyörittäjä ajaa :D
PoistaNyt sade loppui, saimme talon täyteen raikasta ilmaa!
Rakuunakana onkin hyvää ja valkoviini sopii siihen oivasti, nam!
VastaaPoistaKerrankin kastike onnistui! Oli sopiva viini ja tuo rakuuna just sopiva:)
PoistaMun täytyis opetella tekemään tuttavuutta tuon rakuunan kanssa. Ei ole vielä läheiset välit meillä :)
VastaaPoistaMeillä on nimenomaan ranskalaista rakuunaa, kuulema venäläinen on ärjympää. Tiiä sitte.:)
Poista