Viime vuoden Vueltan aikaan Kammenpyörittäjä poimi Peter Selinin selostuksesta maininnan espanjalaisesta joulumakeisesta, joka näyttää hiileltä. Se kiinnitti heti mielenkiintomme ja etsin samantien ohjeen tähän makeiseen. En vain ehtinyt löytää mustaa elintarvikeväriä Vueltan aikana, joten makeinen jäi tuolloin kokeilematta. Sittemmin sain hankittua mustuttamisainetta ja ajatus tästä kokkauksesta on ollut mielessä. Tänään oli se päivä, jolloin kokeilisimme hiilikarkin tekoa. Olin lukenut monia juttuja tästä makeisesta ja tiesin odottaa enemmänkin vain valmistamisen ja toivoakseni onnistumisen riemua, kuin mahtavaa makuelämystä. En (näin vanhemmiten) enää pidä kovinkaan monesta makeisesta, enkä uskonut tämän olevan erityisen hyvää.
Mikäli oikein ymmärsin, espanjalaisia lapsia kannustetaan joulun alla kiltteyteen uhkaamalla tällä mustalla makeisella sanoen, että tuhmille tulee hiiliä suklaan tilalta. Varmasti monta pikkulasta onkin jekutettu tällä. Otin vinkit valmistamiseen Diamonds for Dessert-blogista.
- 1 kananmunan valkuainen
- 200 g tomusokeria
- 5 tippaa sitruunamehua
- mustaa elintarvikeväriä
- 2,5 tl karvasmanteliaromia (en laittanut niin paljon, pidän siitä aika vähän)
- 700 g sokeria
- 230 g vettä
Erota valkuainen ja laita se pieneen kulhoon. Siivilöi sinne tomusokeri ja sekoita kunnes sokerista ja valkuaisesta muodostuu kiiltävä valkoinen tahna. Lisää sitruunamehu ja karvasmanteliaromi ja sitten pikkuhiljaa mustaa elintarvikeväriä sen verran, että tahna muuttuu mustaksi. Laitoin sitä kaikkiaan varmaan kolme teelusikallista. Mittaa tästä seoksesta 70 g eri kuppiin. En oikein ymmärtänyt miksi sitä pitää tehdä enemmän, kuin sitä tarvitaan, 70 g oli noin puolet seoksesta.
Nehän ovat (melkein)... |
...kuin kaksi marjaa! Toiveajattelua! |
Vueltan tapahtumiin pääsemme mukaan iltasella, tänään on ohjelmassa mäkirikas viides etappi Soberista Lago de Sanabriaan.
Heh, Italiassakin Befana-noita tuo tuhmille loppiaisena hiili-karkkeja. Hauska perinne vaikka aika ällöjähän noi hiilenpalat on :)
VastaaPoistaTaisin jossain blogissa törmätä tuohon Italia-versioonkin, mutta tietty nyt kaiken pitää Campasimpukassa olla niin espanjalaista :D
PoistaEn ole ilmeisesti ollut tarpeeksi tuhma, kun en ollut aiemmin kuullutkaan näistä. Tää perinne vois tulla Suomeenkin.
VastaaPoistaSen kyllä uskon, ettet yllä riittävään tuhmuuteen :D
PoistaIhan näyttääkin hiileltä. Tosin suomalaisen salmiakin ystävälle ei tuo ulkonäkö vielä ole kovinkaan pelottava...
VastaaPoistaSalmiakki tosiaan on meille niin tuttu juttu, ettei musta makeinen sinänsä ole kovin karmaisevaa :D
PoistaVau, jänskä karkkikepponen!
VastaaPoistaOmani ei ihan yltänyt riittävään autenttisuuteen, mutta enpä usko, että kokeilen uudelleen :D
PoistaAika vinkeetä.. Enpä ole ennen tuollaisia nähnyt!
VastaaPoistaYritin Espanjassa karkkikaupoista etsiä sitä, mutta on ilmeisesti niin sesonkituote, ettei sitä näkynyt, vielä ei lapsia kannata pelotella tähän aikaan vuodesta :D
Poista