keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Frangipane



On mukava olla kotona taas, päivä on kulunut kotoisten puuhien parissa, olemme käyneet kaupassa, pesseet pyykkiä ja ottaneet vastaan mieluisat sukulaiset, jotka missasimme Savonlinnassa. Iltapäivällä alkoi taas Tour de France, on ollut kiintoisaa kuulla sairaslistan kuulumiset, mitä murtumia kenelläkin ajajilla on ja kenellä on toivoa ehtiä parantua ennen Vueltaa. 

Päivän ranskalaiskokkaus on jälkiruokaosastoa. Päivällisenä meillä oli uusia perunoita ja sukulaisten tuomaa lämminsavulohta. Jälkiruoaksi tein frangipanea, josta olen lukenut jo muutamasta blogista ja miettinyt, että tuota pitää kokeilla. Ohjeen katsoin FOOD52-blogista

Frangipane aprikooseilla


Taikina

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 70  g suolatonta voita (tämä on arvio, ohjeessa oli epämääräinen 9 rkl)
  • 0,8 dl erikoishienoa sokeria
  • (0,5 tl suolaa mikäli voi on suolatonta)
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 2 rkl kylmää vettä
Sekoita taikina-ainekset vettä lukuunottamatta food processorin leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesi ja pyöräytä vielä sen verran, että taikina muodostuu palloksi. Kaavi taikina voideltuun vuokaan ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, että uuni lämpenee 200 asteeseen. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia, kunnes se on lievästi kypsynyt, jos pinta kohoaa, paina se spatulalla varovasti pohjaa vasten. 

Täyte

  • 50 g pehmeää voita (taas arvio, ohjeessa oli 6 rkl)
  • 1,2 dl sokeria
  • 1,8 dl mantelijauhetta
  • 1 kananmuna ja taikinasta jäänyt kananmunan valkuainen
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa
  • tuoreita aprikooseja (minulla 4, olivat aika isoja) tai muita hedelmiä tai marjoja
Sekoita ensin voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muut täytteen aineet mukaan, sekoita. Leikkaa aprikoosit ensin puoliksi ja sitten puolikkaat viipaleiksi. Kaavi täyte esipaistetulle pohjalle ja levitä se koko pohjan alalle. Asettele hedelmät tai marjat täytteen päälle ja paista torttua noin 35-45 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen. Sirottele jäähtyneen tortun päälle tomusokeria ja syö! Oli muuten todella hyvä ohje, pohja oli ihanan muromainen ja aprikoosit olivat riittävän kypsiä. Sopi hyvän kahvikupillisen pariksi.

Tour de Francen yhdestoista etappi ajettiin mahtavassa aurinkoisessa säässä. Sen voittoon luikahti upeasti alkuviikosta päivän keltapaidassa ajanut Tony Galopin, hän jätti oikealla ajoituksella kirimiehet taakseen. Kokonaiskilpailua johtaa edelleen Vincenzo Nibali. Lähetyksen lopussa saimme seurata aikaa vastaan taistelevan Andrew Talanskyn ajoa maaliin, hän ehti kuin ehtikin aikarajan puitteissa maaliin ja pysyy mukana kisassa, mikäli terveyttä riittää.

4 kommenttia:

  1. Mjah, mikä piirakka. Sagan ajoi aika hölmösti lopun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli älyhyväpiirakka. Peter kyllä naureskeli hetken päästä, että meni vähän pieleen :D

      Voi miten naakat huutelee täällä, ovi on auki pihalle, kaunis se on tuokin naa'unta:)

      Poista
  2. Frangipanea näkee paljon ulkomaalaisissa ohjeissa ja onkin pitänyt monesti tehdä! Ohjekaan ei näyttänyt olevan täysin rakettitiedettä joten testiin menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä helppo ja hyvä jälkiruoka, pohjaa olisin voinut esipaistaa ihan vähän pitempään.

      Poista