Tänään oli ohjelmassa jo ennen iltavuoroa Operaatio Kurpitsa, johon kuului keskikokoisten myski- ja hokkaidonkurpitsoiden käyttäminen. En saanut ängettyä niitä Espanja-teemaamme ja ne edelleen nököttivät leipäkorissa tehden aamiaispöydän leipäpalat kodittomiksi. Jotain oli siis tehtävä. Kun missio on tämänkaltainen, ratkaisu on yleensä keitto, etenkin kurpitsakeississä. Ja mitä keitto kaipaa kaverikseen? Tietysti sämpylöitä. Otin vinkkejä kurpitsakeittoon Café Patita-nimisestä blogista. Sämpylät säveltelin ominpäin.
Kahden kurpitsan kookoksinen keitto neljälle
- 1 myskikurpitsa
- 1 hokkaidonkurpitsa
- 4 isoa valkosipulinkynttä
- tuoretta timjamia
- oliiviöljyä
- 2 dl kookosmaitoa (säästä tilkka koristeluun)
- tilkka sitruunamehua
- kiehuvaa vettä, jos tarpeen
- suolaa ja pippuria
- kurpitsansiemeniä koristeluun
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsat ja koverra siemenet ja rihmat pois. Laita puolikkaat uunipannulle ja lirauta niiden päälle pikkuisen oliiviöljyä. Aseta kolosiin isot valkosipulin kynnet kuorineen ja ripottele päälle tuoretta timjamia. Paahda kurpitsoja uunissa noin 40-60 minuuttia kunnes terävä veitsi uppoaa kurpitsaan helposti ja niiden reunat ovat paahtuneet hieman ruskeiksi. Jätä puolikkaat jäähtymään siksi aikaa, että niitä pystyy käsittelemään.
Koverra kypsynyt kurpitsan "liha" puolikkaista ja purista kypsä valkosipuli kuoristaan. Soseuta kurpitsamassa ja valkosipuli yhdessä kookosmaidon kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ota noin 1,5 dl sosetta talteen sämpylätaikinaa varten. Jos tarpeen, lisää hieman kiehuvaa vettä sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi. Kuumenna keitto ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tiputa annoksen päälle pieniä tippoja kookosmaitoa ja piirtele niitä cocktail-tikulla. Sirottele pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Kurpitsaiset sämpylät
- 5 dl maitoa (tai vettä)
- 1,5 dl kurpitsasosetta
- 2 pussia kuivahiivaa (7g pussissa)
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa tai tummaa siirappia
- 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
- n 600-700 g vehnä- tai sämpyläjauhoja, mitä nyt tykkää käyttääkin
- 1 dl kaurahiutaleita
- maitoa sämpyölöiden voiteluun (tai luimupupua ajatellen: maitelointiin)
- kurpitsansiemeniä pinnalle
Kuumenna uuni 225 asteeseen (200 asteeseen, jos käytät kiertoilmaa). Kumoa taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja työstä taikinaa jauhojen kanssa sen verran, että saat siitä muotoiltua pitkulaisen pötkön. Leikkaa pötkö paloiksi ja nosta palat pellille. Minä sain taikinasta 20 sämpylää. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle muutama kurpitsansiemen. Paista sämpylöitä noin 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia ja kypsiä. Tarjoa lämpimät sämpylät voilla siveltyinä oranssin kurpitsakeiton kaverina.
Meillä on vielä kurpitsakuuri aloittamatta kun olemme syöneet vain torin rehuja (ja suosikkejani butternuttia ja hokkaidoa/potimarronia ei saa sieltä). Kurpitsa ja kookosmaito sekä mausteet ovat huikea yhdistelmä!!
VastaaPoistaOli ihan mukava yhdistelmä kyllä. Hokkaido muuten kypsyi huomattavasti myskiä nopeammin! Pitää muistaa seuraavalla kerralla.
PoistaMeilläkin on hokkaidokeittoa, mutta siinä on inkivääriä ja appelsiinimehua mausteena. Hyvää varmaan tuon timjaminkin kanssa tehty.
VastaaPoistaInkivääri kuulostaa hyvältä. Minä nyt tykkään niin timjamista, että laitan sitä vähän kaikkeen :D
PoistaOmpa ihanan värinen annos!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Kiitos, oli kyllä iloisen väristä :)
PoistaMinulla on muutama purkki iloisen keltaista kurpitsasäilykettä tekeytymässä. Kivaa kokkailla, kun on niin paljon tuoretta raaka-ainetta ja kaikkia värejä!
VastaaPoistaKurpitsankeltainen on kyllä niin aurinkoinen väri! :)
PoistaKurpitsaa ei ole tänä syksynä tullut laitettua. Täytyypä pikimmiten korjata tämä vääryys. Kivan kuuloinen keiton ohje.
VastaaPoista