Espanjalainen jälkiruoka, crema catalana oli tänään ohjelmassa, sillä Espanja-haasteemme on edelleen elossa, vaikka eilen en saanut aikaan yhtään mitään. Tänään olin ahkerahkona jo aamusta. Keitin vanukkaan kattilassa jo ennen kello kymmentä. Otin neuvot epätrendikkäästä ruokablogista, josta löytyy hieno maitopohjaisten jälkiruokien sarja.
Crema catalana neljälle
- 0,5 l täysmaitoa (käytin virolaista rasvapitoisuudelteen 2,5 %:sta maitoa)
- yhden luomusitruunan kuoret ohuina suikaleina
- kanelitanko
- 4 kananmunan keltuaista
- 1 dl sokeria
- 1 rkl maizenaa
- sokeria pinnalle paahdettavaksi
Erottele keltuaiset ja laita ne kulhoon yhdessä sokerin kanssa. Vispilöi sen verran, että saat keltaista tahnaa, muttei niin paljon, että seos vaahtoutuisi. Mittaa maito paksupohjaiseen kattilaan, jätä pieni tilkka kuppiin, lisää sitruunakuorisuikaleet ja kanelitanko. Lisää maitotilkkaan maizena ja sekoita. Kuumenna maito lähelle kiehumispistettä. Kerää pois sitruunankuoret ja kanelitanko. Kaada kuuma maito koko ajan vispilöiden keltuais-sokeritahnaan. Kaada tasaiseksi vispilöity seos takaisin kattilaan ja sekoita mukaan maitotilkkaan sekoitettu maizena. Kuumenna seosta niin kauan, että se sakenee. Se vie noin 5-7 minuuttia, varo polttamasta seosta pohjaan. Kokeile puukauhalla sakeutta. Kasta kauha saenneeseen kastikkeeseen ja vetäise kauhan pohjaan kastikkeeseen sormella viiru. Kun se jää selvästi näkyviin, on kastike tarpeeksi saennutta.
Kaada sakea kastike mataliin annoskuppeihin ja hyydytä niitä jääkaapissa useita tunteja, jopa seuraavaan päivään. Kun on tarjoilun aika, sirota päälle sokeria ja tohottele keittiötohottimella pinnalle rapea sokerikuori tai kuten minä, kuumenna poltinrauta lieden levyllä (minä kaasuliekin päällä) ja paina tulikuuma rauta vanukkaan pinnalle. Kuuma rauta polttaa sokerin rapeaksi. Toimii!
Vueltan 14. etappi on meiltä vielä katsomatta. Kohta katsomme tallenteelta, mitä oikein tapahtuikaan.
Oooh mikä rauta!
VastaaPoistaOon itekkin ihan liekeissä :D
PoistaMitä sinulta ei löydy, sitä ei maailmassa valmisteta ;-)
PoistaOlen toki tiennyt poltinraudan olemassaolosta - joo ihan varmaan.
Sinä olet Campa ihan ässä.
Kaikki erikoisvempaimet on niin kivoja! :D
PoistaVau! Tuo on aika komea :D Itse en ole suuri paahtovanukkaiden ystävä, mutta katalonialaisesta versiosta pidän kyllä. Ehkä se on se pieni vivahdus sitruunaa...
VastaaPoistaMiten muuten, palaako sokeria rautaan kiinni, vai säästyykö siltä?
Nyt kun minulla oli neljä annosta tehtävänä, kuumensin rautaa välillä lisää, kyllä sokeri vähän paloi pohjaan kiinni, mutta sen sai kyllä puhtaaksi. Luulen, että jos olisi kuumentanut alunperin raudan vähän kuumemmaksi, niin olisin saanut sihautettua kaikki yhtäkyytiä :)
PoistaCrema catalana on ihanaa. Hauska kyllä tuo rauta. Saisikohan samalla idealla, esim rosettiraudalla, tuohon pintaan jonkun kuvion? ;)
VastaaPoistaHei, uskonpa että toimisi ihan hyvin! :)
PoistaVau! Kiitokset kahvituksesta, jaksoimme kotiin asti vaikka alussa oli vähän viileää.
VastaaPoistaEikä ehtinyt edes pimeä tulla? :) Oli kiva nähdä! Huomenna pitää tehdä tateista ruokaa, kysyn neuvoa, jos sille tulee tarvetta.
PoistaEi ehtinyt, mutta kuu näkyi hienosti ja muutenkin oikein kaunista. Toivottavasti pikku tateissa ei ole montaa matoa, isoissa oli jonkin verran. Italialaisella asenteella pari madonreikää ei haittaa ;).
PoistaMuutama pikku madonreikä ei haittaa mitään! :D
PoistaVai että poltinrauta :) Aika makee!
VastaaPoistaJoo, kyllähän se nyt ihan perusvarustukseen kuuluu! :D
PoistaOn jykevä rauta. Tulee mieleen lännenelokuvat :D.
VastaaPoistaKuului kyllä sellainen paljonpuhuva TSIH, kun sillä vanukasta paahtoi :D
PoistaTulipa sillä hyvän näköistä jälkeä :)
VastaaPoistaToimi kyllä hyvin. Nyt on mietinnässä, miten sen palaneen sokerin saisi ihan tarkalleen pois... Mutta eiköhän se onnistu. Ekakerta on yleensä se, missä vähän tyritään.
PoistaOi hitsi kun makee poltinrauta. Mistä sä tommottiissen...?
VastaaPoistaKyllä se Amazonilta oli, mutten muista minkä maan. :)
PoistaKun Amazoniin tulee myyntiin joskus uus versio Vueltan logolla, sunhan on pakko tilata sekin :D Oisko ollut vähän hieno, jos ois polttanut pintaan logon!
VastaaPoistaHuomenna ehtii makaamaan koneella ja kattomaan kunnon vääntöä :)
No niin olisi ollut. Vuelta on huonoiten tuotteistettu noista isoista ympäriajoista, ei minulla ole edes esiliinaa Vueltan logolla saati perunanuijaa taikka tiskiharjaa. Käänteisarvostan!
PoistaWau! Teillä täytyy keittiössä riittää kadehdittavan paljon neliöitä, että saat mahtumaan nuo kaikki ihanat härvelit :D
VastaaPoistaNo ei meillä oikeastaan ole :) Pantrynikin alkaa olla melko täynnä. Lasken sen varaan, että kun poikaset aikanaan muuttavat pois kotoa, saan annettua heille keittiövälineitä mukaan. :D
Poista