Meillä oli tänä vuonna todella sopivasti jouluruokia. Kinkku loppui jo eilen, jäljellä oli vain pieni rasiallinen murusia. Uunituoreen Aikuisen kummisetä on paistanut meille kinkun jo monena vuonna ja lopputulos oli juuri meidän makuumme, todella ylikypsäksi paistettu.
Tänään tein jouluruokien lopuista uunipaistosta, joka menee hyvin Hävikistä herkuksi-tunnisteen alle. Minun pohjoiseen jouluperinteeseeni kuuluu lihakastike, jota kutsutaan nimellä palapaisti. Se on myös Alikersantin (joka on nyt reservin alikersantti, tuleva opiskelija) suosikkijouluruoka. Teen sitä aina isohkon annoksen, jonka jatkojalostamisen tarve tulee yleensä näin tapaninpäivän tienoilla.
ennen uunia |
Paimenenpiiras jouluiseen tapaan
- perunamuusia noin puoli litraa
- 2 kananmunaa
- 1 dl maitoa
- suolaa ja pippuria
- 1 dl erittäin murean kinkun rippeitä pieninä muruina
- 1 iso porkkana
- voinokareita
- korppujauhoja
- 0,5 l lihakastiketta
Kuumensin uunin 200 asteeseen. Valmistin pienehkön annoksen perunamuusia, johon sekoitin kaksi kananmunaa, maitoa ja kinkkusilpun, sekä suolaa ja pippuria. Perunamuusi saa olla melko vetelää velliä. Voitelin uunivuoan ja kuorin porkkanan. Otin kuorimaveitsellä porkkanasta ohuita suikaleita, jotka höyrytin kevyesti, jotta niistä tuli helposti käsiteltäviä, muttei läpikypsiä. Kaadoin kastikkeen uunivuoan pohjalle ja kumosin muusivellin päälle, tasoittelin isolla lusikalla. Kieritin porkkanasuikaleita sormeni ympäri pieniksi keriksi, joita asetin vuoan reunalle muusin pinnalle. Ripottelin päälle voinokareita ja korppujauhoja. Paistoin piirasta noin 45 minuuttia, kunnes muusin pinta oli kauniin kullanruskea. Samaan aikaa uunissa kuumeni loput lanttu- ja porkkanalaatikoista.
Postauksen loppuun liitän kuvia tämän vuotisesta jäälyhtymuodista. Kammenpyörittäjä on valmistanut monenlaisia jäämuodostelmaa tontillemme. Toivomme maltillisten pakkasten jatkuvan, tai lyhdyt palaavat edelliseen olomuotoonsa nopeasti.
Ihanan näköistä ja sopivasti "läskiä" piirakkaa :) Juuri tällaista lohturuokaa on kiva syödä pimeänä pakkasiltana.
VastaaPoistaJuu, "läskiä" :D Vaikka kyllä maito oli rasvatonta ;)
PoistaHienoja jäälyhtyjä! Minäkin olen haaveillut tuommoisista mutta en ole saanut aikaiseksi vielä väsätä niitä, onpa tässä onneksi vielä talvea jäljellä.
VastaaPoistaTuo ylimmän kuvan lyhty oli hämmästyttävä, se mustui kynttilästä aivan tasaisen mustaksi sisäpuolelta, muissa ei tapahtunut tuollaista.
Poistahih, minulle jouluruokafanina olisi ihan katastrofi jos jouluruuat loppuisivat niin että jo tapanina tehtäisiin tähteistä viimeinen ruoka ;) Ja miehelle olisi kauhistus jos kinkku loppuisi jo joulupäivänä.
VastaaPoistaMeille pari kolme päivää on ihan maksimi ja tänä vuonna kyllä meni tosi nappiin :)
PoistaHienoja lyhtyjä! Minä puolestani kauhistelin rasvatonta maitoa. Jouluruokien jämiä meilläkin syötiin tänään, epäperinteisten pääruokien loppuja kaksin, leivonnaisia ystävien kanssa.
VastaaPoistaBlogger ei tykkää minusta - osassa blogeista ei voi kommentoida WP-profiililla vaan pitää käyttää nimi/URL-osoite kenttää. Blogger yrittää väkisin käyttää Google-profiilia, joka on minun eikä luimiksen.
Rasvaton maito kyllä kuuluu meillä maitokahviin, cappuccinoon taas täysmaito ja se sama ruoanlaittoon yleensä, mutta nyt se oli loppu. Kun poika tuli armeijasta kotiin, alkoi taas mennä maitoa eri tahtiin, kun Andreja on päällä tuntikausia :D
PoistaAi niin, tuosta kommentoinnista piti vielä sanoa, että ovatko muut wp-profiilia käyttäneet huomanneet samanlaisia ongelmia bloggerin blogeihin kommentoidesaan? Ainakin muutamalla tutulla on wp-profiili. Kun en itse osaa keksiä, onko omassa blogissani jotain vikaa, vai mistä kiikastaa ja harmittaa, jos kommentointi on ongelmallista:(
PoistaMitä jos ei löydä vihreetä muusia?
VastaaPoista(LOL)
Onko mun muusi vihreää?
PoistaAinakin mun tietsikalla. Häkellyttävän vihreää suorastaan.
PoistaOho! :D
PoistaMinulla on myös tuo WP-ongelma. Blogi siis on tehty WP:hen, mutta minulla on oma domain-nimi. Koska osoite on www.savusuolaa.fi eikä www.savusuolaa.wordpress.fi, en yleensä voi kommentoida blogeihin WP-tililläni, vaan joudun käyttämään anonyymia tai URL:ia, mikä tuntuu hölmöltä. Ja valitettavasti se kommentointikin tuppaa helposti sitten tämän vuoksi jäämään väliin.
VastaaPoistaHarmillista, mutta se ei sitten varmaan ole mikään vika bloggerissa? Minä näistä mitään ymmärrä... :)
Poista