sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Poro-lehtikaalikeitto


Eilen emme jaksaneet syödä ihan kaikkea poronkäristystä, jonka tein niin tvistivapaasti kuin osasin. Perunamuusi, eli pohjoiseen tapaan pottuvoi, syötiin loppuun. Niinpä tälle päivälle piti keksiä jotain jatkojalostusta käristyksenlopulle. TOP100:seen laittamani hakusana tuotti monta tulosta, monet olivat keitelleet Lapin ukon keittoa, jollaisesta minä en ollut koskaan kuullutkaan, vaikka tiedän napapiiriltä kotoisin olevana sentään jotain pohjoisen sapuskoista. Keittoon tuli kuitenkin kermaa ja monen ohjeen mukaan sulatejuustoa, jota meillä ei ikinä kuuna päivänä ole, tule eikä tilata, joten minun täytyi kehitellä:

Lapista pois muuttaneen eukon keitto

  • 0,5 l rasiallinen eilistä poronkäristystä  + 2 dl rasia erikseen talletettua käristyslientä
  • 6 perunaa
  • 4 porkkanaa
  • kourallinen punaisia linssejä (alkaa purkin pohja viimein häämöttää)
  • 2 isoa "oksaa" lehtikaalia
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta persiljaa
  • vettä
Kuorin perunat ja porkkanat ja siivutin ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla (ei vammoja, rasti seinään!). Irrotin lehtikaalit palasina ruodistaan. Kippasin porkkanat, perunat ja linssit kattilaan ja laskin niiden päälle vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyivät. Annoin niiden kiehua muutamia minuutteja, jonka jälkeen lisäsin kattilaan käristyksen, liemen ja lehtikaalisilpun. Keitto kiehui noin 10 minuuttia ja perunat ja porkkanat olivat siinä ajassa kypsiä. Maustoin vielä suolalla ja pippurilla, annoksen päälle ripottelin persiljasilppua. Tästä tuli ihan kelpo keitto jatkojalostushengessä ja pidin erityisesti lehtikaalista tässä sopassa. Se näyttikin kivalta, vaikka kuvassa se on melkoisen tummanvihreää. Linssit olivat Opiskelijan mielestä piilolinssejä, sillä hän vaivoin huomasi yhden, joka oli tarttunut kiinni porkkanapalaseen.

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.

12 kommenttia:

  1. Maukasta soppaa talvipäivän soppaa. Meillä tosin ei käristystä yleensä jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään, mitoitin muusin määrän väärin :D

      Poista
  2. Poro ja lehtikaali, voin hyvin kuvitella että sopivat yhteen! t. Savosta muuttanut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin sopi, olisin voinut laittaa lehtikaalia paljon enemmänkin!

      Poista
  3. Maistuvan, terveellisen ja täyttävän oloinen keitto, tuota söisi kyllä mielellään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poika sanoi, että olisi ollut hyvä pilkillä vietetyn päivän päätteeksi, kun vähän palelee :D

      Poista
  4. Hyvä vinkki tuo lehtikaali. Kuulostaa erittäin talviseltakeitolta. Täytyykin tehdä keittoa pakasteessamme olevasta "huonommista" poronlihapalasista.

    VastaaPoista
  5. Upean näköinen - kuin ravintolassa!

    VastaaPoista
  6. Poro ja lehtikaali, hyvänkuuloinen makupari! Ja upea lautanen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli, hyvä yhdistelmä. Ja lautanen on IKEA-laatua :D

      Poista