maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kalkkuna-nuudelikeitto thai-tyyliin


Minä en tunne kaukoidän keittiötä juuri ollenkaan, syön mielihyvin, kun joku laittaa lautasen eteeni. Tänään kokeilin itse valmistaa thai-keittoa, sillä punaista lihaa ei tehnyt mieli pätkääkään ja kalaa oli jo ehditty syödä pääsiäisen aikaan. Meillä oli loppuviikosta nyhtökalkkunaa haudutuspadasta ja sitä jäi jonkun verran tähteeksi. Sen halusin hyödyntää keitossani. Otin vinkkejä Brooklyn Homemaker-blogista. Vähän tietysti soveltelin.

Thai-tyylinen kalkkuna-nuudelikeitto neljälle

  • 1 l lihalientä (sekoitus kalkkunaa, kanaa, poroa)
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 3 dl nyhtökalkkunaa
  • 4 kevätsipulia silppuna
  • pieni pätkä sellerinvartta ohuiksi paloiksi leikattuna
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 porkkanaa kiekoiksi tai tikuiksi leikattuna
  • 1 rkl kookosöljyä tai muuta öljyä paistamiseen
  • 1 lehtikaali"oksa" silputtuna, poista paksu lehtiruoti
  • 1 tl kalakastiketta
  • 1 tl srirachaa
  • 3 limetin mehu + lohkoja tarjoiluun
  • nippu riisinuudelia
  • tuoretta korianteria (meiltä puuttui)
  • suolaa ja pippuria (jos tarpeen)
Kuumenna paksupohjainen kasari ja siinä lusikallinen öljyä. Kuullota öljyssä tikuiksi tai kiekoiksi leikattua porkkanaa, sipulia, selleriä, inkivääriraastetta ja valkosipulimurskaa muutamia minuutteja. Lisää liemi ja anna keittopohjan kiehua muutamia minuutteja. Keitä toisessa kattilassa vettä ja laita riisinuudeli sinne pehmenemään pakkauksen ohjeen mukaisesti, noin neljäksi minuutiksi. Kaada nuudelit siivilään ja huuhdo ne kylmällä vedellä. Jätä nuudelit odottamaan lautaselle. 

Lisää kalkkunat tai muut kypsät lihat keittoon, samoin kalaliemi, sriracha, limen mehu ja anna keiton kiehua taas muutamia minuutteja. Kun porkkana on kypsää, kaada mukaan kookosmaito ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Sekoita keittoon lehtikaalisilppu ja jätä kattila kannella peitettynä vielä hautumaan hetkeksi. Tarkista maku, lisää limen mehua, jos keitto tarvitsee vielä happamuutta, srirachaa voi kukin lisätä lautaselleen. Minun keitossani liemi oli niin voimakas, ettei suolaa ja pippuria tarvittu. 

Nosta lautasen pohjalle kasa riisinuudeleita ja kauho päälle kuumaa keittoa. Laita limelohkoja, srirachaa ja korianteria tarjolle. Keitto oli todella lämpimän makuista, muttei liikaa. Olisi ollut hauska olla kylmissään ruokailun aluksi. Pian kaikki hieman niiskuttivat, sen verran kuumottavaa keitto kuitenkin oli. En osaa sanoa, oliko keittomme todella thai-tyylinen, mutta ainakin se oli oikein hyvää!

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.




4 kommenttia:

  1. Ihania tuollaiset keitot:)

    VastaaPoista
  2. Muistan olleeni ekalla Japanin reissulla suuren hämmennyksen vallassa kun keittokulhon kanssa ainoat välineet olivat puikot. Paikalliset ryystävät liemen kulhosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nuo puikot jäivät ihan koristeiksi, käytimme lusikkaa ja haarukkaa :D

      Poista