tiistai 29. syyskuuta 2015

Luumupiilo



Meidän pienessä lähikaupassamme oli italialaisia luumuja juuri sopivasti tarjolla, kun tarvitsin luuhedelmiä kakkua varten. Olin katsonut sopivan ohjeen JJBegonia-blogista. Tälläkin kertaa sain hedelmät uppoamaan kakkuun ihan upoksiin, joten kakulle lienee sopiva nimi luumupiilo. Erityisen hyvänmakuista kakkua tästä jokatapauksessa tuli. Ohjeen ainesmääriin tein luonnollisesti pieniä justeerauksia.

Luumukakku

  • 2,5 dl vaaleaa ruokosokeria
  • 100 g pehmeää voita
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 pientä kananmunaa 
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 10-12 pienehköä pyöreää luumua
  • kanelia ja vähän sokeria kakun pinnalle
Kuumenna uuni 180 asteeseen ja rypistä arkki leivinpaperia hellävaraisesti niin, että saat sen asettumaan irtopohjavuokaan. Riippuen vuokasi koosta saat joko hieman korkeamman kakun pienemmässä vuoassa, tai matalamman suuremmassa. Luumujen määrä riippuu vuokasi koosta. Vähän enemmänkin olisin voinut niitä tunkea omaan tavallisen kokoiseen vuokaani. Halkaise luumut ja poista kivet.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää mukaan kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa ne mukaan hyvin. Yhdistä mukaan vaniljatahna ja jauhot sekä leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaavi taikina vuokaan ja tasoittele pinta. Purista taikinan pinnalle sitruunamehu ja asettele puolikkaat luumut kuoripuoli päälle päin taikinan pinnalle. Ripota pinnalle kanelia ja hieman sokeria. Paista kakkua noin 45-50 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikku on pistoksen jälkeen puhdas, on kakku kypsä. Jäähdytä hetkinen vuoassa ja irrota sitten vuoan rengas ja anna kakun jäähtyä vielä paperissaan. 

En ymmärrä miksi hedelmät taas upposivat kakkuun kokonaan, vaikka tässä oli kyseessä todella paksu taikina, johon ei tullut mitään nestettä, kuten maitoa tai jogurttia. Kakun maku vain parani seuraavaksi päiväksi, eikä se haitannut, että luumut paljastuivat vasta kakkua leikatessa. 



2 kommenttia:

  1. Pala tuota lounaan jälkkäriksi, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Juuri siihen omiaan onkin tämä kakku, luumut aivan suussa sulavia!

    VastaaPoista