perjantai 11. syyskuuta 2015

Maitotiiviste-evästeet

Kohta katonharjalla
Tänä aamuna täytyi nopeasti etsiä ohje, jolla kuitataan kolmanneksi viimeinen Espanja-haasteen osa. Huomasin foodgawkerissa ohjeen jossa oli tehty nättejä keksejä, joihin oli käytetty kondensoitua maitoa ja blogikin oli espanjankielinen. Hieman pitemmälle tarkastellessani älysin, ettei kyse ole espanjalaisesta blogista, vaan chileläisestä, mutta siinä vaiheessa oli jo maitotiivistepurkki avattu. Ei siis ollut enää paluuta. 

Minua nauratti mukavasti, kun ohje kääntyi automaattisesti suomeksi, lienen tehnyt jonkun säädön koneelleni. Ohjeen nimi oli Evästeet maitotiiviste. Niitäpä siis tänään ennen iltavuoroa. Ettei vain pääse sokerihammasta kolottamaan.


Maitotiiviste-evästeet (keksit kondensoidusta maidosta)

  • 250 g vehnäjauhoja
  • 80 g voita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa (jätä pois mikäli voi on suolattua)
  • 175 g kondensoitua, makeutettua maitoa 
  • 2 rkl sitruunamehua (vaihdoin ohjeen veden sitruunamehuun, sain käytettyä aiemmin viikolla kaljuunnuttamani sitruunan)
  • 1 tl vaniljatahnaa (tai 1 rkl vaniljauutetta tai 1 vaniljatangon siemenet raaputettuina)
Mittasin jauhot kulhoon ja sekoitin niihin leivinjauheen ja suolan. Lisäsin mukaan kylmän voin kuutioiksi leikattuna. Kuka muuten jaksaa leikellä voin säntillisesti kuutioiksi? Minä ainakaan, heti kohta pilkkomisen alettua paloista alkaa tulla vaikka minkälaisia kolmioita ja suunnikkaita, mutta geometria ei koskaan olekaan ollut vahvinta alaani.

Puristelin sormin voimonikulmiot jauhoihin, se vie hetken aikaa. Siinä pyritään leivänmurumaiseen rakenteeseen. Lisäsin mukaan vaniljan ja maitotiivisteen ja puristelin taikinaa kasaan. Nestettä neuvottiin laittamaan, mikäli taikina ei meinaisi muodostua ja käytin siihen tilkan sitruunamehua. Laitoin taikinan peitettynä jääkaappiin asettumaan. Mitähän sekin tarkoittaa? Eihän se sieltä kulhosta edes yritä minnekään. Hiivataikinoilla sentään on jotain yritystä. 

Kuumensin uunin 200 asteeseen. Kaavin taikinan kevyesti jauhotetulle leikkuulaudalle (laiskotti ottaa leivinlautaa esille, olihan se ihan 150 sentin päässä). Taputtelin taikinan pyöreäksi kiekoksi pikkuisen jauhoisin käsin ja ripotin pinnalle myös hieman jauhoja. Kaulitsin taikinan ohueksi, noin puolen sentin levyksi, josta otin pikkuleipämuotilla paloja. Nostelin ne leivinpaperille. Taikina oli muuten erittäin hyvin käyttäytyvää, ei tarttunut alustaan, ei murentunut. Ja maistui mahtavalta. Saatoin nimittäin maistaa muutaman pikkupalan.

Paistoin evästeitä 10 minuuttia ja annoin niiden ensin olla uunista ottamisen jälkeen kuumalla pellilllä muutaman minuutin ennen kuin liu'utin pikkuleivät papereineen päivineen ritilälle jäähtymään loppuun.


La Vueltassa ajettiin eilen jänskissä maisemissa, ilmeisen ylängöllä. Kisa ei ole ollenkaan taputeltu vielä, Tom Dumoulin pitää punaista paitaa yllään vain kolmen sekunnin turvin, Fabio Aru on toisena. On se oikeasti aika kumma homma, tyypit ajavat melkein 3000 kilometriä, eivätkä saa toisiinsa eroa kolmea sekuntia enempää? Tänään ajetaaan nousuvoittoinen 185 km mittainen 19. etappi, jonka lähetystä pääsen seuraamaan vasta illalla tallenteelta. Siinä jo luulisi Tompan ja Fabion ottavan jonkunlaisen pesäeron, ettei se homma jää seremonialliseen sunnuntain päätösetappiin. 


4 kommenttia: