persilja haluaa vaan kasvaa ja kasvaa |
Minä jänistin tuolloin siskonmakkaroiden kanssa, en ollut tajunnut kouluvuosina lukemattomia siskonmakkarakeittolautasellisia tyhjentäessäni, että siskonmakkara on raakamakkara. Minua suorastaan vistotti tuolloisella olemattomalla keittiökokemuksellani koskeakaan noihin olminakkeihin. En osannut kuvitella miten saisin sieviä makkarapallosia keittooni, joka jäi lopulta tekemättä. Onneksi harjoittelin tuolloin yksin kodinperustamistani, kukaan muu ei jäänyt ilman ateriaa. Sen lisäksi, että olin pelkuri, laitoin makkarat roskikseen, sillä kompostoinnista en ollut vielä kuullutkaan, tuskin muustakaan kierrättämisestä. Tuona päivänä taisi syntyä ensimmäinen keittiöpeikkoni.
Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin ostin taas siskonmakkaroita. Sain myös selville, ettei kyse ole ollenkaan siskon makkaroista, vaan sana on alunperin ranskalaista alkuperää (saucisse, joka tarkoittaa yleisesti ruokamakkaraa) saksan ja ruotsin kielien kautta. On hyvä oppia uutta, korjata vääriä mielikuvia ja viimeinkin ottaa olminakista kiinni ja pusertaa sitä keittoon. Älkää vaan sanoko, että te kaikki muut olette aina tienneet, ettei kyse ole siskosta.
Viime aikoina siskonmakkarakeittoa on näkynyt tutuissa blogeissa siellä täällä, mutta varsinaisena kimmokkeena toimi Sillä sipuli-blogin Instagram-kuva keittolautasesta. Kuva jäi mieleeni ja sen mukaan tein tänään päivälliseksi elämäni ensimmäisen siskonmakkarakeiton, tietysti omin virityksini.
Väärinkäsityskeittoa eli siskonmakkarakeitto 4-6 henkilölle
- 1 l lihalientä
- 8 siskonmakkaraa
- nokare voita
- 8 kiinteämaltoista perunaa
- 3 porkkanaa
- 1 tetra valkoisia suuria papuja
- 5 cm pätkä purjoa
- 5 pienehköä lehtikaalin lehtykäistä silppuna (saisi olla enemmänkin)
- suolaa ja pippuria
- persiljaa
Sulatin liemikalikan ja kuorin perunat ja porkkanat. Pilkoin perunat ja porkkanat pienenpuoleisiin paloihin ja purjon ohuiksi kiekoiksi ja kippasin ne liemikattilaan kypsymään. Kuumensin pannun ja sulatin sillä nokareen voita. Rohkaisin mieleni ja tartuin siskonmakkaroihin ja puristin niiden kuorta niin, että makkaramassaa pullahti palloina pannulle. Paistoin makkarapallosia hetkisen aikaa. Kun perunat ja porkkanat alkoivat olla kypsiä, lisäsin pavut, lehtikaalin ja makkarapalat kattilaan. Maustoin keiton suolalla, pippurilla ja persiljalla, annoin sen kypsyä vielä muutaman minuutin ja tarkastin kaikkien ainesten kypsyyden. Helppo, nopea, hyvä arkikeitto. Uskallan varmasti uudelleenkin. Mutta on minun myönnettävä, että vieläkin minua vistotti käsitellä sitä velttoa, kalpeaa makkaraa.
Ihan mahtava tarina 😂 Näyttää hienolta ekalta keitolta!
VastaaPoistaNo eihän tuo hymiö sit näkynytkään. Pointti oli, että nauroin täällä vedet silmissä sun tarinalle :)
PoistaKiitos :D Ja oli oikein hyvääkin.
PoistaOi, mä rakastan siskonmakkarakeittoa. Valitettavasti Armastus ei pidä siitä. Kun reilu vuosi sitten totesin, että minun on noudatettava gluteenitonta ruokavaliota, niin eniten surin ensin, että en voi syödä siskonmakkarakeittoa. Mutta sitten huomasinkin, että ne ovat gluteenittomia, joten aina välillä keittelen itselleni siskonmakkarakeittoa. Mutta enpäole ajatellut, että voisi laittaa lehtikaalia. Täytyypä kokeilla ensi kerralla.
VastaaPoistaMinäkin huomasin paketista, että olivat gluteenittomia. Ja lehtikaali nyt on minulle se suosikkivirheä keittoon kuin keittoon, aina vaan tulen laittaneeksi sitä liian vähän :D Tämä on ensimmäinen vuosi, että se kasvaa meillä pihalla hyvin.
PoistaHauska tarina ja sen kruununa komia siskonmakkarasoppa! :)
VastaaPoistaKiitos, on iloinen mieli, kun vuosikymmenten siskonmakkarapelko on nyt voitettu :D
PoistaMinulla on ongelma siskonmakkaran kanssa. En halua koskea siihen raakana tai kypsänä. Kuuluu sarjaan epärationaaliset inhokit. En ole edes maistanut.
VastaaPoistaKypsänä se on kyllä ihan kuin mikä makkarapala hyvänsä purutuntumalta, mutta raakana vähän ällö kyllä käsitellä :)
PoistaEihän se makkaramössöä ilo ole käsitellä, mutta nyt kun olen aikuisiällä (=keski-ikäisenä) löytänyt siskonmakkarat, niin osaan käyttää niitä jo monipuolisesti. Siskonmakkarakastike on todella hyvää ja korealaiset siskonmakkarapihvit ne vasta maukkaita ovatkin!
VastaaPoistaMinäkin ehkä seuraavien 30 vuoden aikana kokeilen jompaa kumpaa mainitsemistasi :D
PoistaTykkäsin lapsena kovasti siskonmakkarakeitosta, mutta en kyllä tiennyt, että sillä on jotain tekemistä saucisse-sanan kanssa enkä silloin sitä sanaa olis tuntenutkaan.
VastaaPoistaOnko Saksassa jotain vastaavia raakamakkaroita? Siis noin "lötköjä" kuin siskonmakkarat meillä?
PoistaBratwurstia, mutta en tiedä, onko se yhtä lötköä, niitähän on montaa eri laatua kyllä.
PoistaBratwurstitkin ovat aika kalpeita :D
PoistaItse asiassa siskonmakkaroista tulee (minun mielestäni) maailman paras makkarakastike, vähän kuin makkaran makuiset lihapullat. Kannattaa kokeilla sitäkin :) (Löytyy meillä tägistä siskonmakkara.)
VastaaPoistaPistän muistiin itselleni, että haen sieltä neuvot, kun kokeilen siskonmakkarakastiketta :)
PoistaSiis mitä, eikö ne olekaan siskon makkaroita, jaajaa... :)
VastaaPoistaEi kuulema ole! :D
PoistaOlipas viihdyttävä makkaratarina. Nakkikakku vähän puistatti, kaikki muu nauratti - kiitos Campa!
VastaaPoistaEn aio kokeilla nakkikakkua, lupaan sen!
PoistaIhana tarina! MIksi ihmeessä mielessäni ei ole käynyt tuo paistaminen? No ensi kerralla kokeilen, kittos vinkistä!
VastaaPoistaKiitos ja ole hyvä! Paistamisvinkki oli napattu sieltä Sillä sipulin Insta-kuvasta. Siitä huomaa, että yksi kuva voi jäädä mieleen, niin että sitä metsästään kissojen ja koirien kanssa, kun haluaa tietää, missä sen näki :D
Poista