sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Murtabakit


Osuin sattumalta Cubes N Juliennes-blogiin, kun etsin jotain ruokaohjetta, johon saisin uudella tapaa upotettua jääkaapin nollalaatikossa olleen jauhelihan. Ihastuin heti postauksen kuviin murtabak-nimisistä, pannulla paistettavista leipäkääryleistä. Jouduin hieman soveltamaan täyteohjetta, sillä tuoreita yrttejä ei ollut saatavilla. Linkin takaa näet, miten Farrakh murtabakit teki, minä laitan tähän ne ainekset, jotka minulta löytyi. 

Murtabakit (4 kpl)

Taikina

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl maitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 300 g jauhelihaa
  • 1 sipuli silputtuna
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 pyöreä kiinalainen valkosipuli silputtuna
  • puolikas vihreä chili (tai enemmän, jos pidät poltteesta) silputtuna
  • 1 tl kuivattua, jauhettua korianteria
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 1 tl garam masala-jauhetta
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • 3 pientä tomaattia kuutioiksi leikattuna, valutettuna
  • 3 kevätsipulia silppuna
  • tuoretta korianteria (tätä meiltä ei nyt löytynyt)
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 kananmunaa
  • tilkka vettä
  • tilkka öljyä paistamiseen

Taikina

  1. lämmitä maitoa hieman 
  2. mittaa jauhot, suola ja öljy kulhoon, sekoita kunnolla
  3. lisää maito vähitellen ja vaivaa ainekset taikinaksi, se ottaa aikansa, mutta muutamassa minuutissa aineksista muodostuu sileä taikina, lisää hieman maitoa, jollei meinaa onnistua
  4. taputtele taikinan pinta öljyisin käsin ja peitä se kelmulla tai kostealla kankaalla
  5. jätä taikina lepäämään, mielellään pariksi tunniksi

Täyte

  1. taikinan tekeytyessä silppua sipuli, valkosipuli, chili, raasta inkivääri
  2. kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää sinne ensin sipuli, kuullota muutama minuutti
  3. lisää pannulle inkivääri, chili ja valkosipuli ja hauduta muutama minuutti
  4. murentele jauheliha pannulle ja sekoita hyvin, hauduta taas muutamia minuutteja
  5. lisää mukaan kuivattu korianteri, garam masala, suola, pippuri ja chilijauhe
  6. kaada pannulle tilkka vettä ja sekoita kunnolla, anna hautua 6-8 minuuttia, tarkoitus on saada aikaa melko kuiva seos, ei kastikemainen, jätä jäähtymään
  7. leikkaa tomaatit kuutioiksi, puristele niistä nestettä pois siivilässä ja jätä valumaan
  8. leikkaa kevätsipuli silpuksi, samoin korianteri, jos sinulla on sitä

Kaulitseminen, kokoaminen ja paistaminen

  1. jaa taikina neljään yhtä suureen palaan ja jauhota leivinalusta kevyesti
  2. ota yksi taikinapala kerrallaan, jätä muut peitettynä odottamaan
  3. pyöritä pala palloksi ja paina se käsin litteäksi pyöryläksi
  4. kaulitse taikinapalasta niin ohut levy kuin mahdollista (minä sain aikaan kaikkea muuta kuin pyöreän letun, mutta aika ohuen kuitenkin, olisi ollut kiva saada niistä vieläkin ohuempia)
  5. kaulitse kaikki palat letuiksi ja peitä ne
  6. sekoita kulhossa jauhelihaseos, tomaattikuutiot, kevätsipuli (ja korianteri) sekä kevyesti vatkatut kananmunat (minä laitoin 3 kananmunaa, ohjeen 4 kuulosti niin paljolta) täytteeksi, se on aika kosteaa, muttei liian vellimäistä, tarkista vielä makua
  7. kuumenna pannu kohtalaisella lämmöllä ja lorauta sille tilkka öljyä
  8. nosta taikinalevy kerrallaan leikkuulaudalle ja lusikoi sille täytettä niin, että täyte on noin suunnikkaan muotoisella alueella letun keskellä, jätä muutamia senttejä letun reunoista tyhjiksi
  9. käännä ensin taikinareunat sivuilta keskelle täytteen päälle ja sitten päädyistä kummatkin päät niin, että saat aikaan suunnikkaan muotoisen paketin
  10. nosta paketit kuumalle pannulle paistumaan, minun pakettini olivat sen kokoisia, että kaikki neljä mahtui yhtä aikaa paistumaan
  11. paista paketteja noin 5 minuuttia, kunnes alapuolen pinta on kypsä ja siinä on ruskeita pilkkuja
  12. käännä paketit ja paista toinenkin puoli, varo tekemästä taikinaan reikää, ettei täytteen nesteet valu ulos
  13. nosta paketit leikkuulaudalle odottamaan hetkeksi ennen kuin leikkaat ne kulmittain kolmioiksi
Söimme näitä mukavan mausteisia eräänlaisia lihapiirakoita eilisen pastasalaatin lopun kanssa. Nämä sopisivat hyvin retkieväiksikin, kun ei leikkaisi niitä heti paistamisen jälkeen, vaan lämmittäisi ne vaikka nuotiolla. Arvelen, että myös kana tai nyhtöpossu sopisi näihin hyvin lihaksi. 



4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia ja varmasti tosi hyviä leipäsiä!

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä, näitä voiskin testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommaa joku kaulitsemaan kaverina :D sama kuin tortillalättyjen kanssa, hiki tulee!

      Poista