Päärynöitä tulee syötyä ihan liian vähän, niiden ostaminen vaatinee jonkunlaisen koulutuksen, jota minulla ei ole. Yleensä ostan aivan raakoja päärynöitä, tai sitten ne mädäntyvät matkalla kaupasta kotiin. Nyt Kammenpyörittäjä oli tuonut kaksi päärynää taloon, sillä meillä harrastetaan kohtuutta nykyisin. Minä harrastin lisää kohtuutta tekemällä päivän jälkiruoaksi päärynäkakun, johon käytin 50 % talouden päärynöistä. Jäi vielä mätänemisvaraakin! Käytin pohjaan sauvajyväsen postaamaa ohjetta, jossa käytettiin kyllä omenia päärynöiden sijaan. Käytin sitä töissä kerran ja siihen liittyy pieni omenavarkaus, mutta onneksi siitä ei tullut mitään ikäviä jälkiseuraamuksia. Puolitin ohjeen, sillä tein kakusta melko pienen.
Päärynäkakku
- 1 suuri päärynä
- 50 g voita sulatettuna ja pieni pala vuoan voiteluun
- 1 rkl korppujauhoja
- 0,75 dl maitoa
- 1,5 sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- 2,25 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- kanelia ja sokeria (muscovadoa, koska tavallinen sokeri loppui)
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele pienehkö uunivuoka, jauhota se korppujauhoilla. Sulata voi ja kuumenna maitoa samassa kattilassa. Vatkaa sokerit ja kananmunat vaaleaksi vaahdoksi ja lisää mukaan ensin jauhot, leivinjauhe ja kaneli. Yhdistä mukaan kevyesti vatkaten kuuma voi-maitoseos, varo roiskeita. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan. Leikkaa päärynä kahteen puolikkaaseen ja poista kanta ja siemenkota. Leikkaa päärynä pitkittäin ohuiksi suikaleiksi ja asettele ne taikinan pinnalle kuten mielit. Ripota päälle hieman kanelia ja sokeria. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikku on pistoksen jälkeen puhdas, on kakku kypsä. Anna jäähtyä ja tarjoa jäätelön tai kuten minä vaniljakastikkeen kanssa, meillä oli viime Tallinnan reissulta tuotua hyvää vaniljakastiketta jääkaapissa. Söimme kakkua vasta illalla monta tuntia paistamisen jälkeen ja maku oli mukavan muhevaa.
Nyt täytyy laittaa lisähuomautus, että joko meidän uunimme on jotenkin epäkunnossa, tai muuten joku oli taikinassa erilaista, mutta sen paistaminen kypsäksi otti kaikkiaan 45 minuuttia! Aiemmin se nafti puolituntinen on riittänyt aivan hyvin.
Nyt täytyy laittaa lisähuomautus, että joko meidän uunimme on jotenkin epäkunnossa, tai muuten joku oli taikinassa erilaista, mutta sen paistaminen kypsäksi otti kaikkiaan 45 minuuttia! Aiemmin se nafti puolituntinen on riittänyt aivan hyvin.
Ehkä JEnergia myy kallista ja huonoa sähköä?? Minäkin olen lähiaikoina tuskastellut hitaasti kypsyvien kakkujen kanssa.
VastaaPoistaTuo kakku on varmasti namia.
Niin sen täytyy olla, kallista se sähkö ainakin on! :D
PoistaKakku oli kyllä erinomaista kahvin kaverina ja kunnon lorauksella virolaista vaniljakastiketta.
Hongkongissa intouduin syömään entistä enemmän päärynöitä, sillä siellä oli eri lajikkeiden valikoimaa runsaasti tarjolla. Oli kovia, pehmeitä, makeita, vähemmän makeita, rapean rouskuvia ja aivan täydellisen mehukkaita lajeja. Täällä taasen täytyy tyytyä niihin yksiin ja samoihin aina vaan.
VastaaPoistaSe on hienoa, kun joskus loppukesällä saa kotimaisia pieniä päärynöitä, oikein sieviä pallukoita, ne ovat hyviä. Jos siis osaa ostaa sopivan kypsiä :D
PoistaMinä ostan aina jotain valuvia päärynöitä. Tykkäisin niistä, mutta en kestä sormia pitkin rinnuksille valuvaa mehua. Ne pitäis syödä tiskihjanskat kädessä ja sadeviitta päällä.
VastaaPoistaNiin pitää, tai sitten leikata ne paloiksi ja syödä haarukalla. :)
PoistaTulin juuri kaupasta, sieltä olisi saanut ison kasan päärynöitä eurolla. Jäivät hyllyyn, kun en keksinyt siihen hätään mitä niistä tekisin. Tässähän se idea olisi ollut... ehkä huomenna..
VastaaPoistaMeillä on vielä tuolla tuo toinen päärynä, pitäisi äkkiä keksiä sille käyttöä, tai komposti kutsuu :D Jospa sen ihan vaikka söisi?
Poista