Tänään meillä on Espanja-vapaapäivä, sillä La Vueltassa on lepopäivä. Tänäänkin piti syödä, joten kokeilimme ensimmäistä kertaa Big Green Egg-grilliä pizzan paistamiseen. Saimme viime viikon lopulla grilliin muutaman lisäosan, sanalla saimme tarkoitan, että ostimme, kuten koko grillinkin. Lähetyksessä tuli pizzakivi ja puoliympyrän muotoinen kivi, sekä korotusteline ruokien lämpimänä pitämiseen ja mihin ties, en ole vielä opiskellut pitkää oppimäärää koko hommasta. Ostimme pari kirjaakin Green Eggin käyttämisestä ja toisesta niistä otin pizzataikinaohjeen.
Pizzataikina 8 pieneen pizzaan (noin 12-14 cm halkaisijaltaan)
- 2,5 dl vettä
- 1 tl active dry yeast (kuivahiivaa)
- 7,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl sokeria
- 1 rkl oliiviöljyä
Laitoin ensin yleiskoneen kulhoon hiivan, sokerin ja lämpimän veden, annoin vellin ottaa hieman vauhtia, noin 10 minuuttia. Siinä ajassa hiiva alkoi kuplia. Lisäsin kulhoon jauhot, suolan ja oliiviöljyn ja annoin koneen vaivata taikinan kiinteäksi palloksi, noin 10-15 minuuttia. Jätin taikinan kulhoon kohoamaan peitettynä noin puoleksitoista tunniksi.
Kun oli aika paistaa pizzat, oli taikina kohonnut noin kaksinkertaiseksi. Se oli pikkuisen tiiviimpi, kuin aiemmin käyttämäni pizzantaikina, helposti käsiteltävä ja kaulittava. Halusin tehdä pizzoista pieniä, jotta saisin ne vanerisella pizzalapiolla siirrettyä suoraan grillin paistokivelle ilman leivinpaperia, jonka arvelin kärähtävän grillin yli kolmen sadan asteen kuumuudessa.
Leikkasin taikinan kahdeksaan noin tennispallon kokoiseen palaan. Kaulitsin ne jauhojen kanssa enemmän tai vähemmän pyöreiksi lettusiksi ja jätin ne jauhoiselle leivinlaudalle odottamaan. Täytteitä keräilin jääkaapista vähän sitä sun tätä.
Pizzatäytteitä 8 pikkupizzaan
- tomaattikastiketta
- 1 pallo buffalomozzarellaa
- muutama siivu italialaista salamia
- serranon kinkkua
- fetaa
- pikkupala parmesania
- muutama kypsä jokiravun pyrstö
- 1 viikuna
- pieni nokare italialaista sinihomejuustoa
- 1 rkl omenasosetta
Grilli oli kuumennettu pizzakivi sisuksissaan 330 asteeseen, jossa se pysyi hämmästyttävän tasaisesti. Täytin pari pizzaa kerrallaan, kaksi mahtui yhtä aikaa kiven päälle. Tein erilaisia täytekomboja, oli fetaa ja salamia, oli rapuja ja mozzarellaa, kinkkua ja parmesania. Yhden tein makeaksi versioksi, siihen tuli tomaattikastikkeen vastineeksi kotoista omenasosetta, vähän voimakasta sinihomejuustoa ja tuore, sopivan kypsä viikuna viipaleina.
Paistoimme pizzoja noin 5-6 minuuttia ja niistä tuli kyllä parhaita koskaan tekemiämme kotipizzoja. Pohjasta tuli rapea ja täytteet sopivat toisiinsa hyvin, vaikka käytinkin monenlaista pikkutähdettä jääkaapissa. Vaikken olekaan suuri ulkojuuston ystävä, niin pidin makeastakin pizzasta ja jopa siinä olevasta homejuustosta. Tätä taikinaohjetta aion käyttää kyllä toistekin. Uskon, että olisin saanut vähän isommatkin siirrettyä lapiolla grilliin, mutta ainakin näissä pienissä metodi toimi hyvin. Olemme erittäin tyytyväinen Big Green Eggiin, aiomme opetella sen käyttöä vielä paljon lisää tänä syksynä.
EDIT: Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Big Green Egg-välilehdelle, jonne kerään kaikki vihreän grillimme käyttökokemuksia käsittelevät postauksemme.
EDIT: Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Big Green Egg-välilehdelle, jonne kerään kaikki vihreän grillimme käyttökokemuksia käsittelevät postauksemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti