Erään päivän savulohiaterialta jäi pieni pala kalaa ja tunnollisena laitoin sen jääkaappiin odottamaan hyvää tähdenlentoideaa. Nyt ei mikään piirakka innostunut, eikä kalaa ollut tarpeeksi oikein juuri mihinkään. Kahden hengen thaityyliseen keittoon arvelin kalan riittävän kuitenkin hyvin ja sellaista meillä oli sunnuntaina.
Thaityylinen kalakeitto
- 1 pieni nippu nuudeleita (sellaisia suoria spagetin näköisiä täysjyvänuudeleita, ties minkämaalaisia)
- noin 100 g lämminsavulohta
- noin 50 g jokiravun pyrstöjä
- pieni pala fenkolia (noin kolmannes keskikokoisesta möllykästä)
- pieni pala tuoretta inkivääriä
- muutama pieni tomaatti
- 1 porkkana
- vettä
- puolikas säilykepurkki kookosmaitoa (sellainen hernaripurkin kokoinen)
- 1 tl osterikastiketta
- 1 tl sitruunakastiketta (jotain aasialaista, en muista mitä varten ostettu)
- 1 rkl vihreää currytahnaa
- loraus oliiviöljyä
- 3 laihaa kevätsipulia (niiden kunnossa olevat kohdat)
- puolikas punaista chiliä, ei kovin kuumottavaa
- muutama oksa tuoretta fenkoliyrttiä ja korianteria
- suolaa ja pippuria
- 1 limetti (puolikkaan mehu keittopohjaan ja toinen puolikas lohkoina tarjoiluun)
Aloitin kiehauttamalla vettä kattilassa ja keittämällä nuudeleita hetkisen vedessä. Otin melkein kypsät nuudelit lautaselle odottamaan. Kuorin porkkanan ja leikkasin sen mandoliinilla oikein ohuiksi kiekoiksi, samoin leikkasin fenkolin viipaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Raastoin kuoritun inkiväärin ja silppusin chilin ja sipulit. Otin jokiravut liemestä valumaan ja pilkoin lohen suupalan kokoisiksi.
Kuumensin paksupohjaisessa kattilassa öljyn ja lisäsin sinne kuullottumaan porkkanat, fenkolit, inkiväärin, sipulit ja chilit (jätin muutaman chiliviipaleen koristeluun). Hetken kuluttua lisäsin mukaan vettä, currytahnan, sitruunakastikkeen ja osterikastikkeen. Maistelin ja lisäsin hieman suolaa ja pippuria. Lisäsin vielä hieman vettä, niin että sitä oli kaikkiaan noin 3 dl ja ainekset kiehuivat melko vähässä vedessä. Noin viiden minuutin kuluttua lisäsin mukaan kookosmaidon, puolikkaan limetin mehun ja maistelin lisää. Lopuksi nostin sekaan melkein kypsät nuudelit, lohipalat ja ravut. Kuumensin kaikki ja annostelin keittoa kuppeihin. Laitoin pinnalle hieman fenkoliyrttiä, korianteria ja chiliviipaleita, sekä pari limettilohkoa. Olipa lämmittävää keittoa, nenä alkoi vuotaa. Keitossa oli mukava, lievä savuinen vivahde lohesta, muttei liikaa.
Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki blogin tähderuokapostaukset.
Usein ruoat, joita tekee kaikesta siitä mitä kaapista löytyy, maistuu kaikkein parhaimmalle.
VastaaPoistaNäinhän se on ja etenkin, kun kokkailee vain kahdelle pienetkin määrät riittävät. :)
Poista