maanantai 6. marraskuuta 2017

Peruna- ja naurissiilit

Tänä syksynä kaikki mahdollinen hasselbackaloidaan, se onkin kiva tapa saada ruokaan rapeutta ja nopeuttaa kypsymistä. Satuin näkemään vielä eteenpäin viedyn version perunoista, jotka oli leikattu ristiin, jolloin niistä kypsyessään tuli hauskan näköisiä, niitä kutsuttiin siileiksi.  Sopii minulle. Tein lauantain päivälliselle näitä uunissa kypsennettyjä pieniä perunoita hirvimurekkeen kaveriksi. Uuniin päätyi myös pari pientä naurista samaan tapaan leikattuina ja porkkanoita, joista tuli  myös tosi hyviä.

Peruna- ja naurissiilit ja viiltoporkkanat

  • 2-3 pientä perunaa/syöjä
  • 1-2 pientä naurista/syöjä
  • 1-2 porkkanaa/syöjä
  • voita
  • suolaa ja pippuria
  • timjamia
  • rosmariinia
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä, samoin pese nauriit. Porkkanoitakaan ei tarvitse kuoria, kunhan se on jynssätty puhtaiksi. Ota puukauha ja laita peruna kauhan kuuppaan. Leikkaa viiltoja perunaan noin puolen sentin välein kauhan reunoihin asti, näit et leikkaa vahingossa perunaa kokonaan halki. Käännä peruna poikittain ja leikkaa toinen rivi viiltoja niin, että lopputulos on ristikko. Tee sama nauriille. Porkkanoihin leikkaa vai poikittain viiltoja.

Sulata voita ja sivele perunat, nauriit ja porkkanat sulalla voilla. Ripota pinnalle suolaa ja pippuria. Rosmariini olisi ollut paikallaan tässä, mutta minä lahopää unohdin sen. Annoksen päälle muistin sentään laittaa timjamia. Paistoin juureksia uunissa noin 45 minuuttia, saman aikaa minkä mureke kypsyi uunipellin toisella laidalla.

Näistä tuli tosi hauskoja lisäkkeitä, olivat keskeltä pehmeän kypsiä, mutta pinnalta mukavan rapeita. Ja nätin näköisiäkin minusta. Olisi helppo tehdä isommissa määrissäkin, kypsyivät yhtä matkaa ja mausteita vaihtelemalla saisi vaihtelua. Minulla olisi ollut pieniä keltajuuriakin, niitäkin olisi voinut kokeilla samalla siilimenetelmällä.


Toinen kiva perunalisäke hasselbacka-maailmassa on tämä oikein pienistä perunoista uppopaistamalla tehty versio, jota tein muutama vuosi sitten. 

7 kommenttia:

  1. Onpa hauskannäköisiä! Me hankimme ruokamessuilta toisen sous vide laitteen ja tehtiin sillä lisukejuurekset + valkosipulit broilerin kaveriksi. Valkosipuleille sous vide voi antaa kympin, mutta punajuuret ja porkkanat tulevat minusta uunissa paremmiksi. Siili-idea tulikin nyt sopivaan saumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen nyt usein käyttänyt sirkulaattoria sifonin lämpimänä pitämiseenkin. Onko teillä kaksi samanlaista? Meillä on erilaiset ja toista käytän useammin, on jotenkin helpompi käyttää se Sansaire.

      Poista
    2. Meillä on nyt erilaiset: Anovan sauva ja sitten messuilta ostettu uusi sous vide keitin. Ainakin se sauva on näppärämpi säilyttää ja joustavampi koon suhteen. Esimerkiksi niinkin ajankohtainen asia kuin joulukinkku ei mahdu keittimen kaukaloon ollenkaan.

      Poista
    3. Olen miettinyt sopivan muovisen laatikon hommaamista, missä voisi ainakin matalammissa lämmöissä tehdä, kantta saattaisi ehkä leikellä, niin ettei vesi pääsisi pitkissä kypsennyksissä niin haihtumaan. Kai sellaiset kestäisi ihan niitä kasikymppisiäkin lämpöjä?

      Poista
    4. Ruotsalaisilla näyttää niitä olevan Sous Vide Sverige ryhmässä Facebookissa. Osa lienee tuunattu tavallisista säilytyslaatikoista, mutta niitä saa myös keittiötarvikeliikkeistä. Me olemme miettineet sellaisten pintapallojen hankintaa. Ne kun eristäisivät ja vähentäisivät haihtumista kelluessaan sous vide astian pinnalla.

      Poista
    5. Lämpötiloista piti vielä lisätä, että ainakin joissakin ämpäreissä on lämpötilarajat merkitty pohjaan. 60 astetta ei varmaan ole hankala, mutta 80 voi olla jo vaikeampi.

      Poista
    6. En ole tuollaisista palloista kuullutkaan, pitääpä etsiä tietoa! Ja nyt muistankin, että olen nähnyt jossain keittiötarvikeliikkeissä sellaisia laatikoita, ehkä minun sellainen pitää hommata. :)

      Poista