Työpaikan joululounaalle tekemäni hirvipadan yhteydessä otin talteen hyvän kokoisen luupalan liemenkeittoa varten. Yövuorojen välisenä päivänä olin tavalliseen tapaan epänormaalin virkeä ja laitoin aamiaisen jälkeen liemen tulelle.
Hirviliemi
- isohko pala hirven luuta, arvelen sen olleen jonkunlainen lapapala
- 3 dl punaviiniä
- 4 litraa vettä
- 3 porkkanaa
- 2 sipulia
- 2 valkosipulia
- 3 laakerinlehteä
- mustapippureita
- rosmariinin oksia
- kuivattuja chilihiutaleita
Kippasin kaikki ainekset suureen kattilaan ja nostin seoksen kiehumaan. Aluksi pinnalle nousi hieman punaviinistä värjäytynyttä kuohua, jonka kuorin pois. Sitten liemi kiehui ykkösellä noin 5-6 tuntia. En katsonut kelloa. Maistelin välillä lientä, mutten lisännyt mitään, en suolaakaan sillä mahdollisimman vähäsuolainen liemi on parasta, ei sitten yllätä lientä käytettäessä ja suolaa ruokaa liikaa. Siivilöin liemen ja purkitin sen puolen litran pakasterasioihin. Jopa merkitsin rasiat asianmukaisesti. Laitoin ne ensin hyvin peitettyinä yöksi ulos jäähtymään ja aamulla Antti sijoitteli ne pakastimeen.
Luussa oli jonkun verran lihaa vielä kiinni, ne sai helposti kaavittua irti ja laitettua pikaiseen vokkiin, johon tuli vähän kasviksia ja lasinuudeleita. Ihan kiva pika-ateria. Lopuksi puhtaaksi käytetty luukalikka meni kompostiin, jossa se tulee muutamia kertoja käännettäessä vastaan, ennen kuin häviää lopullisesti. Tulipa tosin vähän liikaa srirachaa siihen vokkiin, aivan silmälasit huurtui syödessä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti