Viime aikoina olemme kyllä syöneet, mutta melko viitteellisesti, lähinnä erilaisia tähdenlentoja eikä ollut oikein mitään postattavaa. Tänään oli alkuruokana niin kiva keitto, että se ansaitsee postauksen.
Kantarellikeitto kahdelle
- 200 g kantarelleja
- 1 uuden sadon pieni sipuli varsineen
- palanen kesäkurpitsaa
- voita
- 2,5 dl lihalientä
- 1 dl vettä
- 0,5 dl kermaa
- suolaa ja pippuria
- muutama ohut viipale salamia
- tuoretta timjamia
- muutama tippa oliiviöljyä
Puhdista sienet mahdollisesta liasta. Ota heti talteen muutama pienin ja sievin kantarelli, ne tulevat koristeeksi keiton päälle. Leikkaa muut sienet muutamiin paloihin, samoin sipuli ja kesäkurpitsa. Sulata pannulla voita ja kuullota siinä ensin sipulia ja kesäkurpitsaa muutama minuutti. Lisää silputut sienet pannulle ja paistele niitä viitisen minuuttia. Lisää pannulle lihaliemi ja vettä sen verran, että ainekset kiehuvat sopivasti liemessä. Keitä noin 10 minuuttia. Kaada keittopohja blenderiin ja anna koneen tehdä seoksesta tasaista, paksuhkoa keittoa. Mausta keittopohja suolalla ja pippurilla, notkista vielä kermalla sen verran, että koostumus on mieluisaa. Olisin voinut laittaa kermaa pikkuisen enemmän, tai lientä.
Paista pannulla koristeeksi säästämäsi muutama pikkuinen sieni ja leikkaa salamipötköstä oikein ohuita viipaleita. Kuumenna keitto uudelleen, kauho sitä lautasille. Nosta päälle pienet paistetut sienet, salamisiivut, timjamia ja tiputa vielä pinnalle muutama tippa oliiviöljyä. Sopiva kalapäivällisen alkuruoaksi.
Voi miten hieno keitto! Minä löysin ehkä 6 kantarellia, saattaisivat juuri riittää keittoon minulle. Se saattaakin olla tämän vuoden ainoa sieniruoka jonka teen tuoreista sienistä. Hieno ajoitus tällä ohjeella, kiitos.
VastaaPoistaKiitos! Oli tosiaan kiva soppa, maku oikein hienostunut. :) En varmaan toista kertaa osta sieniä tälle syksylle, on kiva että tulin käyttäneeksi nämä.
PoistaMinä tein nyt keiton, käytin kurpitsaa kesäkurpitsan sijaan. Tuli aivan ihana keitto, varmasti tulee tehtyä uudestaankin, jos vaan löydän kantarelleja. https://sauvajyvanen.blogspot.com/2018/08/kurpitsainen-kantarellikeitto.html
PoistaSienikeitosta tulee aivan erilaista, kun sen soseuttaa. Yleensä on tapana syödä soseuttamatta. Kävin viikonloppuna rutikuivassa metsässä kävelemässä -> ei sieniä. No onneksi sentään kuivattuja suppilovahveroita on kaapeissa useammankin huonon sienivuoden pelastajaksi.
VastaaPoistaMinä en ole koskaan menestyksellä käynyt sienestämässä, turvaudun kaupan tarjontaan. :)
Poista