torstai 22. lokakuuta 2020

Kun paine on kovin, kannattaa lisätä sitä


Minulla on tässä ollut vapaaherrattareksi aika kiirettä, on ollut Alastalon salissa-projektia ja päällekkäin kaksi ruokahaastetta, Italia ja Espanja yhtä aikaa. Siksipä oli viisasta hieman lisätä vauhtia ja lähteä reissuun ja tehdä näitä haasteita #ontheroad. Viisasta, eiköstä vaan?

Niinpä voi olla, että aivan joka päivä en saa puristettua sekä espanjalaista että italialaista ruokaa mobilekeittiöstämme ja kuunneltua ja pika-analysoitua Alastalon salia. En nyt kuitenkaan tänään vielä heittänyt pyyhettä kehään.

Siis niin tosi-italialais-padasjokelainen alkupala

  • 2 viipaletta vaaleaa leipää (ostettu Padasjoella K-supermarketista)
  • 1 pallo buffalomozzarellaa
  • 0,5 todella suurta tomaattia
  • oreganoa, koska sitä oli
  • oliiviöljyä
  • pippuria
Meillä oli keittopäivä tänään, mutta alkupalaksi tein keitonkeittelyn ohessa pienen alkupalan, jonka söimme, kun Giro d'Italia vielä oli menossa. Käytin samaa pannua, jota olin käyttänyt jo keittopuuhissa, pyyhin siitä vähän vähemmäksi chorizon öljyjä. Laitoin vähän oliiviljyä pannulle ja paahdoin kahta leipäviipaletta hetkisen. Ostimme leivän Padasjoella tekemämme pysähdyksen aikana. Ostamme mielellämme paikallisia leipiä missä kuljemmekin, vaikkeivat ne sitten olisikaan niin kummoisia. Tämä leipä oli oikein maistuvaa, Padasjoen Leipomo Oy:n Vaalea sekaleipä, voin suositella. 

Leikkasin suuren tomaatin ensin puoliksi ja sitten puolikkaan viipaleiksi. Puolikas meni jääkaappiin aamupalaa varten. Leikkasin myös buffalomozzarellapallon viipaleiksi. Kun leipä oli paahtunut, kasasin viipaleille vuorotellen mozzarellaa ja tomaattia, asensin päälle hieman oreganoa, oliiviöljyä ja pippuria. Todella yksinkertaista, todella hyvää. 


Giro d'Italiassa oli muutosten päivä, kauhean rankka vuorietappi vei pinkkipaidan pitkään kisaa johtaneelta Joāo Almeidalta, hän putosi sijalle viisi. Etapin voitti australialainen Jai Hindley ja johtajan pinkkiin puettiin Wilco Kelderman, joka on siellä kärjen tuntumassa ollut koko ajan. 


Pääruokana meillä oli espanjalaista papukeittoa, joka ryyditettiin chorizolla. Ohjeen otin kevyesti täältä. Tein tästä miniversion, mutta kyllä siitä kaksi söi ihan vatsansa täyteen.

Espanjalainen papukeitto kahdelle

  • pieni tölkki kypsiä valkoisia papuja
  • pikkuisen varsiselleripaloja (pakastettuna pussista noin puoli kourallista)
  • puolikas punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 porkkana
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 cm pätkä chorizoa
  • 5 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 5-6 kirsikkatomaattia
  • 1 rkl kasvisfondia
  • vettä sen verran, että ainekset sopivasti peittyvät ja muodostuu tarpeeksi lientä (noin 3-4 dl)
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta oreganoa
Kippasin kattilaan valutetut valkoiset pavut ja pakastimesta ottamani varsiselleripalat. Leikkasin sipulit ja porkkanan paloiksi, samoin chorizon. Kesäkurpitsan leikkasin tikuiksi ja tomaatit puolitin. Kuumensin pannulla vähän oliiviöljyä ja kuullotin sillä hetken sipuleita ja porkkanaviipaleita. Kaadoin nekin sitten kattilaan, samoin kesäkurpitsat ja tomaatit. Annoin chorizoviipaleille pienen lämpökäsittelyn pannulla ennen kuin kippasin nekin kattilaan. Päälle vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyivät ja vähän kasvisfondia perään. Samoin suolaa, pippuria ja tuoretta oreganoa. Annoin keiton kypsyä noin 20 minuuttia, maistelin ja maustoin vielä lisää pippurilla. Hyvää ja sakeaa keittoa!


La Vueltassa oli myös rankka mäkipäivä. Chris Froome on jo joutunut Carapazin apuajajaksi, mikä hieman surettaa minua ja alkaa tuntua, että onko se minun syyni, kun olen ollut niin nihkeä Chrisin suhteen monta vuotta. Etapin voittajaksi ajoi sympaattinen Dan Martin, hänellä alahuuli väpätti oikein kunnolla jälkihaastattelussa. Kisaa johtaa punaisessa paidassa Kova Jätkä, eli entinen mäkihyppääjä Primoz Roglic. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti