perjantai 19. helmikuuta 2021

Kotiruokaviikon perjantai – makaronilaatikko

Makaronilaatikko on itseoikeutusti mukana CampaKeittiön kotiruokaviikolla. Sitä söimme tänään. Otin vinkkejä Perinneruokaa PRKL-blogin postauksesta. 

Makaronilaatikko (4 annosta)

  • 400 g gluteenitonta penneä (koska sitä oli, ei muusta syystä)
  • lihalientä (käytin yhden litran porolientä pakastimesta) + vettä sen verran että olisi tarpeeksi pastankeittoon
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 350 g sika-nautajauhelihaa
  • 4 kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 viipaletta pekonia
  • 4 palaa aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • suolaa ja pippuria
  • 2 kananmunaa
  • nokare voita vuoan voiteluun
Sulatin suuressa kattilassa lihaliemet ja lisäsin vettä sen verran, että pasta mahtui hyvin kypsymään. Gluteeniton penne ottaa melkein vartin kypsyä. Käytin vanhaa varastoa pois, eikä minulla sitä paitsi ollut edes sarvimakaronia. 

Pastan kypsyessä silppusin sipulit ja valkosipulit ja pilkoin pekonin ja aurinkokuivatut tomaatit pieniin paloihin. Kuumensin pannulla tilkan oliiviöljyä ja paistelin siinä ensin sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin. Lisäsin pannulle pekonit ja aurinkokuivatut tomaatit ja paistelin niitäkin kunnes pekoni oli rapeaa. Kaadoin kaikki pannulla lautaselle odottamaan. 

Kypsensin jauhelihan pannulla aika kovalla lämmöllä, pienin sen ihan muruiksi puulastalla ja maustoin jauhelihaa suolalla, pippurilla ja tomaattipyreellä. 

Kun pasta oli kypsää, kaadoin sen siivilän läpi toiseen astiaan, oli tarkoitus käyttää samaa lientä munamaidon sijasta. Sekoitin pastan ja jauhelihamurut muine hökeineen keskenään ja maistelin, lisäsin suolaa ja pippuria. Kumosin ainekset voideltuun uunivuokaan. Liemen piti jäähtyä jonkun aikaa, sillä siihen oli tarkoitus sekoittaa kananmunia, eivätkä ne saaneet kypsyä ennen aikojaan. Odotellessani menin ulos tekemään lumitöitä yhdessä Antin kanssa. 

Sisälle palatessani laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen. Olin erottanut kannuun 7 dl lientä jäähtymään. Vatkasin kupissa kananmunat kevyesti ja kaadoin siihen hieman jäähtynyttä lientä ja sekoitin, sitten sekoitin tämän yhdistelmän loppuun liemeen. Kaadoin liemen vuokaan pastasekoituksen päälle. Paistoin makaronilaatikkoa ensin 40 minuuttia 200 asteessa ja sitten pienensin lämpöä 140 asteeseen ja ruoka sai hautua uunissa vielä vartin verran ennen kuin olimme valmiit syömään. Lisänä oli tietysti ketsuppia ja porkkana- ja naurisraasteita. Kotiruokaviikon osa 5/7 suoritettu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti