Tällä viikolla CampaKeittiössä on kotiruokaviikko. Maanantaina söimme silakkalaatikkoa, tiistaina hernekeittoa, eilen kalapullia ja tänään meillä oli makkarakeittopäivä. Tämänkertaisen makkarakeiton salaisuus on leberkäse. Vaikka mikä salaisuus se on, kun sen kerron heti kättelyssä, korjaan kyynärkopautuksessa? Leberkäse ei ole Suomessa kovin tunnettu valmiste, mutta Lidlin Saksa-teemapäiviltä sitä osui silmään ja siirtyi ostoskärryyn. Leberkäse ei ole maksaa eikä juustoa, vaan eräänlaista vuokamakkaraa. Olemme syöneet sitä ammoisina aikoina eteläisen Saksan kaupungeissa pikaruokana, tukeva siivu leberkäseä vehnäsämpylän välissä ja jopa jaksaa taas shoppailla. Sitä voisi sanoa myös sanoa nimellä germaaninen paksuliha. Paksuliha on perheessä käytetty nimitys lauantaimakkarasta, joka oli lasten herkku heidän ollessaan pieniä. Mummin luona he saivat tuota herkkua, jolla ei olen sen suurempaa tekemistä lihan kanssa, kuten tiedämme, mutta pitää sitä olla mummin luona saatavia herkkuja, eikö vaan? Yritin tehdä keittoa kaksi annosta, mutta neljähän sitä tietysti tuli.
Kotiruokaviikon makkarakeitto neljälle
- 200 g leberkäseä
- 2 porkkanaa
- 3 perunaa
- puolikas lanttu
- 1 nauris
- pätkä kesäkurpitsaa
- kourallinen punaisia linssejä
- kourallinen varsisellerisilppua pakastimesta
- kevätsipulia
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl kasvisfondia
- vettä
- 1 rkl tomaattipyrettä
- suolaa ja pippuria
- 2 laakerinlehteä
- persiljaa
Tähdenlentoleipäset (4 kpl)
- noin 3 kauhallista eilistä perunamuusia
- 1 kauhallinen ohrajauhoa
- 1 kauhallinen vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
- 1 dl maitoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti