torstai 4. maaliskuuta 2021

Poropullat pinaattimuusin kanssa

Kotiruokaviikko oli ja meni, mutta tänään söimme oikein perinteistä kotiruokaa taas, lihapullia ja perunamuusia. Pakastimesta löytyi pieni pakkaus poron jauhelihaa ja minun teki mieleni kokeilla pulleroitten paistamista taas ebelskiverpannulla, edelliset pullerot olivat kalaa, sitä edelliset kanaa ja ekat munakasta. Toimi todella hyvin. 

Poropullat (15 kpl)

  • 300 g poron jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl korppujauhoa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • suolaa ja pippuria
  • kuivattua timjamia ja persiljaa
  • öljyä käsiin pullien pyörittelyyn
  • voita paistamiseen


Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 l porolientä (aiemmin luki virheellisesti 0,5 dl)
  • 2-3 dl kiehuvaa vettä
  • suolaa ja pippuria
  • pieni loraus soijakastiketta


Perunamuusi pinaatilla ja kevätsipulilla

  • 10 puikulaperunaa
  • 2 kourallista babypinaattia
  • 5-6 kevätsipulin vartta
  • 3-4 dl maitoa
  • suolaa ja pippuria
  • voita


Moniväriporkkanat uunissa

  • 1 violetti porkkana
  • 1 oranssi porkkana
  • 1 keltainen porkkana
  • 1 rkl hunajaa
  • tuoretta timjamia
  • voita
  • suolaa ja pippuria
Aloitin tekemällä ensin lihapullataikinan. Sekoitin kulhossa jauhelihan, soijakastikkeen, kananmunan, korppujauhot, silputun sipulin ja valkosipulin sekä tomaattipyreen, suolaa ja pippuria tasaiseksi taikinaksi. Paistoin koepalan pannulla voissa, suolaa ja pippuria piti vielä lisätä. Pyörittelin öljyisin käsin taikinan 15 pullaksi. Jätin ne odottamaan tarjottimelle. 

Seuraavana olivat vuorossa uunissa paahdetut porkkanat. Kuumensin uunin 200 asteeseen. Kuorin kolme eriväristä porkkanaa ja leikkasin ne vinottain viipaleiksi. Maustoin viipaleet suolalla, pippurilla, hunajalla ja timjamilla ja lurittelin niiden päälle sulatettua voita. Nostin porkkanat uuniin kypsymään uunivuoassa. 

Sitten tein kastikkeen. Sulatin voita kattilassa ja ruskistin jauhoja voissa muutaman minuutin, varoin polttamasta suurustetta. Lisäsin kattilaan sulatettua, kiehautettua porolientä suurusteeseen ja vispilöin rivakasti. Kun puoli litraa porolientä oli kattilassa suurusteen kanssa, näytti ettei kastiketta ole tarpeeksi, niinpä kiehautin nopsasti muutaman desin vettä ja kaadoin sen mukaan kattilaan. Nyt kastiketta näytti olevan sen verran, että lihapullat mahtuisivat kypsymään siihen. Lisäsin kastikkeeseen suolaa, pippuria ja soijakastiketta ja jätin kastikkeen kiehumaan miedolla lämmöllä. 

Seuraavaksi paistoin lihapullat voissa ebelskiverpannun koloissa. Pulliin tuli hyvä paistopinta pannun kolosissa, mutta niiden ei ollut tarpeen tulla kokonaan kypsiksi vielä tässä vaiheessa. Nostelin pintapaistetut pullat kastikekattilaan kypsymään. Laitoin kannen kattilan päälle ja jätin kypsymään miedolla lämmöllä. 

Perunamuusiin kuorin perunoita ja leikkasin ne paloiksi. Höyrytin perunapalat kypsiksi. Odotellessani silppusin pinaattilehdet ja kevätsipulinvarret maitotilkan kanssa Bamixilla. Kun perunapalat olivat kypsiä, kuumensin maitoa kattilassa. Puristin perunapalat perunalumeksi ja lisäsin mukaan pinaatti-sipulimaitoseoksen ja voita. Sekoittelin nuolijalla ja lisäsin kuumaa maitoa sen verran, että muusista tuli sopivan sakeaa. Maustoin suolalla ja pippurilla. 

Annoksen kokosin parista isosta lusikallisesta vihreää pinaattimuusia, lihapullista, niiden kastikkeesta ja uuniporkkanoista. Koristeeksi ja mukaviksi poksahtaviksi makupaloiksi lisäsin vielä jäisiä puolukoita. Söimme tästä sen verran, että toisellekin aterialle jäi vielä lihapullia ja muusia. 


6 kommenttia:

  1. Miten hauska sattuma, meilläkin oli tänään poropyöryköitä ja uuniporkkanoita. Uunissa samalla tuli perunat ja palsternakka, lisänä vielä puolukkaa. Meillä ruoka oli Anton&Antonin ruokakassin kolmas ateria, oikein maukas.

    Nämä sinun ruokakuvat ovat kyllä kauniita! Niin nautin niiden runsaudesta ja värikkyydestä (kaiken valkoisen ja pelkistetyn vastapainona).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ystäväni <3 Se kertomani lisävalo on auttanut kuviin. Ja ruoka oli tosiaan onnistunutta, iloitsin siitä, että Anton&Anton tykkäsi instakuvasta.

      Poista
  2. Kolmas poropullakerholainen ilmoittautuu. Meillä niitä oli viime viikolla. Täytyy kaivaa uudestaan tuo munkkipannu esille ja alkaa ihan vakituiseen käyttää sitä lihapalleroiden "muotoiluun" :)

    VastaaPoista
  3. Kastikkeen reseptissä nestemäärä lienee väärin, porolientä ilmeisesti 0,5 litraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan oikein, kiitos huomautuksesta, korjaan tuonne ohjeeseen!

      Poista