Ilahduin valtavasti, kun Yleltä alkoi uusi Rick Steinin Ranska-aiheinen sarja. Edellisen kerran hän kierteli ja kokkaili siellä noin 15 vuotta sitten, joten nyt oli aikakin tehdä uusi kiertue. Pidän kovasti Steinin ruoanlaittotavasta ja siitä miten hän kulkiessaan ei tee numeroa itsestään, ei elostele eikä mässäile, ottaa huomioon kuvausryhmänsä eikä ole tehty sokerista, vaan jatkaa matkaa vaikka alkaakin sataa. Se onnistuu englantilaisilta hyvin, he eivät ole sääherkkiä.
Olemme käyneet kahdessa Steinin ravintolassa, kesällä 2015 Cornwallissa ja seuraavana vuonna Winchesterissä ja kumpikin olivat kivoja kokemuksia. Ei liian fiiniä, mutta kumminkin hyvää, laadukasta ruokaa. Sitä Stein valmistaa tv-sarjoissaankin, sitä katsoessa vesi herahtaa kielelle ja tulee tunne, että tuota osaisin itsekin tehdä. Se on kiva tunne. Toisessa nyt Areenassa nähtävillä olevassa jaksossa hän valmistaa mustikkapiirakan ja minusta on kivaa, kun hän sanoo kutakuinkin, ettei ole mikään taitava leipuri, mutta tämän hän saa tehtyä. Sellaista sympaattista otetta.
Tein viime viikolla lohi-parsapiirakan, jonka pohjataikina oli vähän liian iso. Olin lukenut, että taikina säilyy kyllä hyvin tiiviissä astiassa muutamia päiviä ja laitoin silloin palloksi keräämäni taikinanlopun jääkaappiin ja käytin sen eilen makeaan piirakkaan. Taikina sopii siihenkin hyvin, sillä se ei ole sen enempää suolainen kuin makeakaan. Olen nyt oppinut vähän jo sitä, miten hyvä taikina tehdään, ei liian paksua, eikä rasvaista, helppoa leikata.
Olin tosi tyytyväinen tämän quichen pohjaan ja sitä taikinaa jäi vähän tähteeksi. |
Pieni mustikkapiirakka Rick Steinin vinkein
- noin tennispallon kokoinen pallero piirakkataikinaa (ohje sama kuin tässä postauksessa)
- 1 dl mantelijauhetta
- 2 dl pakastemustikoita
- 1 purkki kermaviiliä
- 0,5 dl tomusokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl vaniljatahnaa
Rick Stein on ihan huippu. Tykkään erityisesti siitä, että hän ei painota Joka Ikistä Sanaa nousemalla varpailleen ja molempien käsien heiluttamisella, kuten monet julkkiskokit. Ranskanreissun kakkosjaksossa (Alsace) oli hieno raclettekone kohdassa 31.55 :D :D :D
VastaaPoistaNiin oli ja se makkara, sitä saattaisin epäröidä maistaa :D
PoistaMä halusin Rick Steinin ravintolaan Australiassa, mutta oli valitettavasti liian kaukana meidän reitistä.
VastaaPoistaEnglannissa niitä on niin paljon, että helpommin osuu reitille. :) Nyt vasta huomasin, ettei minulla ole yhtään Steinin keittokirjaa, vaikka olen vuosia tykännyt hänen tavastaan tehdä ruokaa ja minulla on kokonainen kirjahyllyllinen keittokirjoja. Asia pitää korjata.
Poista