Minä en edelleenkään osaa ranskaa, mutta saan selkoa siitä, että tässä on kyse köyhistäritareista ja kirsikka-basilikakompotista. Löysin ohjeen Rachel Khoon kirjasta The Little Paris Kitchen. Meillä oli pullaa, ostimme sitä alkuviikosta Kurusta kun poikkesimme Kursulainen Oy:n leipomolla Kemijärven ja Sallan välillä. Pulla alkoi olla nyt juuri sopivaa ritaroitavaksi ja kirsikoita ja basilikaa hankittiin tätä tilaisuutta varten.
Kirsikka-basilikakompotti ja köyhät ritarit
Kirsikka-basilikakompotti
- kaksi kaupan kauhallista kirsikoita (arvioin, että noin 200 g)
- kymmenkunta basilikanlehteä
- sokeria (aika vähän, koska varastoni ovat pienet)
- 2 rkl konjakkia (oma lisäykseni)
Ritarit
- 4 viipaletta lettipullaa
- 1 kananmuna
- 1 dl maitoa
- ripaus vaniljatomusokeria
- 1 rkl voita
Poistin kirsikoista kivet ja keitin puolitettuja kirsikoita sokerissa ja konjakissa noin vartin verran. Laitoin muutaman kiehumisminuutin jälkeen basilikanlehdet kattilaan ja annoin niiden luovuttaa makuaan muodostuvaan liemeen. Laitoin liekin kattilan alta pois noin 20 minuutin kuluttua ja jätin kompotin jäähtymään.
Leikkasin lettipullasta neljä viipaletta ja sekoitin pienessä rasiassa maidon, kananmunan ja vaniljasokerin tasaiseksi liemeksi. Kuumensin pannulla voita ja kastoin pullaviipaleet munamaitoon. Paistoin viipaleita muutamia minuutteja molemmin puolin.
Annokseen asettelin köyhänritarin ja tupsuttelin siihen päälle vaniljatomusokeria. Nostelin lusikalla kirsikoita ritarin päälle ja samoin muutaman pienen lusikallisen keitinlientä. Ai, että oli hyvä jälkkäri, niin ranskalainen niin ranskalainen. Loput kirsikat syömme huomenna aamulla jogurtin kanssa.
Tour de Francessa oli taas kissanpäivät meillä Mark Cavendishin kannattajilla, vaikkei sitä meinaa uskoakaan, niin hän todella voitti jo neljännen etapin tässä kisassa. Tadej Pogacar johtaa edelleen kokonaiskilpailua. Simon Yates joutui keskeyttämään, mikä on ikävää. Kisa kallistuu loppupuolelleen, mutta minulle tämä asetelma kelpaa oikein mainiosti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti