Päivän ensimmäinen kohde oli Pärnun keskustan länsipuolella, lähellä lentokenttää. On kummallista, ettemme olleet käyneet katsomassa sitä jo aikaisemmilla Pärnun vierailuilla, mutta nyt asia korjaantui. Kartanon nimi on Sauga (Sauck) ja sen päärakennus on valmistunut 1800-luvun puolivälissä. En oikein saanut selkoa milloin kartano on raunioitunut, mutta neuvostoaikana se sijaitsi sotilaslentokentän alueella ja ainakin jo vuonna 2001 se on ollut kutakuinkin samassa kunnossa kuin nyt.
Kartanolla oli sama omistaja kuin pari päivää aikaisemmin katsomallamme Audrulla, Adolf Pilar von Pilchau. Adolf ja hänen vaimonsa Julie näyttivät tältä.
Mutta se kirkko on tässä, ei kartano ikävä kyllä. Tahkurannan lehden numerossa vuodelta 2014 sivuilla 4 ja 5 on pari kuvaa siitä hienosta Uulun kartanosta, josta ei enää ole edes raunioita jäljellä.
Seuraava kohde oli myös vesitorni, Abja-Paluojan kaupungissa. Torni näkyi jo hyvissä ajoin, piti vain osata kääntyä oikeasta kohtaa kapeita katuja päästäkseen kuvausetäisyydelle. Siitä ei jäänyt kauheasti lapsille kerrottavaa.
Kaubi (Neu-Bornhusen) on nykyään aivan raunioina ja sijaitsee maatilan pihapiirissä. Antti kävi nopsasti kurkkaamassa ja jos olisi nähnyt jonkun henkilön, olisi tietysti kysynyt luvan kuvaamiseen. Rauniosta saattoi päätellä, että rakennus on ollut suuri ja komea. Tälläkin kartanolla Veljo Ranniku on käynyt 1970-luvun lopulla.
Aikoinaan kartano on näyttänyt tältä. Vielä 1950-luvulla se on ollut melko hyvässä kunnossa, löysin siitä kuvia useasta paikkaa. Paikan omistajista ja maareformin jälkeisestä käytöstä en päässyt varmasti oikeille jäljille.
Holstren (Holstfershof) kartanosta ei ole varsinaista kartanoa enää jäljellä. Tämä rakennus on 1700-luvun lopun keittiörakennus.
Enemmän kiinnosti soma pieni kappeli linnanrauniosta seuraavalla kukkulalla. Sinnekään emme lähteneet seikkailemaan lumen peittämiä rappusia.
Vana-Suislepa (Alt-Suislep) ei antanut itsestään paljonkaan ilmi. Ymmärtääkseni se on kuulunut samalle omistajalle kuin Uue Suislepa (Neu-Suislep) mutta tilat on erotettu toisistaan aivan 1700-luvun loppuvuosina.
Seuraava kohde oli sattumalöytö, kun pää kääntyi sopivasti. Olimme menossa katsomaan Uue Suislepan kartanoa aivan lähelle, kun hoksasimme Suislepan Pyhän Katariinan ortodoksikirkon. Selvästikään se ei ole enää käytössä, muttei vielä aivan raunioitunukaan, kun katto on tallella. Löysin kyllä yhden sisäkuvan kymmenen vuoden takaa, eikä se näytä kovin hyvältä. Jalanjälkiä näkyi lumessa, oli sitä joku muukin käynyt katsomassa muutaman päivän sisällä.
Von Krüdenerin suku omisti Uue Suislepan ja kuusi heidän lapsistaan syntyi kartanossa. Näissä kuvissa Moritz ja Constance. Moritz kuoli vuonna 1936 ja Constance vasta vuonna 1956.
Kappeli sijaitsee noin kilometrin päässä kartanosta ja on korjattu hienoon kuntoon ainakin päältäpäin vuosituhannen alussa. Kappelin on rakennuttanut nuorena kuolleen Louisan muistolle hänen veljensä Bernhard von Stryk vuonna 1777.
Kartano on purettu vuonna 1932 ja se on näyttänyt tältä. Kartanon mailla on tehty montakin kartanoinventaariota, viimeisimmän löysin vuodelta 1987.
Kartanon omistivat viimeiseksi ennen maareformia Rudolf ja Elizabeth von Arnep perheineen. Ainakin kolme perheen neljästä lapsesta syntyi Lōvessä. Perheestä viimeisimpään eli Herbert, hän kuoli vuonna 1983 Londonissa, Kanadassa.
Helmen Pyhän Neitsyt Marian kirkon raunio oli seuraava kohteemme. Sen takana oleva museo oli visusti suljettu, mutta ajoimme sen pihan kautta. Kirkko on tuhoutunut toisen maailmansodan lopulla vuorotellen saksalaisten ja venäläisten toimesta. 1930-luvulla kirkko on näyttänyt tältä. Raunio on haluttu säilyttää muistona menneisyydestä ja sitä käytetään ulkokirkkona. Siellä pidetään vuosittain 15. elokuuta Marianpäivän jumalanpalvelus.
Tōrvan entinen ortodoksikirkko on menettänyt toisessa maailmansodassa torninsa. Neuvostoaikana kirkkosali toimi suola- ja sementtivarastona ja nykyään se on jälleen luterilaisen kirkon omistuksessa ja sen sanotaan olevan kamarikäytössä, mitä se sitten tarkoittaakaan.
Seuraavana oli sellainen tapaus, josta lähdimme melko kipakasti jatkamaan matkaa. Soontagan (Sontack) kartanosta meillä oli jonkunlaista tietoa etukäteen, siitä oli näkynyt myynti-ilmoituskin 19 900 euron hintaan. Heti kun ajoimme talon ohitse, tuli sellainen ryysyrantafiilis, enkä edes noussut autosta ja Anttikin palasi hyvin nopeasti takaisin. Ei jäänyt hieromaan kauppoja. Eikä jäänyt tunnetta, että haluaisin ottaa paikasta mitään erityistä selkoa. Vuonna 1977 Veljo Ranniku on käynyt siellä inventoimassa.
Elvan kirkko on puolestaan tällainen. Sen rakennus on aloitettu ennen ensimmäistä maailmansotaa ja saatettu loppuun 1920-luvulla.
Majoituimme meille uuteen hotelliin, Hotel Tartuun ja saimmekin aivan juuri remontoidun suuren huoneen, jossa oli hyllyjä ja pistorasioita niin, ettei tarvinut marmattaa. Iltasella kävelimme keskustaan ja söimme aikaisemmilta reissuilta tutussa Meat Market-ravintolassa. Söimme kivat valikoimat erilaisia suupaloja ja juustoja. Yleensä emme perusta wingseistä ja ribseistä, mutta nyt oli kyllä hyvää. Ja etenkin kahvit olivat erinomaiset.
Liitän tämänkin postauksen CampaSimpukan ylälaidan Mōis-hulluutta-välilehdelle, jonne kerään kaikki katsomamme kartanot luetteloksi ja linkeiksi niistä kertoviin postauksiin.
Jaksoin hyvinkin lukea loppuun asti. Ison homman olet tehnyt kuvien, taustatietojen ja linkkien kanssa. Ja käynyt kuvaamassa ihan paikan päällä.
VastaaPoistaHieno pyöräpaita ja sapuskat lopussa.
paskeriville