perjantai 29. huhtikuuta 2022

Korealaiset kanankoivet kahdella kastikkeella

Kauden ensimmäiseltä Campareissulta kotiutumisen jälkeen maistuu taas kotikeittiössä kokkaaminen. En ole tainnut ostaa kanankoipia (koipireisiä kylläkin) montaakaan kertaa elämässäni, mutta nyt ostin, sillä mielessäni oli korealainen ruokalaji. Ohjeet otin tästä mainiosta blogista.


Kanankoivet kahdelle 

  • 6 kanankoipea
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl miriniä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • pippuria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 l rypsiöljyä friteeraamiseen

  1. Sekoita mirin, suola, pippuri, sokeri, inkivääri ja valkosipuli ja pyörittele kanankoivet seoksessa.
  2. Jätä maustumaan noin tunniksi. 
  3. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. 
  4. Kuumenna öljy kattilassa tai padassa 170 asteeseen. 
  5. Pyörittele maustetut kanankoivet jauhoissa ja nosta koivet kuumaan öljyyn paistumaan, älä laita liian monta yhtä aikaa, ettei öljy viilene. Minun pataani mahtui kolme koipea kerrallaan. 
  6. Uppopaista 7-8 minuuttia, kääntele koipia välillä. Pidä kansi varalta lähellä, jos rasva sattuisi leimahtamaan. 
  7. Nosta koivet paperilla vuoratulle lautaselle ritilän päälle odottamaan, että toinen satsi paistuu. 
  8. Kun kaikki koivet on paistettu kertaalleen, kuumenna öljy vielä hieman kuumemmaksi, noin 190 asteeseen ja uppopaista koivet vielä toistamiseen, noin 3-4 minuuttia. 
  9. Nosta koivet paperin päälle ritilälle valumaan. 
  10. Koivet voi tarjota "kuivina", eli rapeakuorisina tai "märkinä" eli uppopaistamisen jälkeen kastikkeessa pyöriteltyinä. 

Soija-valkosipulikastike

  • 0,5 dl hunajaa
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä (säilyke)
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl hoisinkastiketta
  • 1 rkl seesaminsiemenöljyä

  1. Kerää kaikki ainekset pieneen kattilaan ja keitä seosta sen aikaa, että siitä tulee sopivan paksua. Jos se meinaa kiehua liikaa kasaan, lisää hieman vettä. Kaada osa kastikkeesta niiden valmiiden koipien päälle, jotka haluat tarjota "märkinä". Minä märkätarjoilin neljä koipea ja kuivatarjoilin kaksi kappaletta. 
  2. Kaada loput kastikkeesta tarjoilukuppiin dippaamista verten. 

Gochujang-kastike

  • 0,5 dl gochujang-tahnaa
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 3 rkl mansikkahilloa (tähän kuuluisi joku tietty korealainen hillo, mutta sitä ei ole saatavilla, enkä muistanut laittaa mansikkahilloakaan)
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa 
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl ketsuppia 
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä (säilykettä)
  • 0,5 tl suolaa 
  1. Kerää taas kaikki kastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja keitä kokoon haluttuun paksuuteen. Minä tein tämän kastikkeen jo pari viikkoa sitten eräälle toiselle korealaiselle aterialle ja käytin nyt loput tänään.
  2. Kaada kastike annoskuppiin dippaamista varten, tämä on huomattavasti tuota toista kastiketta tulisempaa, muttei liian tulista minullekaan nyyserölle. 

Kastike säilyi desinfioidussa tiiviisti suljetussa purkissa ainakin nämä pari viikkoa, kuumensin sen nyt uudelleen tälle aterialle. Muuten meillä oli tarjolla sushiriisiä, kimchiä pikkuisesta säilykepurkista, pikapikkelöityä kurkkusalaattia ja paahdettuja seesaminsiemeniä ja silputtua kevätsipulia. 

EDIT: lisään postauksen CampaSimpukan uudelle Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. 


Kävimme Helsingissä syömässä Korea House-ravintolassa. Se oli ensimmäinen kokemus korealaisesta ravintolasta. Söimme kahden hengen jaettavan kokonaisuuden. Oli tosi hauska syödä tätä ruokaa, sain varmistuksen, että olen onnistunut ainakin oikeaan suuntaan kotikokkailuissani. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti