sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Lihapullat ja spagetti tomaattikastikkeessa


Vuoden 2020 Italia-haasteen aikaan (joka sinä vuonna oli vasta lokakuussa koronan sekoitettua kilpailukalenterin) tein polpetteja, italialaisia lihapullia, jotka saivat niskaansa konjakkisen kermakastikkeen. En ainakaan koskaan ole postannut, enkä todennäköisesti tehnyt muutenkaan niitä varsinaisia italialaisia lihapullia tomaattikastikkeessa spagetin kanssa. Ennen kuin tänään. Ruksi seinään. Otin vinkkejä sieltä täältä, sain aikaan 12 lihapullaa. Jaksoimme syödä lopulta kolme pullaa/nenä ja puolet jäi toiselle aterialle. 

Italialaiset mozzarellatäytteiset lihapullat tomaattikastikkeessa 


Lihapullat

  • 400 g naudan paistijauhelihaa
  • 1 viipale paahtoleipää
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • puolikas sipuli raastettuna 
  • 1 kananmuna
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 1 rkl tomaattipyrettä 
  • tuoretta rosmariinia, timjamia ja basilikaa silppuna
  • 6 minimozzarellapalloa puolitettuina tai isommasta pallosta 12 pientä palaa revittynä
  • oliiviöljyä paistamiseen
Laitoin paahtoleipäviipaleen (joku karkeampikin leipä käy, itseasiassa paremminkin, muttei just nyt ollut) kulhoon ja kaadoin maidon päälle. Jätin leivän vettymään siksi aikaa, että etsin muut ainekset esille. Kun leipä oli vettynyt, musertelin sen nuolijalla mössöksi ja lisäsin kulhoon jauhelihan, kananmunan, juustoraasteen, valkosipulin, sipulin, mausteet ja tomaattipyreen. Sekoitin tasaiseksi, mutta vältin liiallista työstämistä, ettei lopputuloksena olisi sitkeät lihapullat. 

Jaoin taikinan yhtä suuriin paloihin, jopa punnitsin ne, niistä tuli 48  grammaisia. Taputin kunkin osan kämmenelläni pieneksi pihviksi ja painoin keskelle puolikkaan minimozzarellapallon. Muotoilin juustopalan pullan sisälle ja pullan pinnan tasaiseksi, taas mahdollisimman vähällä työstämisellä. Paistoin pienen koepalan ja lisäsin pikkuisen suolaa.

Paistoin pullat ebelskiver-pannulla, tällä kertaa alumiinirunkoisella seitsemän kolon pannullani, jonka tilasin Amerikasta kymmenen vuotta sitten. Tässä pannulla koloset ovat suurempia kuin valurautapannussani, jossa on 9 koloa. Tekemäni lihapullat olivat sen verran suuria, että isompikoloinen pannu oli paikallaan. Minua naurahdutti pannun pohjassa huomaamani teksti, ehkä amerikkalaisille pitää muistuttaa, mitä on tullut tilattua. 


Kuumensin pannua kaasuliekillä, pannu ei toimikaan muilla lämmönlähteillä. Sutikoin pikkuisen oliiviöljyä kuuteen koloseen, jätin keskimmäisen kolon tyhjäksi, koska aioin paistaa pullat kahdessa satsissa. Nostin kuuteen seitsemästä kolosta lihapullat paistumaan ja kääntelin niitä hellävaraisesti paistumaan joka puolelta, täyskypsyyttä en tavoitellut, sillä pullat kypsentyisivät loppuun kastikkeessa. Nostin pullat pintapaistamisen jälkeen lautaselle odottamaan. 


Tomaattikastike

  • 1 tölkki tomaattimurskaa + puolikas purkillinen vettä, jolla purkin huuhtelukin tapahtui
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 dl pakastettua sellerinvarsisilppua (noin puolikas yhdestä varresta)
  • puolikas sipuli raastettuna
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • suolaa ja pippuria
Kastikkeen laitoin muhimaan jo ennen lihapullien tekemistä. Keräsin kaikki ainekset kattilaan ja annoin sekoitellun kastikkeen kypsyä rauhassa koko muun puuhailun ajan. Maistelin ja lisäsin hieman suolaa. Kun lihapullat olivat valmiit, nostin ne kastikkeeseen kypsymään, liekki kattilan alla oli niin pienellä kuin mahdollista. Kastike sai muhia noin tunnin verran. 


Nostelin kastikkeeseen lopussa vielä viimeiset pakkauksen minimozzarellapallot, sillä olin epähuomiossa hulauttanut niiden säilöntäliemen kompostiin eivätkä ne kuivillaan säily pitkään. Lisänä oli tietysti spagettia ja annoksen pinnalle raastettua parmesaania, myllystä pippuria ja hieman basilikaa. Olipa kyllä pehmeimmät ja maukkaimmat lihapullat aikoihin!


Giro d'Italian viimeinen Unkari-etappi ajettiin meillekin männävuosilta tutuilla seuduilla, Balatonin tienoilla. Kyseessä oli 201 km pitkä tasamaan etappi. Ai että, ihanaa, Mark Cavendish voitti! Olen tosi iloinen. Olin viime keväänäkin iloinen, kun hän teki paluun huipulle. Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Mathieu van der Poul. Huomenna kisassa on ensimmäinen lepopäivä, mikä tietysti oikeasti tarkoittaa kisakaravaanin siirtämistä Sisiliaan. Tiistaina jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti