Epernayssa on yhä mukava olla, viimeksi olimme täällä 2009 tai 2010, ihan tarkkaan en muista. Tosin silloin emme olleet leirialueella, vaan keskustan hotellissa. Kävelimme aamupäivällä keskustaan muutaman kilometrin matkan ja hyvä, että lähdimme niinkin aikaisin, sillä juuri kun samppanjatalot ehtivät aukaista ovensa, ne menevätkin pian kiinni päiväpaussin ajaksi. Ehdimme käydä yhdessä ja saimme oikein hauskan englanninkielisen opastuksen niin paksulla ranskalaisella aksentilla, ettei paremmasta väliä. Rakennukseen kuuluu hieno torni, jonka kuulimme olevan alunperin vesitorni, mutta toimi siinä työssä vain muutamia viikkoja. Oppaan selitys siitä, että vesi jäätyi siinä ja siksi käyttö vesitornina piti lopettaa kuulosti vähintäänkin erikoiselta.
Kävimme toisessakin paikassa vielä, mutta vain samppanjabaarin puolella, sillä oli niin houkutteleva varjoinen sisäpiha mukavine pöytineen, että viivyimme siellä toista tuntia. Paluumatkalla päivähiprakka oli muisto vain, kävimme kaupassa leirialueen lähellä olevassa suuressa Carrefourissa ja ostimme päivälliseksi vaaleaa kalaa ja kaksi perunaa. Ja vähän muutakin. Tein päivälliseksi meillä pannulla paistettua kalaa voi-kapriskastikkeella ja toisella pannulla paistoin Lyonin perunoita hieman soveltaen.
Poisson meunière ja Lyonin perunat
Kala
- 2 annospalaa vaaleaa kalaa (mahdollisesti turskaa)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- suolaa ja pippuria
- sipulijauhetta (sipulit ovat lopussa)
- 2 rkl oliiviöljyä
- Provencen yrttiseosta (koska sitä on)
- 2 rkl voita
- puolikkaan sitruunan mehu
- 2 tl pieniä kapriksia
Perunat
- 2 suurenpuoleista perunaa
- 2 rkl voita
- suolaa ja pippuria
- oksa rosmariinia
- Provencen yrttiseosta
Taputtelin nahattomat, ruodottomat kalapalat paperilla kuiviksi ja pyörittelin ne jauhoissa, joissa oli mausteena suolaa, pippuria ja sipulijauhetta. Kuumensin pannun ja sillä oliiviöljyn. Paistoin kalapaloja molemmin puolin noin 5-6 minuuttia ja nostin ne sitten lautaselle odottamaan.
Lisäsin pannulle nokareen voita ja kun se oli sulanut, puristin mukaan sitruunamehun ja loiskautin sekaan kaprikset. Sekoittelin hetkisen ja nostin sitten kalapalat takaisin pannulle ja valelin niitä voikastikkeella. Perunat esikeitin melkein kypsiksi ja leikkasin viipaleiksi. Toisella pannulla sulatin voita ja paistoin perunoita noin vartin verran ja maustoin ne suolalla, pippurilla ja yrttisekoituksella.
Tour de Francessa oli käsittääkseni jyrkkään nousuun päättynyt etappi, jonka ihan viimeiset kilometrit ehdin nähdä. Olin jo varma, että voitto menee Lennard Kämnalle, mutta niin hän vain kukistui muutama sata metriä ennen maalia ja eilen keltaisen paidan saanut Tadej Pogacar ajoi voittajana maaliin ja jatkaa huomenna johtajan paidassa 35 sekunnin turvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti