Nyt on kyllä niin omasta tai asiakkaan päästä- tyyppinen espanjalaisruoka, ettei parane tämän enempiä espanjalaisuutta mainostella. Meillä oli reissun aikana kasvatussäkissä päässyt pari kesäkurpitsaa kasvamaan lähes jormamittoihin. Kehittelin ruoan, johon saisin tungettua ne.
Kesäkurpitsavene ja -ämpäri lihapullatäytteellä
Kesäkurpitsojen käsittely
- 2 isoa kesäkurpitsaa
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
- tuoretta timjamia
Pesin kurpitsoiden pinnat ja leikkasin pitkulaisesta pitkittäin kapean viipaleen, ikään kuin kannen pois. Aloin sitten kovertaa teräväreunaisella lusikalla kurpitsasta venettä ja siinähän menikin sitten hetkonen. Keräsin sisussilpun lautaselle ja sitä oli enemmän kun tarpeeksi. Varoin rikkomasta kuorta, mutta koitin saada sisuksen mahdollisimman tarkasti ja tasaisesti pois niin, että jäljelle jäi melko ohutkuorinen vene. Toisen pyöreämmän koversin kurpitsaämpäriksi. Sutikoin sisukset oliiviöljyllä ja ripottelin sisäpintoihin suolaa, pippuria ja tuoretta timjamia. Esipaistoin tyhjää venettä ja ämpäriä 180 asteessa noin 20 minuuttia. Nostin ne uunista odottamaan täyttämistä.
Espanjalaiset chorizolihapullat tomaatti-kesäkurpitsakastikkeessa
Albondigas – espanjalaiset lihapullat
- 400 g naudan jauhelihaa
- 1 kananmuna
- 5 cm pätkä chorizoa
- 1 punasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- pieni kourallinen kesäkurpitsan sisusta silputtuna
- 1 tl pimentonia
- suolaa ja pippuria
Leikkasin chorizon pieniksi kuutioiksi ja silppusin sipulit ja kesäkurpitsan sisustan. Kuumensin pannua ja laitoin sille chorizopalat, paistoin niitä hetken, mutta vain hetken, ne käristyvät helposti liikaa. Nostelin palat lusikalla lautaselle, mutta jätin niistä irronneen rasvan pannulle. Lisäsin pannulle sipulit ja kesäkurpitsasilpun ja paistoin niitä muutaman minuutin. Kumosin nekin lautaselle jäähtymään.
Laitoin kulhoon jauhelihan, kananmunan, chorizokuutiot ja paistetut kasvikset sekä pimentonia, suolaa ja pippuria. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja paistoin pienen koepalan. Makua tuntui olevan tarpeeksi, joten pyörittelin taikinan lihapulliksi. Jätin pullat jääkaappiin asettumaan siksi aikaa, että tein tomaatti-kesäkurpitsakastikkeen. Tein pullista melko pieniä, niitä tuli noin 25 kpl. Arvelin, etteivät ne kaikki menisi kurpitsojen täytteiksi, joten tein reilusti tomaattikastiketta. Yli jääneeseen kastikkeeseen saisin ylijääneet lihapullat toiseksi ateriaksi.
Tomaatti-kesäkurpitsakastike
- 2 dl silputtua kesäkurpitsan sisusta
- 2 tavallista kotimaista tomaattia
- paljon erilaisia reissusta tuotuja kirsikkatomaatteja, montaa väriä (noin 300 g)
- 1 dl punaviiniä
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl sokeria
- suolaa ja pippuria
- tuoretta timjamia
Kuullotin kasarissa kesäkurpitsasilppua oliiviöljyssä muutamia minuutteja ja kaadoin sitten mukaan punaviinin ja kevyesti blenderissä surautetut tomaatit. Sekoittelin ja nostin kastikkeen kiehumaan. Maustoin sen tomaattipyreellä sokerilla, suolalla, pippurilla ja timjamilla ja jätin kiehumaan maltillisesti noin vartiksi.
Kurpitsojen viimeistely
- esipaistettu kurpitsavene ja -ämpäri
- esipaistetut lihapullat
- 2 rkl oliiviöljyä
- tomaattikastike
- raastettua Manchegoa
Kastikkeen kiehuessa pintapaistoin lihapullat oliiviöljyssä, niiden ei ollut tarpeen vielä kypsyä täysin. Kuumensin uunin uudelleen, tällä kertaa 200 asteeseen. Asettelin lihapullat veneen pohjalle sulaan sopuun ja kaadoin kastikkeen päälle, vene täyttyi aika mukavasti. Ripottelin päälle Manchego-raastetta ja paistoin kurpitsoja noin 40 minuuttia, peitin sen pinnan leivinpaperilla siinä vaiheessa, kun pinta oli jo ruskettunut, mutta arvelin lihapullien tarvitsevan vielä hieman kypsentämistä.
Tämän ruoan piti antaa jäähtyä hyvän aikaa, pieni asettuminen teki leikkaamisen helpommaksi. Oli hyvä, että keitin kastikkeen aika sakeaksi.
Tänäänkin ajettiin Vueltaa Baskimaassa ja minusta se on kyllä kauneinta Espanjaa. Bilbaoon päättyvän etapin nopein oli Marc Soler. Pääjoukko taisi luulla päivää sunnuntaiksi, sillä punainen johtajanpaita livahti Primoz Roglicin päältä Rudy Molardille. Oikeastaan aika kiva tämä paidan vaihtuminen useampaan kertaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti