Lihapullia löytyy yhden jos toisen maan ruokakulttuurista, niin myös korealaisesta. Melkein identtisiä lihapullia tämänpäiväisten kanssa tein jo vuonna 2014, kun kokeilin Liemessä-Jennin Katuruokaa-kirjan aasialaisia lihapullia. En nyt äkkiseltään löytänyt ohjetta hänen blogistaan, mutta käytin niistä nimeä tahmatassun lempilihapullat, voi olla että se oli Jennin antama nimi pulleroisille. Nyt kun katson ohjetta, näen sen olevan aivan oikea korealainen lihapullaohje, vaikken silloin sitä tiennyt. Tänään käytin Korean Bapsang-blogin ohjetta. Tietysti pikkuisen muuntelin. Sain aikaan 20 pienehköä lihapullaa.
Wanja Jorim – korealaiset lihapullat suolaisen makeassa kastikkeessa
- 400 g naudan jauhelihaa (olisi hyvä olla myös osaksi possua, mutta minulla oli nyt nautaa sulatettuna)
- 1 pieni sipuli
- 1 kananmuna (lähdeohjeessa vain keltuainen)
- 5 kuivattua sientä + 1 dl kiehuvaa vettä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl valkosipulimurskaa
- 1 tl inkiväärimurskaa
- suolaa ja pippuria
- 1 dl pankomuruja (oma lisäykseni)
- 1 dl vehnäjauhoja
- öljyä paistamiseen
- paahdettuja seesaminsiemeniä
Kastike
- 1 rkl sokeria
- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl miriniä
- 3 rkl vettä
- 2 rkl leipäsiirappia (lähdeohjeessa jotain muuta minulle vierasta siirappia)
- 1 tl valkosipulimurskaa
- 1 tl inkiväärimurskaa
Silppusin sipulin ja kuumassa vedessä liotetut sienet pieniksi paloiksi. Kokosin kulhoon jauhelihan päälle kananmunan, soijakastikkeen, sipulin, sienet, valkosipulin, inkiväärin, suolaa, pippuria ja pankomurut, sillä taikina tuntui niin helposti paistettaessa hajoavalta. Sekoitin taikinan tasaiseksi massaksi ja paistoin pienen koepalan. Kerrankin oli mausteita tarpeeksi. Pyöritin taikinasta 20 lihapullaa ja kierittelin ne vehnäjauhoissa. Paistoin pullien pinnat kauniiksi öljyssä ja nostin ne lautaselle odottamaan.
Toisella pienikokoisella pannulla keitin kastikkeen, laitoin kaikki ainekset pannulle ja keitin kastiketta muutaman minuutin, että se hieman sakeni, muttei kiehunut olemattomiin. Nostin lihapullat takaisin suuremmalle pannulle, ne mahtuivat ihan hyvin yhteen kerrokseen. Kaadoin päälle kastikkeen ja kääntelin lihapullia niin, että ne saivat kunnon kastikehunnun. Laitoin kannen pannun päälle ja pidin pannun alla ihan pientä liekkiä noin 6-7 minuuttia. Siinä ajassa lihapullat kypsyivät kokonaan ja kastike hieman vielä tiivistyi.
Nostelin lihapullat lautaselle ja ripottelin päälle seesaminsiemeniä. Söimme pullat salaatinlehtien ja paahdettujen bataattien kanssa. Bataatit eivät olleet lopulta sellaisia vaaleita sisältä kuten olin toivonut ne Tallinnasta ostaessani, mutta ihan hyviä niistä kuitenkin tuli. Lihapullat olivat aivan loistavia, lusikoimme loput kastikkeenkin tarjoilulautaselta, sen verran hyvää se oli.
Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni.
Näitä on pakko kokeilla. Meiltä ei taida löytyä leipäsiirappia, mutta ehkä riisisiirappi käy.
VastaaPoistaMinullakin leipäsiirappi oli korvaava tuote, lähdeohjeessa oli jotain korealaista tai aasialaista siirappia, jonka nimi ei sanonut minulle mitään.
PoistaJoo, se onkin riisisiirappi
Poista