Minun piti aika kauan kerätä rohkeutta kimchin tekemiseen, muutama kiinankaalikin siinä meni muihin käyttöihin ja ehkä vähän kompostiinkin, ennen kuin sain aloitettua. Voin kyllä osaksi syyttää unnia (sisko), sillä hän toi korealaisiin huippukokouksiin itse tekemäänsä Korean herkkua. Olen myös ostanut pieniä purkkeja erilaisia kimchiversioita, mutta pitihän minun itsekin kokeilla, selvä se.
Otin varman päälle ja tein Marttojen ohjeella tämän ensimmäisen eräni, sillä jos johonkin voi maailmassa luottaa niin Marttoihin, jopa kimchiasioissa. Olen lukenut lukemattomia korealaisia ohjeita, on emergency kimchiä, jos aivan akuutti hätä iskee, on vegaanista kimchiä, on isoäidin ohjetta ja satoja ellei tuhansia muita. Mutta nyt siis Marttojen ohjeella. Valkosipulin ja inkiväärin kohdalla käytin valmista murskaa, määrät joten kuten sovellettu.
Marttojen kimchi
- 600-700 g kiinankaalia
- 100 g kevätsipulia
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 2 rkl sokeria
Mausteseos
- 4 tl valkosipulimurskaa
- 2 tl inkiväärimurskaa
- 0,5 dl gochugarua (Martat laittoivat 1 dl, mutta en niin rohkea ollut, gochugaru on kuivattua korealaista chilihiutaletta)
- 2 rkl kalakastiketta
- 1 dl sokeria
- 2 dl kylmää vettä
- 1 dl vettä lopuksi seoksen pinnalle (tätä ei lisätä mausteseokseen)
- Silppua kaali ohuiksi suikaleiksi, samoin kevätsipuli.
- Huuhtele kaalisilppu ja laita se kulhoon yhdessä sipulisilpun kanssa.
- Ripottele silppujen päälle suola ja sokeri, sekoittele hieman.
- Aseta silpun päälle sopivan kokoinen lautanen ja sen päälle paino ja laita kulho viileään paikkaan yön yli.
- Seuraavana päivänä desinfioi avarasuinen litran purkki ja sen kansi vesihöyryssä kattilassa.
- Kerää kannuun tai sopivaan korkealaitaiseen purnukkaan kaikki mausteseoksen ainekset ja suurruuttele sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kaada kaaliseos siivilään ja puristele sitä kevyesti, suola on irrottanut nestettä hyvän määrän kaalista.
- Kumoa seos takaisin kulhoon ja laita kertakäsineet (mausteseos polttaa käsiä, joten ei paljain käsin!) ja sekoita kaaliseokseen mausteseos kunnolla kauhoen.
- Nostele seos puhtaaseen purkkiin ja painele kauhalla tai nuolijalla niin, ettei seokseen jää ilmaa, vaan pinta on tiivis.
- Kaada pinnalle vielä sen verran vettä, että koko kimchin pinta on ohuen vesikerroksen alla.
- Sulje kansi ja jätä purkki vuorokaudeksi huoneenlämpöön, jotta hapantuminen alkaa.
- Siirrä purkki sitten jääkaappiin ja parin kolmen vuorokauden päästä kimchi alkaa olla syömiskunnossa.
Suolattu ja sokeroitu kaali ennen painon laittamista. |
Lisään postauksen CampaSimpukan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni.
Onnittelut ensimmäisestä kimchistä. Alkoipa tehdä itselläkin mieli kun katseli kuvia - pitää tosin ensin henkisesti valmistautua, meikäläinen ei pyöräytä kimchiä vasemmalla kädellä ex tempore. mk
VastaaPoistaEi tämä minullakaan ihan extempore käynyt :D Itse tekeminen oli lopulta ihan helppoa, kunhan sain päätettyä mitä ohjetta käytän.
PoistaNäyttää hyvältä! Osallistun itse parhaillaan ruotsalaisen Food Pharmacyn fermentointikurssille enkä malta päästä kokeilemaan eri vihannesten fermentointia ja kimchin tekemistä☺️ Mistä tilasit lasipurkit!
VastaaPoistaTerkuin, Outi
Tilasin ne Saksan Amazonilta, siellä on monen merkkisiä.
Poista